środa, 22 listopada 2017 r.

Kuchnia

Pierekaczewnik, bielusz i cybulniki

  Edytuj ten wpis

W piątek 2 października od 9 do 12 w Radiu Lublin, w audycji "Gotuj z Suliszem" sekrety tatarskiej kuchni. Zapraszam. I podaję przepis na cybulniki.

W swojej historii Tatarzy stykali się z wieloma kulturami: turecką, grecką, kaukaską, ukraińską, bułgarską, chińską. W kuchni polskich Tatarów, która odżywa na Lubelszczyźnie – mieszają się smaki tamtych kultur.

W 1868 roku Aleksander Osipowicz, publicysta "Tygodnika Ilustrowanego” opisał jedną z najsłynniejszych potraw tatarskich: "Podczas zebrań fetują się między innymi narodowym przysmakiem, którymi są pierożki z mięsa skrobanego nożem z tłuszczem baranim, pieprzem i cebulą w cieście zwijane, znane i w Warszawie pod nazwiskiem kołdunów litewskich, a tu właściwiej nazywane tatarskimi. Dobre kołduny smakują wyśmienicie, lecz trzeba je umieć sporządzać, acz na pozór jest to jadło nader proste. Spożywa się je łyżką, a sztuka na tem należy, żeby kołdun mógł się cały od razu zmieścić w ustach, bez uszkodzenia ciasta i wytoczenia zeń soku, który właśnie jest delicją amatorów”.


Z przyrządzaniem kołdunów wiąże się cały rytuał. – Tatarzy twierdzą, że gdy dziewczyna potrafi robić ząbki na pierogach, wtedy może już wychodzić za mąż – mówi Janina Bielak z Krępca. Jej rodzina wywodzi się w prostej linii od słynnego tatarskiego wodza, generała Józefa Bielaka.


Cybulniki

Bielusz był tatarską potrawą świąteczną, został zapomniany i czeka na odkrycie. Dokładny opis jej przyrządzania podał Stanisław Kryczyński: " Tłuste mięso baranie lub gęsie kraje się na drobne kawałki i zawija w cieście zrobionym z mąki, jaj i masła lub smalcu. Ciasto z takim nadzieniem zapieka się w formie lub rondlu”.


Cybulniki to pierogi nadziewane mięsem wołowym, baranim lub gęsiną, z dodatkiem drobno posiekanej cebuli. Ciasto robi się z mąki, sody oczyszczonej, szklanki mleka, jajka i soli. Z ciasta robi się wałek, kroi się go w kostki, kulki rozrabia się w rękach na małe placki. Mięso sieka, doprawia cebulą, solą i pieprzem, nakłada na placuszki i lepi pierogi. Pierogi układa się na blasze wysmarowanej masłem i piecze 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!