Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 lutego 2014 r.
0:01
Edytuj ten wpis

Obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

0 8 A A

Myślisz luty, myślisz walentynki. Ale czy masz rację? Ci, którzy swą miłość skierowali ku pizzy będą świętować wcześniej. Już w niedzielę z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy warto sobie pofolgować. I przyrządzić całą blachę tego specjału w domu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Nie znaczy to, że w pozostałe dni musi obowiązywać nas abstynencja. Ponieważ zjedzenie kawałka dobrej pizzy znacznie podnosi poziom serotoniny i poprawia nastrój, warto w niedzielę 9 lutego odwiedzić dobrą pizzerię. O ile na świecie codziennie sprzedaje się ponad 13 milionów pudełek pizzy, to podczas święta ta ilość gwałtownie rośnie. Najpopularniejszą pizzą na świecie jest cały czas margherita, której nazwa związana jest z królową Włoch Margheritą Sabaudzką. Dziś neapolitańska pizza chroniona jest certyfikatem TSG (ang. "świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że można ją przyrządzać wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Dziś wiemy, że 3 składniki plus dobre ciasto to idealne proporcje pizzy. Ponoć z dobrą pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się dobry skład i najlepsze kawałki. Czyli dobra mąka, sos z dobrych pomidorów i dobry ser. Królowa Według legendy w 1889 do Neapolu przyjechała królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka. Wraz z mężem chciała sprawdzić, co jedzą na co dzień mieszkańcy miasta. O przygotowanie najprostszego dania dla królewskiej pary poproszono kucharza, który nazywał się Raffaele Esposito. Esposito postanowił upiec pizzę, która uważana była za pokarm biednych. Ponieważ gość był wyjątkowy, postanowił wyjątkowo dobrać składniki. Na ciasto nałożył ser mozarella, pomidory i bazylię (powtórzył kolory za barwami włoskiego państwa). Zachwycona królowa wyraziła zgodę na to, żeby nazwać dzieło jej imieniem. I tak zostało do dziś. Ale zanim przystąpimy do je zrobienia, warto poznać podstawy. Piec i mąka Ludzie, którzy znają się na pizzy wiedzą, że w sztuce jej wypiekania najważniejszy jest piec. Ideał to piec opalany drzewem. W tych, zamontowanych w pizzeriach, panuje bardzo wysoka temperatura, jakiej nie osiągniemy w domowym piekarniku. Ale w sklepach internetowych oraz w większych sklepach można już kupić specjalne kamienie do pizzy, które znacznie poprawiają jakość. Kamień nagrzewamy do maksymalnej temperatury i na nim układamy pizzę. Po piecu ważna jest dobra mąka. A mąka mące nie równa. Najlepiej kupić specjalistyczną mąkę na pizzę, która powstaje według odpowiedniej receptury. Dobra mąka charakteryzuje się wysoką, powtarzalną jakością, powstaje z wyselekcjonowanych odmian pszenicy, po wymieszaniu z wodą łatwo formuje się z niej ciasto. Ważny jest typ - w wypadku pizzy powinien mieć liczbę 650. W naszym regionie specjalistyczną mąkę na pizzę produkuje Lubella - nosi nazwę Perfecja. Jak zrobić ciasto? Każdy ma swój sposób, ale najprostsze robi się z 2 szklanek mąki, szklanki mleka lub wody, świeżych drożdży, jednej łyżeczki oleju i szczypty soli. Po energicznym wyrobieniu musi rosnąć w cieple pół godziny i gotowe. Włosi pieką ciasto bez drożdży - trzeba to sobie samemu wypraktykować. Sos Sos nadaje pizzy właściwy smak. Klasyka to sos pomidorowy. W zimie najlepiej zrobić go w oparciu o włoskie pomidory z puszki. Są bardzo aromatyczne, soczyste i mają piękny aromat. Zapobiegliwi smakosze domowej pizzy w lecie miksują dojrzałe malinowe lub bawole serca i zamrażają. Pomidory z puszki miksujemy dodając odrobinę oliwy, ulubione zioła i trochę oliwy. W pizzeriach króluje także sos czosnkowy. Jak go zrobić? Do miski wrzucamy 1 opakowanie jogurtu naturalnego, dodajemy 1 dużą łyżkę majonezu. Wrzucamy kilka ząbków roztartego czosnku, doprawiamy cukrem, pieprzem, solą i odrobiną pikantnego sosu tabasco. Czosnkowy sos można robić także na śmietanie. Po wymieszaniu z majonezem dodajemy cukier, roztarty czosnek. Następnie ucieramy z oliwą majeranek, tymianek i sparzone oregano. I doprawiamy ziołową mieszanką nasz sos. Wierzch Na cienki placek ciasta ułożonego na papierze do pieczenie nakładamy sos i ulubione składniki. Im mniej, tym lepiej. Zaczynamy od mozarelli. W polskich pizzeriach na pizzę kładzie się startą mozarellę. Włosi kroją mozarellę w kosteczkę, dzięki czemu wierzch pizzy nie będzie przypominał skorupy, a wszystkie składniki potrawy będą się równoważyć. Jakie dodatki kładziemy na pizzę? Takie, które najbardziej nam smakują. Ja najbardziej lubię pizzę cztery sery: mozarella, gorgonzola, bursztyn, cheddar. W drugiej kolejności na ser nakładam szynkę parmeńską, po wyjęciu pizzy posypuję ją świeżą rukolą i skrapiam oliwą. Kolejne złożenia to wiejska kiełbasa, kapary i czarne oliwki. Lub wiejska kiełbasa, boczek i salami oraz dużo sera. Ostatnio preferuję cienkie plastry szynki i świeżej gruszki połączone z gorgonzolą. Pizzę z nadzieniem przenoszę na papierze do piekarnika i układam na kamieniu. Po 10 minutach jest gotowa.

