poniedziałek, 18 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Najsłynniejsze potrawy świata. Pielmieni

  Edytuj ten wpis
Dodano: 26 listopada 2009, 08:27

Z historią tej potrawy związany jest zakład, który skończył się podwójną śmiercią. Wychodzi na to, że to najbardziej niebezpieczne pierogi na świecie. Zapraszam w piątek 27 listopada po 9 do Radia Lublin. W audycji "Gotuj z Suliszem” kurs robienia syberyjskich pielmieni, potrawy kuchni rosyjskiej, szufladka z przyprawami i przepisy na wspólne bycie razem. A wszystko doprawione ciekawostkami, poradami i dobrą muzyką.

Kiedy Robert Makłowicz ukląkł przed Dorotą Otachel, szefową kuchni w Old Pubie i podziękował jej za pielmieni, przecierałem oczy ze zdumienia. W końcu z niejednego pieca chleb jadł, próbował pielmieni na Syberii i od serca docenił te lubelskie. Z historią tej potrawy związany jest zakład, który skończył się podwójną śmiercią. Wychodzi na to, że to najbardziej niebezpieczne pierogi na świecie.


W XIX wieku dwóch syberyjskich kupców założyło się, który zje więcej pielmieni. Żaden nie chciał przegrać. W końcu zwycięzca odszedł od stołu i umarł. Z przejedzenia. Ten sam los spotkał drugiego zawodnika. – Pielmieni to ulubiona potrawa mieszkańców Syberii. Robili je zimą w ogromnych ilościach, wynosili na mróz, kiedy zamarzły, przesypywali do worków i wieszali w spichlerzach i komorach – mówi dr Maria Góralczyk, która pasjonuje się dawną kuchnią rosyjską.


Kiedy przychodziła pora obiadu, należało stopić trochę śniegu w kociołku, wrzucić pielmieni i obiad był gotowy. Dziś pielmieni są jedną z najbardziej znanych potraw w kuchni rosyjskiej. Można je znaleźć w menu najlepszych restauracji na świecie. – Pielmieni robimy od kilku lat. Mamy sprawdzoną recepturę. Ich zrobienie nie jest skomplikowane, ale trzeba znać parę sztuczek – mówi Dorota Otachel, szefowa kuchni w restauracji Old Pub w Lublinie

Ciasto na pielmieni

Składniki:
2 szklanki mąki, pół szklanki mleka, 1/3 szklanki wody, 1 łyżeczka do herbaty oleju, 1 jajo, sól do smaku.


Wykonanie:
W dzbanku wymieszać wodę, mleko, jajko i sól. Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlewać zawartość dzbanka, zagniatać ciasto. Dodać olej, szybko wyrobić.
Cienko rozwałkować, wyciąć małą szklanką kółka.

Syberyjskie nadzienie

Składniki:
30 dag wołowiny, 30 dag wieprzowiny, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, pół szklanki mleka, pieprz, sól.


Wykonanie:
Oba rodzaje mięsa zemleć z cebulą i czosnkiem. Doprawić solą z pieprzem. Wlać mleko, dokładnie wymieszać nadzienie, tak, żeby było soczyste.

Robimy rassolnik

Nazwa rassolnik pochodzi od słowa "rassoł” – oznaczającego płyn z kwaszenia ogórków lub kapusty. Jak zrobić domowy rassolnik?

Ugotować wywar na wołowinie. Pokroić w słupki 1 marchew, 3 pietruszki, 1 seler, 1 cebulę. Obsmażyć na maśle. W rondelku z odrobiną wywaru udusić 2 kiszone ogórki. Do wrzącego wywaru wrzucić warzywa i ogórki. Na 10 minut przed zakończeniem gotowania dodać listek, ziele, przyprawy, doprawić solą z pieprzem i podlać kwasem z ogórków. Przecedzić.

Lepimy i gotujemy

Na każdy krążek ciasta nałożyć jak najwięcej nadzienia. – Im więcej, tym bardziej pielmieni będą tryskać w buzi. A o to w końcu chodzi – śmieje się Dorota Otachel.
Następnie "zaszczypać” brzegi, tak by powstał półksiężyc. – I złączyć odwrócone końce pielmieni – dodaje Otachel. Gotowe pielmieni ułożyć na stolnicy i delikatnie obsypać mąką. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, jak wypłyną, przełożyć do misy i podawać na stół.

Jemy pielmieni

Na talerz obsypany grubo mielonym pieprzem położyć po 9 pielmieni. W bulionówce podać rassolnik. W osobnych miseczkach podać masło, ocet, śmietanę i musztardę.
Co do czego?
– Taki zestaw służy do biesiadowania. Najpierw wrzuca się dwa pielmieni do bulionówki i kosztuje. Następnie zjada je z masłem. Potem skropione octem. Potem zanurzone w musztardzie. Na końcu w śmietanie. Kolejność zależy od fantazji jedzących pielmieni – tłumaczy dr Maria Góralczyk.


Pielmieni można jeść także odsmażone na maśle. Lub zapieczone w piekarniku.
W rosyjskiej kuchni powstaje wiele rodzajów pielmieni. Różnią się wielkością, kształtem i nadzieniem.

Nadzienie do pielmieni to prawdziwy festiwal smaków.
Mogą być z kapustą i wieprzowiną. Z wieprzowiną posiekaną razem z rybą. W Rosji bardzo popularne są pielmieni z grzybami i rybą. Jak zrobić farsz? 10 dag suszonych grzybów namoczyć na noc, posiekać i ugotować do miękkości. Zmielić 40 dag filetów z łososia, jesiotra lub halibuta z 2 cebulami, grzybami, doprawić solą z pieprzem, wymieszać, podsmażyć na oleju i zrobić pielmieni.
Mięso można także łączyć z warzywami. Wtedy pielmieni będą lżejsze. Ale czy to będą prawdziwe pielmieni?
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!