poniedziałek, 18 grudnia 2017 r.

Kuchnia

O sztuce przyrządzania ryb

  Edytuj ten wpis
Dodano: 8 marca 2005, 15:31

Ryby lubię nad podziw. Najlepiej w dobrej restauracji, bo zrobić dobrą rybę to wielka sztuka. Lubię solę na szpinaku. Lubię karpika w śmietanie. Lubię sandacza z rusztu. Przepadam za łososiem i halibutem. A najbardziej lubię rybę maślaną.

Smakuje jak kurczak

Ma białe mięso. Delikatne jak pierś kurczaka. Wystarczy posolić filet, posypać grubo zmielonym pieprzem i udusić na maśle. Z kartoflami posypanymi koperkiem - bajeczka!
Ostatnio, na lubelskim targu pod zamkiem, wypatrzyłem rybę maślaną wędzoną. Kochani, kroi się jak polędwica w cieniuchne plastry. Z bagietką posmarowaną masłem istny cud.
Jak zrobić dobrą rybę w domu?
Mordowałem się z tym tematem do czasu, gdy złotą radę dał mi Piotr Biesiadecki, szef kuchni w restauracji hotelu "Polonia”. Podstawą rybnego sukcesu jest marynata, w której trzyma się rozmrożony filet - twierdzi mistrz.
- Zawsze trzeba rybę powoli rozmrażać. Choć niektórzy rzucają na oliwę rybę mrożoną. Następnie trzeba ją zanurzyć w marynacie złożonej z jednej części oliwy, jednej części białego wina i soku z jednej cytryny. Wystarczy na pół godziny. Mięso robi się jędrne, nabiera aromatu - radzi Piotr Biesiadecki.

Ach, co to był za smak
I tak pan Piotr zrobił. Następnie lekko posypał filet mąką, pieprzem i rzucił na oliwę. Po kilkunastu minutach ryba była gotowa. W tym czasie mój nauczyciel udusił na maśle pokrojone pory. Doprawił je solą, odrobiną gałki muszkatołowej i z tym specjałem rybę podał.
Kochani, co to był za smak. Spróbujcie sami.

Przepis na popis

Bardzo smakowita ryba

Według Piotra Biesiadeckiego, szefa kuchni restauracji hotelu "Polonia” w Lublinie.
Składniki:
4 filety rybne, szklanka marynaty (według podanego wyżej przepisu), 25 dag porów, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mąka, oliwa, masło.
Wykonanie:
Filety marynować przez pół godziny. W tym czasie na maśle udusić pokrojone w kostkę pory. Doprawić je solą i gałką. Kto lubi może dać odrobinę wiejskiej śmietany. Filety obtoczyć w mące i usmażyć na złoto. Ułożyć na porach. Podawać z kartoflami. Smacznego.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!