Warsztaty robienia pizzy w Lublinie

Jaka jest lepsza, wypiekana w pizzerii czy robiona w domu? Które ciasto jest bardziej tradycyjne, cienkie czy grube? Jak dobrać składniki, aby do siebie pasowały? Na te i inne pytania odpowiedzą w niedzielę pizzermani z lubelskiej Street Pizzy. Warsztaty odbędą się w lokalu przy ulicy Okopowej 4, wstęp na nie jest bezpłatny. Przez cały dzień od 14 do 22 kucharze będą chwalić się wiedzą i umiejętnościami. Swoje tajniki przekażą wszystkim zainteresowanym, a na najlepszych uczniów czekać będą nagrody niespodzianki.

Pozostałe informacje

Spuścił z cysterny już 115 litrów paliwa. I wtedy przyszli SOK-iści

Spuścił z cysterny już 115 litrów paliwa. I wtedy przyszli SOK-iści

Była informacja, a zaraz po tym błyskawiczna reakcja. Dzięki temu funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei na gorącym uczynku zatrzymali złodzieja paliwa. 59-latek spuścił z cysterny ok. 115 litrów.

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Od dzisiaj (25 kwietnia ) kierowcy w Chełmie muszą baczniej uważać przy ul. Zawadówka w Chełmie. W tym miejscu z uwagi na rozpoczęcie prac związanych z przebudową ulicy spotkają się ze sporymi utrudnieniami.

Mróz chwyci przy ziemi. Tak będzie w sporej części województwa

Mróz chwyci przy ziemi. Tak będzie w sporej części województwa

Przed nami kolejna chłodna, a miejscami nawet mroźna noc. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie o przymrozkach w wielu powiatach województwa lubelskiego.

Maseczki, gaz i paralizator. Jest wyrok w sprawie głośnej interwencji w galerii handlowej

Maseczki, gaz i paralizator. Jest wyrok w sprawie głośnej interwencji w galerii handlowej

Na kary bezwzględnego więzienia skazane zostało rodzeństwo z Zamościa. Wyrok, który zapadł w czwartek to finał głośnej swego czasu interwencji z czasu pandemii. Mateusz i Kamila K. zostali oskarżeni m.in. o czynną napaść na funkcjonariuszy, którzy zwrócili im uwagę na brak maseczek.

Plac zabaw inny niż wszystkie. Nawet krowy i owce są tu z drewna
galeria

Plac zabaw inny niż wszystkie. Nawet krowy i owce są tu z drewna

Dzieci z Wysokiego w gminie Zamość, ale też wszystkie inne, które odwiedzą Centrum Kultury Dawnej w tej miejscowości mogą już korzystać z nowego placu zabaw. Jest piękny, ekologiczny i bezpieczny. Wszystkie elementy są drewniane, a całość nawiązuje do miejsca, w którym się znajduje.

Zakopower, Ania Wyszkoni i Krzysztof Cugowski. KULturalia już za 3 tygodnie

Zakopower, Ania Wyszkoni i Krzysztof Cugowski. KULturalia już za 3 tygodnie

Nazwa zobowiązuje, więc szykuje się prawdziwa kulturalna impreza. Katolicki Uniwersytet Lubelski przedstawił lineup tegorocznych Dni Kultury Studenckiej – KULturalia 2024, które w tym roku będą wyjątkowe.

