środa, 16 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Przepis: Sandacz wigilijny

Dodano: 23 grudnia 2015, 17:10

SKŁADNIKI: sandacz filet 600 g, tymianek cytrynowy. Na kapustę: kapusta biała 300 g, białe wino 50 ml, cebula biała 80 g, marchew 80 g, ziarna kopru włoskiego 5 g, ziarna kolendry 3 g, wywar jarzynowy 200 ml.

Na kluski: mąka pszenna 200 g, jajka 2 szt. woda 30 ml, sól, natka pietruszki siekana 1/2 łyżeczki, koperek siekany 1/2 łyżeczki.

Na śmietanę: śmietana 18% 150 ml, chrzan 20 g, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz.
Na buraki: buraki 200 g, tymianek, sól i cukier. Na pieczarki: pieczarki 250 g, olej 50 ml, masło 40 g, szalotki 60 g, czosnek 10 g, natka pietruszki siekana 2 łyżki.

Na sos: sok z buraka 500 ml, burak 200 g, wywar jarzynowy 300 ml, biała kapusta 80 g, cebula 120 g, czosnek 15 g, sól i pieprz, kminek 4 g, liść laurowy 1 szt., ziele angielskie 5 szt., ocet winny do smaku.

WYKONANIE: sandacza nacinamy od strony skóry, przyprawiamy tymiankiem, solą i białym pieprzem. Smażymy na oleju z masłem, do tłuszczu dodajemy tymianek i rozgnieciony ząbek czosnku. Warzywa i kapustę dusimy do miękkości i przyprawiamy do smaku. Mąkę mieszamy z jajkami i wodą, dodajemy zioła, sól. Wyrabiamy ciasto. Kluski kładziemy do gotującej wody, a gotowe hartujemy w wodzie z lodem.

Pieczarki smażymy na oleju, następnie dodajemy masło, szalotkę, czosnek. Przyprawiamy, dodajemy siekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki sosu śmietanowego mieszamy razem i przyprawiamy. Buraki pieczemy w foli z przyprawami. Kroimy w kostkę. Składniki sosu gotujemy i cedzimy. Doprawiamy octem i cukrem. Chrzanową śmietanę kładziemy na środku talerza, na nią kładziemy kapustę i kluski.

Sandacza układamy na kluseczkach i kapuście. Do sosu dodajemy kostkę z pieczonego buraka, sos wlewamy obok ryby.

(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!