niedziela, 22 października 2017 r.

Kuchnia

Nowy konkurs z restauracją Incognito

  Edytuj ten wpis
Dodano: 22 marca 2012, 14:34
Autor: (SZ)

Chcesz zjeść dobrą golonkę w restauracji Incognito? Ten konkurs jest dla Ciebie
Chcesz zjeść dobrą golonkę w restauracji Incognito? Ten konkurs jest dla Ciebie

Masz siedem dni, żeby podać przepis na dobrą golonkę. Możesz wygrać podwójne zaproszenie do restauracji Incognito w Lublinie

Witamy w nowym, ekspresowym konkursie kulinarnym. Startujemy w piątek 23 marca, konkurs trwa do piątku 30 marca. Jeśli jesteś smakoszem dobrej kuchni, lubisz golonkę i czeskie piwo - ten konkurs jest dal Ciebie.

Wystarczy, że w komentarzu pod tekstem wpiszesz przepis na golonkę. Może być gotowana, może być pieczona, może być z grilla. Liczymy na waszą fantazję i pomysłowość.

Każdy z uczestników konkursu może wpisać dowolną ilość przepisów. Przepisy nie mogą być skopiowane z internetu. Po zakończeniu konkursu jury złożone z przedstawicieli naszej redakcji i właściciela restauracji Incognito wybierze najciekawszy przepis.

Następnie poprosimy go o przesłanie swoich danych do redakcji i gotowe. Podwójne zaproszenie do restauracji Incognito położonej przy Teatrze Osterwy czeka. Szef kuchni przyrządzi dla zwycięzcy pyszną golonkę na wieży ziemniaczanej z zasmażaną kapustą. Golonka zostanie zamarynowana w czeskim niepasteryzowanym piwie.

CZEKAMY NA PRZEPISY:)
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Magdalena
Mracinex
Magdalena
(12) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Magdalena
Magdalena (26 marca 2012 o 22:16) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
GOLONKA W KAPUŚCIE Z JABŁKAMI

Składniki(4 porcje):
- 1 kg golonki
- łyżka suszonego majeranku
- tłuszcz do brytfanny
- 2 cebule
- 3 łyżki smalcu
- 20 dag kiszonej kapusty
- 2 kwaśne jabłka
- sól, pieprz

Wykonanie:
Golonkę umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Brytfannę natłuść, ułóż mięso, piecz 1 i 1/2 godz. w temp. 200°C, skrapiająć od czasu do czasu wodą. Cebule obierz, posiekaj, wrzuć na rozgrzany smalec, zeszklij. Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, wlej 3 łyżki wody, duś na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Włóż oczyszczone jabłka pokrojone w ósemki. Duś jeszcze 5 min. Golonkę ułóż na półmisku, obłóż kapustą z jabłkami. Podawaj z ziemniakami z wody.
Smacznego!
M.D 0215
Rozwiń
Mracinex
Mracinex (26 marca 2012 o 22:07) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
GOLONKA PODLASKA

Składniki:
- 4 duże golonki
- po 2 marchewki i pietruszki
- 1 cebula
- liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 5-6 ziaren czarnego pieprzu
- 3-4 ziaren jałowca
SOS:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyzka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki jałowowcówki (100 g)
- sól, pieprz

WYKONANIE:
Umyte golonki, włożyć do dużego garnka na gotującą się wodę i gotować około 10 minut. Zlać wodę, dodoać warzywa w całości, przyprawy i sól. Golonki zalać świeżą, zimną wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny na małym ogniu. Olej, miód, mąkę i jałowcówkę połączyć i dokładnie wymieszać. Naczynie do pieczenia posmarować olejem, olonki wyjąć z wywaru i ułożyć w naczyniu. Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami i ułożyć obok golonek. Mięso przykryć przygotowanym sosem (najlepiej przy użyciu pędzla)i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. PIec jeszcze 1 godzinę, podlewając wywarem. Podawać z kluskami z ziemniaków i sałatką z buraków.

