sobota, 18 listopada 2017 r.

Kuchnia

Najlepsze przepisy na śledzia

  Edytuj ten wpis
Dodano: 21 lutego 2015, 21:00

W Wielkim Poście rządzi śledź. Może być z cebulą i olejem, może być z korzennymi przyprawami, może być tatar ze śledzia. Może być na zimno i na gorąco.

Był ulubioną potrawą królów i biedaków. W rachunkach dworu króla Jagiełły pod datą 25 marca 1389 widnieje zapis "sześć beczek śledzi”.

Wraz ze Środą Popielcową śledź pojawiał się w kuchni bardzo często. - W poście jada się ciągle śledzie i rozmaicie je podaje, z oliwą, octem i kaparami, lub octem i cebulą, ale to wszystko stare sposoby. Śledzie najsmaczniejsze są choć z odrobiną kartofli (...) pokrajać w dzwonka i położyć na podłużnym półmisku. Ugotować w łupinach małych kartofli, obrać, pokrajać w cieniutkie plasterki i ułożyć jeden plasterek na drugim, jak kotlety, długą warstwą pomiędzy śledzie, tak że przy trzech śledziach powinny być cztery warstwy kartofli, polać kartofle wraz ze śledziami suto dobrą oliwą, a w końcu mieć usiekany młody szczypiorek i posypać nim każdą warstwę kartofli, tak jednak aby go na śledziach nie było wcale. Ślicznie wygląda i wybornie smakuje - tak radziła przed laty Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swoich książkach kucharskich.

Śledzie korzenne

Na targu najlepiej kupić śledzie solone w całości. Co dalej? Trzeba z nich wyciąć po dwa filety, prowadząc cienki i giętki nóż wzdłuż kręgosłupa. Z obu filetów zdejmujemy skórę i moczymy je w wodzie lub maślance. Wstawiamy na całą noc do lodówki.

Następnie należy śledzie zamarynować. Zestaw przypraw może być różny. Im więcej korzennych przypraw, tym smak śledzi będzie zacniejszy.

Do moździerza wrzucamy: anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, kardamon, kolendrę, pieprz ziarnisty, małą papryczkę chili. Powstałą mieszanką przesypujemy śledzie w słoiku, dodając cebulę, listek laurowy i plasterki cytryny. Zalewamy olejem i gotowe.

Z piernikiem

Składniki: pół kilograma śledzi, 15 dag suchego piernika, 15 dag orzechów włoskich, 4 łyżki miodu, 4 łyżki octu winnego, 6 ziaren goździków, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 0,3 l oleju.

Wykonanie: śledzie moczymy 24 godziny w mleku. Po odfiletowaniu ściągamy skórę. W moździerzu rozbijamy goździki, ziele i pieprz. Na patelni podgrzewamy olej do 40 stopni i wrzucamy przyprawy. Powstałą marynatą zalewamy śledzie na 10 godzin.
Suchy piernik ścieramy na tarce. Siekamy orzechy. Dodajemy 4 łyżki miodu i 4 łyżki octu winnego. Po wymieszaniu smarujemy śledzie i zwijamy w koreczki.

Tatar ze śledzia

Składniki: 2 filety ze śledzia, 2 cebule, 3 małe korniszony, 1 marynowana papryka, 2 łyżki marynowanych kaparów, kilka marynowanych pieczarek.

Wykonanie: filety śledziowe osączyć z oleju i pokroić w drobną kostkę. Cebule posiekać, pieczarki, korniszony i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na talerzach rozłożyć porcje śledzi, a dokoła pokrojone warzywa. Skropić je sokiem z cytryny i oliwą, lekko oprószyć pieprzem. Udekorować kaparami, listkami natki i plasterkami cytryny. Podawać z razowym chlebem i masłem.

Śledzie pod pierzynką

Składniki: po 3 ziemniaki, cebule, ogórki kiszone, marchewki i jajka. 3 śledzie matiasy, majonez.

Wykonanie: ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach. Na twardo ugotować jajka. Krótko wymoczyć śledzie i pokroić w kostkę.
Układać warstwami pokrojone w kostkę ziemniaki, śledzie, cebulę. Przełożyć majonezem. Następnie pokrojone w kostkę, odciśnięte ogórki, marchewkę, białko z ugotowanych jaj. Nałożyć majonez. Na koniec posypać startym na tarce żółtkiem z jaj, które utworzą pierzynkę.

Z grzybami

Składniki: kilogram filetów śledziowych, 20 dag suszonych grzybów, pół litra mleka, 4 cebule, 50 ml oliwy, puszka koncentratu pomidorowego, biały i czarny pieprz, 10 dag kiszonych ogórków, puszka anchois lub szprotek.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia gotować na wolnym ogniu w wodzie, w której moczyły się grzyby. Grzyby odcedzić, posiekać, wody nie wylewać.
Wymoczone filety śledziowe zalać na trzy godziny mlekiem. Pokroić w dzwonka, odstawić do lodówki. Cebule posiekać, zeszklić na oliwie. Anchois lub szprotki rozetrzeć i dodać do cebuli. Po 5 minutach dodać koncentrat pomidorowy, dusić 10 minut, dodać wywar z grzybów i posiekane grzyby. Dusić 3 minuty, doprawić pieprzem, schłodzić.
Ułożone na półmisku śledzie polać sosem i udekorować pokrojonymi w kostkę kiszonymi ogórkami.

Dlaczego warto jeść śledzie?

Jeden śledź to "pakiet” łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów. To bogate źródło witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Śledzie mają dużo B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Śledzie mają dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.

Mają także dużo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Badania naukowców potwierdziły, że kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają na poprawę nastroju przez zwiększenie poziom serotoniny. Śledzie działają antydepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Najlepsze są w wiejskim oleju z cebulą. Wymoczone przekładacie sparzoną cebulą, doprawiacie ziołowym pieprzem i zalewacie olejem. Sprawdźcie, jak smakują w roli drugiego dania.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: kuchnia przepisy
Gość
Andrzej
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (22 listopada 2015 o 07:14) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Nie ma to jak schaboszczak. Pozdrawiam Andrzej
Rozwiń
Andrzej
Andrzej (21 lutego 2015 o 22:27) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

mimo wszystko wole jednak schabowe

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!