piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Odlot frankfurterek. Kulinarna podróż na Europejskim Festiwalu Smaku

Dodano: 31 sierpnia 2014, 08:30

Wystartują ze Starego Miasta w Lublinie i polecą do Mediolanu, Oslo, Londynu, Frankfurtu. Nawet na Kretę. Początek niezwykłej podróży 4 września. W samo południe.

W ostatnią środę szefowie kuchni najlepszych lubelskich restauracji trenowali w Trybunalska Caffe po okiem Sebastiana Gołębiewskiego, szefa kuchni z Warszawy. Trenowali po to, żeby w pierwszy weekend września zaprosić turystów w kulinarną podróż do tych miast i krajów, z których można polecieć z Air Port Lublin.

- To kolejny projekt w akcji Moc restauracji. Podczas 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku 4-7 września, w wybranych restauracjach Starego Miasta pojawią się słynne dania z Europy. W bardzo atrakcyjnych cenach. W dodatku będą to potrawy zdrowe, z mniejszą ilością soli - mówi Robert Pływacz, koordynator akcji.

Gotujmy zdrowo, mniej soli

To pomysł Cisowianki. - Wielu osobom wydaje się, że bez soli nic nie będzie smaczne. My postanowiliśmy sól odczarować! Udowodniamy, że można bez soli i co więcej, że będzie smacznie. Bo to co jesz zależy tylko od Ciebie - czytamy na stronie projektu gotujmyzdrowo.pl.

Zasada "Gotujmy zdrowo, mniej soli” będzie obowiązywać podczas trwania festiwalu. To spore wyzwanie dla restauratorów, bo ograniczenie soli w kuchni nie jest takie proste. Sól siedzi w wędlinach, serach, rybach i chlebie, który jest podstawą w naszej kuchni. Są przyprawy, które w zupełności zastąpią sól. Na przykład suszony seler.

- Wystarczy zamarynować karczek w warzywach i oliwie (cebula, marchew seler, por) i upiec go w piekarniku. Mięso będzie wystarczająco słone - tłumaczy Stanisław Stelmach z Zajazdu Marta w Pułankowicach.

Mediolan i Rzym

Co znajdzie się na Latających talerzach? - Mediolan to stolica ryżu. Wybrałem "Risotto alla milanese” na ryżu Arborio. Na 200 g ryżu będziecie potrzebować litr wywaru wołowego (może być kurczak), małej cebuli, 50 g szpiku wołowego, 100 g masła, 150 ml białego wina, 100 g sera Grana Padano i szczypty szafranu. Do wykończenia risotto powinniście użyć kilku plastrów suszonej szynki włoskiej i natki pietruszki. A więc kto chce już teraz sprawdzić jak to smakuje, do dzieła - mówi Gołębiewski.

Rzym to stolica smaków w ogóle. Gołębiewski wybrał tu sztandarowe danie: "Saltimbocca alla Romana”. Kotlety cielęce z szynką to jedno z najsłynniejszych włoskich dań. Już w XV wieku podawano je z serem podobnym do parmezanu. Na to pyszne danie musiał trafić Jan Kochanowski w Padwie. Jest więcej niż pewne, że saltimbocca w różnych odmianach gościła w domu Santi Gucciego, znakomitego architekta mieszkającego w Janowcu nad Wisłą. Kotlety z szynką musieli jeść także Włosi mieszkający w Lublinie. To pyszne danie szybko przedostało się do polskiej kuchni. Wariacje na temat włoskiego przysmaku możemy odnaleźć w polskich książkach kucharskich. A my dla odmiany proponujemy inną wersję. Z parmezanem.

Saltimbocca alla parmigiana

Składniki: 4 kotlety cielęce, 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek, 4 plastry wędzonej szynki, 2 łodygi pietruszki, 3 łyżki parmezanu, pól szklanki mocnego białego wina (najlepiej marsali), masło, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: kotlety cielęce lekko rozbić. Natrzeć z obu stron pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Zrumienić kotlety z obu stron. Szynkę posiekać, wymieszać z natką pietruszki i parmezanem. Na każdy kotlet nałożyć powstałą mieszankę, polać winem i przykryć. Kiedy para z wina rozpuści ser, wyjąć. Podawać z ćwiartkami ziemniaków opiekanymi w ziołach.

W innym wydaniu, "Saltimbocca alla Romana”, na każdy kotlet nakłada się kilka listków szałwii i plaster szynki, smaży na maśle i podlewa winem.

Sałatka szopska i kebapche

Pojawią się na Latajacych talerzach opatrzonych kierunkiem Burgas. Do szybkiego przygotowania sałatki szopskiej potrzebujecie następujących składników: 150g sera solankowego owczego, 1 ogórek, kilka pomidorków koktajlowych, pęczek natki pietruszki, pęczek dymki, oliwa z oliwek (delikatna), ocet winny czerwony, ząbek czosnku. Co dalej? Wymieszać wszystkie składniki, odstawić na pół godziny, smakować. Najlepiej z tostem posmarowanym masłem czosnkowym.

