piątek, 15 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Najsłynniejsze dania Lubelszczyzny

  Edytuj ten wpis
Dodano: 19 lipca 2006, 15:43

Forszmak? Co to takiego? Słynnej potrawy, podawanej w koszyczkach z ciasta w lubelskiej restauracji "Europa” jeszcze w latach sześćdziesiątych - nie znają smakosze w Polsce. Podobnie jak piroga biłgorajskiego, przaśniaka trawnickiego, żydowskich klusek. Oto dziesięć najciekawszych dań z naszego regionu.

Forszmak

Potrawa z siekanych śledzi, ziemniaków, masła i jaj - podawana jako przystawka - czytamy w słowniku języka polskiego. Podawany w Finlandii, Niemczech i Rosji. Oraz na Lubelszczyźnie. Ta potrawa nadaje się po wódce przed zupą - pisze Lucyna Ćwierciakiewiczowa, autorka kultowej książki kucharskiej "365 obiadów”.
Forszmak lubelski to arcydzieło kulinarnej sztuki. Po mistrzowsku przyrządzał go Kazimierz Mirosław - jeden z najsłynniejszych kucharzy Lublina. Podstawą był specjalny koszyczek z ciasta. Należało spłaszczyć chochlę od spodu, włożyć ją do gorącego oleju, następnie do miski z naleśnikowym ciastem i znów do oleju.

Piaseckie flaki

Słynęły na całą Polskę. - Do GS-owskiej restauracji "Rarytas” zjeżdżała się cała Polska. O flakach z Piask pisano piosenki - mówi regionalista Lucjan Świetlicki. Dziś chlubną tradycję kontynuuje Eliza Kunc w "Dworku U Elizy” - obowiązkowo dodając do potrawy cielęcinę.

Golonka Grześkowiaka

To równie słynne danie z Lubelszczyzny. A wszystko przez Kazimierza Grześkowiaka - ojca lubelskich bardów, kucharza nad kucharzy - który zawsze twierdził, że chłop golonce nie przepuści. Tajemnica potrawy kryje się w okrytej tajemnicą recepturze na zalewę - w której peklowano mięso. Tego cuda spróbujecie w "Hadesie” - gdzie Grześkowiak osobiście ją przyrządzał.

Piróg biłgorajski

Tak, jak górale mają oscypka, my mamy piróg biłgorajski. Niezrównany placek z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera. Wyrabiany i pieczony na kilka sposobów. Doskonały na ciepło ze skwarkami i na zimno - z kwaśną śmietaną.
Najlepszy robią gospodynie ze wsi pod Biłgorajem, zjecie go w Karczmie Roztocze w Obszy, kupicie w piekarni Tadeusza Pęzioła w Lublinie. Który piecze także - zdaniem Roberta Makłowicza - najlepszy chleb na Lubelszczyźnie.

Przaśniak trawnicki

Konkurencja dla piroga. Przaśniaka od niepamiętnych czasów wypiekają gospodynie w Trawnikach. To rodzaj pikantnego ciasta na skwarkach - znakomitego na zimno i na gorąco. Trawniczanki tak pilnie strzegą receptury przaśniaka - że możecie go spróbować tylko tam. Podobnie jak żydowskich klusek - przedziwnych pierogów z ciasta ziemniaczanego z farszem z tartych ziemniaków. - Po prostu rewelacja - mówi Makłowicz.

Dziczyzna z Pułankowic

Czyli to, co jadali polscy królowie. Według receptur nadwornych kucharzy. Od comberka z zająca, przez szlachetną pieczeń z sarny i pieczeń z dzikiej kaczki - po pieczeń żubra.

Pymchy z Dołhobrodów

Twórcze rozwiniecie idei pierogów z kaszą gryczaną. Ciasto robi się z ziemniaków i mąki. Farsz z pieczonej kaszy gryczanej, słoniny i boczku. Większe od pierogów - piecze się w piecu. Przepis ma 150 lat.

Sękacz podlaski

Kształtem przypomina jodełkę, której igły wyglądają jak krople. Piecze się go polewając ciastem walec obracany nad ogniskiem. Sękacz z Lubelszczyzny często gościł w Watykanie, bo lubił go Jan Paweł II. Możecie spróbować go w Zazulinie.

Papieski piernik

Piecze go w Lublinie Maria Wal, emerytowana szefowa kuchni rektoratu KUL. Przez wiele lat piekła go Karolowi Wojtyle, gdy pracował w Lublinie.

Żurawinówka bilgorajska

Najsłynniejsza nalewka na Lubelszczyźnie. Rozsławiona dzięki Turniejom Nalewek, organizowanych przez Kresową Akademią Smaku. Hit – równy śliwowicy łąckiej.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!