Smacznego!!!
Marcinex
Rozwiń
Magdalena
Magdalena (26 marca 2012 o 21:58) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
GOLONKA KOLOROWA

Składniki:
- 40 dag chudego mięsa wykrojonego zgolonki
- 3 duże, grube marchwie
- olej
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- listek laurowy
- łyżeczka przyprawy typu vegeta
- sól

WYKONANIE:
Chude mięso wykrojone z golonki opłucz, osusz, pokrój na kawałki jak gulasz (tłustą część można pokroić i dodać do domowego smalcu).Oprósz przyprawą typu vegeta oraz przyprawą do wieprzowiny, posmaruj zmiażdżonym czosnkiem. Marchew obierz, pokrój na grube plastry (będzie ładnie wyglądać). Mięso obsmaż na oleju, włóż do rondla, zalej wrzątkiem, by było przykryte. Dodaj liść, ziele i pieprz oraz marchew, ewentualnie trochę soli. Duż pod przykryciem 50 min. Podawaj z kopytkami lub kluskami śląskimi.

Smacznego!!!
M.D 15.02
Rozwiń
wiesmak
wiesmak (25 marca 2012 o 10:55) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
GOLONECZKA Z GRILLA

SKŁADNIKI:
4 golonki, 2 marchewki, 1 seler, 1 cebula, 1 pietruszka, oliwa, sól, pieprz, ulubione zioła do smaku, bulion.

WYKONANIE: Warzywa kroimy w słupki, cebulę w piórka. Golonki nacieramy solą, pieprzem i ziołami. Obkładamy warzywami. Podlewamy oliwą. Prawdziwi smakosze dodają kieliszek żubrówki (resztę butelki chowają na przyjęcie grillowe).
Całość chowamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia gotujemy razem z warzywami. Po wyjęciu skrapiamy oliwą, Grillujemy na złoty kolor, tak by były chrupiące.

Smacznego!!!
Rozwiń
wiesmak
wiesmak (25 marca 2012 o 10:30) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
GOLONKA NA KAPUŚCIE

SKŁADNIKI:
2 peklowane pokaźne goloneczki, 1 duża biała cebula, 2 marchewki, 3 litry bulionu, 10 ziarenek jałowca, 10 goździków, 10 ziarenek pieprzu, 3 zwykłe cebule, 30 dag porów, 3 czerwone papryki, 3 łyżki oleju, kg kapusty kiszonej, 5 listków laurowych, peczek natki pietruszki, 150 ml soku jabłkowego, sól, pieprz, cukier, musztarda.
PRZYRZĄDZANIE:
Goloneczki dokładnie myjemy. Białą cebulę obieramy, kroimy na połówki. Obieramy marchewkę. Goloneczki wkładamy do bulionu, dodajemy cebulę, ziarna pieprzu i jałowca, goździki i marchewkę, całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i na wolnym ogniu gotujemy około 1 godziny. Następnie wyjmujemy goloneczki z z wywaru, odsączamy. Układamy w brytfance. Wstawiamy do do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy 45 minut. Na 10 min. przed końcem pieczenia goloneczki smarujemy musztardą. Zwykłe cebule obieramy, krojąc je w małą kosteczkę. Czyścimy pory i paprykę, płuczemy, osuszamy. Pory kroimy w plasterki, paprykę na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej. Na nim, mieszając lekko przysmażamy cebulę, papryke i por. Dodajemy kapustę kiszoną, listki laurowe, mieszamy. Podlewamy sokiem jabłkowym, duszac na wolnym ogniu 20 minut. W trakcie duszenia mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Myjemy i osuszamy natkę pietruszki, listki odrywamy od gałązek i siekamy. Na półmisku układamy gotową kapustę, a niej upieczone goloneczki. Całe danie suto posypujemy posiekaną natką. Podajemy z ziemniakami z wody, ewentualnie ze swieżym białym pieczywem.

SMACZNEGO
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (12)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!