czwartek, 19 października 2017 r.

Kuchnia

Przepis na naleśniki Kubusia Puchatka

  Edytuj ten wpis
Dodano: 10 kwietnia 2011, 12:50
Autor: (SZ)

 (Archiwum)
(Archiwum)

Z miodem lipowym i sokiem z cytryny. Dla dużych i małych. Dobre niebywale.

Podstawa naleśników to dobra mąka. Najlepsza jest wrocławska. Do mąki dodajemy mleko. Ciasto można także przyrządzić na bazie śmietany.

Jaka patelnia? Najlepsza jest żeliwna, odporna na zarysowanie, szybko się nagrzewa, jest oszczędna. Dobra jest patelnia stalowa, tzw. "cygańska”.

Na czym smażyć? Klasyka to przetarcie patelni kawałkiem słoniny. Można dodać do ciasta odrobinę oleju. Wtedy naleśniki udadzą się na pewno.

Naleśniki Kubusia Puchatka

Składniki
1 szklanka mąki, 2 jajka, mleko, sól, masło, płynny miód lipowy, sok z cytryny.

Wykonanie:
Jajka ubić z połową mleka, dodać połowę roztopionego masła, mąkę, sól. Ubić mikserem, dodać resztę mleka i miód. Mleko można wymieszać ze śmietaną.

Do ciasta można dodać łyżkę płatków owsianych. Ile mleka i masła do ciasta – trzeba poeksperymentować.

Rozgrzaną patelnię posmarować olejem lub kawałkiem słoniny. Usmażyć naleśniki. Każdy polać miodem, skropić sokiem z cytryny i złożyć na pół.
Niebywale dobre.
Smacznego.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
Nico
Łukasz
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Nico
Nico (18 kwietnia 2011 o 09:34) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
"ja teeeeeeż" - powiedział Osiołek
Rozwiń
Łukasz
Łukasz (17 kwietnia 2011 o 20:03) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ja kiedyś jadłem kotlety z prosiaczka:D
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!