Burgas to także kebapche, czyli pyszne, aromatyczne kiełbaski, z których słynie bułgarska kuchnia.

Składniki: 500g dobrego mięsa mielonego (wołowe i baranie lub wołowe i wieprzowe), 2 ząbki czosnku, czubryca, pieprz czarny mielony, kmin rzymski mielony.

Wykonanie: mieszamy, wyrabiamy na kształt kiełbasek i pieczemy na żywym ogniu.

Kierunek Grecja

Kulinarny lot na Kretę to sałatka grecka oraz wyjątkowe ciasteczka z pieczoną papryką i serem feta. - Choć sałatka grecka występuje w co drugiej restauracji, to zrobić ją wcale nie jest tak prosto. Liczy się dobry ser feta i przyprawy, w tym oregano, które smakuje zupełnie inaczej niż to w Polsce - wyjaśnia Gołębiewski.

Najważniejsze są składniki: pomidorki koktajlowe, 1 ogórek, 1 cebula czerwona, kilkanaście dobrych czarnych oliwek, 100g sera feta, suszone oregano, kilka gałązek mięty, pietruszki i koperku, oliwa, ocet winny czerwony, pieprz czarny. Należy wszystko wymieszać, odstawić i jeść.

Rewelacyjne są ciasteczka z pieczoną papryką i serem feta. Składniki: 1 papryka czerwona pieczona, 1 papryka żółta pieczona, kilka dobrych czarnych oliwek (najlepiej z pestkami), 150g sera feta, 500 g mąki pszennej, 300 ml wody, 40 ml ouzo, 2 łyżki oliwy, kmin rzymski, czarnuszka, pieprz czarny mielony, 1 jajko. - Składniki wam zdradziłem, teraz wasza kolej - mówi Gołębiewski.

Odlot frankfurterek

Antalya to miasto w południowo-zachodniej Turcji, nad zatoką Antalya.

- Wybrałem bardzo ciekawą sałatkę z białej fasoli, która najlepiej smakuje z pieczoną jagnięciną - mówi Gołębiewski.

Londyn na talerzu to pudding z chałki.

Oslo to prawdziwe kulinarne laboratorium. - Na warsztatach ćwiczyliśmy przyrządzanie smażonego łososia w czekoladzie - mówi Gołębiewski. Kulinarna podróż do Frankfurtu to sałatka z pieczonego ziemniaka z frankfurterkami. Na mapie kulinarnych odlotów jest także Gdańsk z zupą rybną "Wspomnienia marynarza”.

Latające talerze to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Lublin Airport. - Najmłodsze lotnisko w Europie zobowiązuje do inspirujących dań - dodaje Gołębiewski.

Europejskie dania pojawią się między innymi w restauracjach: Ulice Miasta, Paleta Smaków, Sielsko Anielska, Pub U Szewca, Atrium, Pub św. Michał, Stół i Wół.
Lublinianin
bart
Mariusz
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Lublinianin
Lublinianin (31 sierpnia 2014 o 11:40) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Feta to ser z zastrzeżoną recepturą.

Wcześniej nazwa "feta" nie była zastrzeżona, a teraz już jest i bez receptury i bez certyfikatu nie wolno używać nazwy "feta".
To co jest w sklepach to są sery "typu feta".

Ja o tym wszystkim wiem,pytając o fetę mam właśnie na myśli tą prawdziwą,grecką.Może jest do kupienia w jakiś sklepach w Polsce?

Rozwiń
bart
bart (31 sierpnia 2014 o 10:00) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Po drugie w polskich sklepach nie widziałem prawdziwej,greckiej fety.

Jak ktoś gdzieś spotkał to będę wdzięczny za namiary.

Feta to ser z zastrzeżoną recepturą.

Wcześniej nazwa "feta" nie była zastrzeżona, a teraz już jest i bez receptury i bez certyfikatu nie wolno używać nazwy "feta".
To co jest w sklepach to są sery "typu feta".

Rozwiń
Mariusz
Mariusz (31 sierpnia 2014 o 09:53) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
wyjątkowo słaby pomysł żeby włączyć w to loty z Lublina. Na poziomie wiejskiego marketingu gminy pcim.
Rozwiń
Lublinianin
Lublinianin (31 sierpnia 2014 o 09:08) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Byłem w Grecji wiele razy i nigdy nie spotkałem sałatki greckiej bez sałaty lodowej.

To po pierwsze.

Po drugie w polskich sklepach nie widziałem prawdziwej,greckiej fety.

Jak ktoś gdzieś spotkał to będę wdzięczny za namiary.

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

18-20 sierpnia
komentarze (0)0
polubienia (1)1
17-08-2017

18-20 sierpnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!