Ponowna ewakuacja w piątek. Sprawdź, czy dotyczy również ciebie
biała podlaska

Ponowna ewakuacja w piątek. Sprawdź, czy dotyczy również ciebie

Już wiadomo, jak ma wyglądać ponowna ewakuacja mieszkańców Białej Podlaskiej. W piątek saperzy będą kontynuować akcję przy ulicy Sidorskiej

Zacieśnia się współpraca Dziennika Wschodniego z UMCS

Zacieśnia się współpraca Dziennika Wschodniego z UMCS

Umowa podpisana. Rusza współpraca Dziennika Wschodniego z Wydziałem Politologii i Dziennikarstwa UMCS.

Czy biura paszportowe będą czynne także w sobotę?
Wideo
film

Czy biura paszportowe będą czynne także w sobotę?

W województwie lubelskim jest już osiem miejsc, w których mieszkańcy mogą wyrobić paszport. Czy punkty będą otwarte również w sobotę? Nie tak dawno zapowiadał to nowy wojewoda lubelski Krzysztof Komorski. Urząd nie wyklucza takiego rozwiązania, ale potrzeba do tego nowej kadry.

Strażacy robią pompki. Żeby Michałkowi nie zabrakło na lek

Strażacy robią pompki. Żeby Michałkowi nie zabrakło na lek

Pospolite ruszenie wśród jednostek OSP na Zamojszczyźnie. Dzień po dniu kolejne zamieszczają w mediach społecznościowych filmy, na których druhowie robią pompki. O co chodzi? Ta akcja ma pomóc w zbiórce pieniędzy dla chorego chłopca.

Rozgrywki LNBA zbliżają się do końca

Rozgrywki LNBA zbliżają się do końca

Najważniejszym meczem weekendu była konfrontacja 12 Małp z Patobasketem. Ten pierwszy zespół jest jednym z największych pozytywnych zaskoczeń tego sezonu. W poprzednich rozgrywkach podopieczni Michała Żulińskiego pałętali się w ogonie ligowej stawki. Teraz, po dokonaniu kilku wzmocnień, są już w jej czubie. Patobasket natomiast jest uznaną firmą – to przecież aktualny wicemistrz LNBA.

Home staging w Lublinie – Renomowana firma Alya Home

Home staging w Lublinie – Renomowana firma Alya Home

Home staging, popularna strategia w branży nieruchomości, koncentruje się na poprawie atrakcyjności i szybszym sprzedaniu lub wynajmie domu, lub mieszkania. Głównym celem tej praktyki jest skrócenie czasu trwania procesu transakcji, oraz zwiększenie wartości nieruchomości. Poprzez stworzenie atrakcyjnej wizualnie prezentacji, home staging ma za zadanie wywołać pozytywne emocje u potencjalnych kupujących i zachęcić ich do podjęcia decyzji o zakupie.

Jak oszczędzać podczas podróży i być bardziej “eko”?

Jak oszczędzać podczas podróży i być bardziej “eko”?

Podróże i ochrona środowiska, czy to idzie w parze? Tak, i wcale nie jest trudne. Ekoturystyka to trend, który w najbliższych latach ma szansę realnie zmienić nastawienie do zagranicznych wakacji. Komercja będzie musiała ustąpić ekologii. Na czym to polega?

Nadwiślańska Kolejka Wąskotorowa rusza w majówkę

Nadwiślańska Kolejka Wąskotorowa rusza w majówkę

Nadwiślańska Kolejka Wąskotorowa wjedzie na tory jeszcze sprawniej. Kolejowa spółka przekazała materiały do remontu tej jedynej zabytkowej kolejki na Lubelszczyźnie. Wiadomo też, kiedy rusza z sezonem.

Co oglądamy w telewizji? Popularne formaty programów i dlaczego nadal nas przyciągają

Co oglądamy w telewizji? Popularne formaty programów i dlaczego nadal nas przyciągają

Co sprawia, że niektóre programy telewizyjne zdobywają ogromną popularność, a inne szybko znikają z anteny? Telewizja mimo rosnącej konkurencji ze strony mediów cyfrowych, wciąż pozostaje ważnym elementem codziennego życia. Przyjrzyjmy się, jakie formaty programów cieszą się obecnie największą popularnością i dlaczego niezmiennie przyciągają przed ekrany szerokie grono widzów.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium