środa, 18 października 2017 r.

Kuchnia

Przepisy kulinarne: Ruskie pierogi

  Edytuj ten wpis
Dodano: 9 stycznia 2011, 10:39

 (Waldemar Sulisz)
(Waldemar Sulisz)

Prawdopodobnie najlepsze pierogi na świecie. Podajemy przepis na 3 rodzaje ciasta. I pyszny farsz.

Pochodzą z Rusi Czerwonej (nazwa od Grodów Czerwieńskich) czyli dzisiejszej Ukrainy, gdzie konserwowano ser w kamionkach, przekładając go warstwami ugotowanych ziemniaków.

Twaróg jedzono z chlebem, z tego co zostało (ziemniaki plus trochę sera) robiono pierogi, dodając przypaloną cebulkę. Sera w farszu zawsze było niedużo, ziemniaki stanowiły trzy czwarte nadzienia do pierogów.

– Ser w pierogach powinien być tylko dodatkiem – wspominał Jerzy Passendorfer, reżyser, pochodzący z Wilna.

Farsz doprawiano ponadto świeżo mielonym pieprzem i solą, czasem suszoną miętą roztartą w palcach.

Pierogi były małe i duże, gotowane i pieczone. Dziś klasyka to pierogi z wody polane skwarkami z cebulką. Podsmażone na drugi dzień na złoto też są rewelacyjne.

Ciasto klasyczne

Składniki:
50 dag pszennej mąki, 1 żółtko, 1 łyżka masła, 1 szklanka ciepłej wody, sól.


Wykonanie:
Mąkę posiekać z solą, wbić żółtko, dodać masło. Powoli wlewać ciepłą wodę dokładnie mieszając ciasto. Zagnieść i rozwałkować.

Ciasto z maślanką

Składniki:
50 dag mąki, pół litra maślanki, szczypta soli.


Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, posolić, dodać tyle maślanki, żeby można było zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować.

Ciasto ze śmietaną

Składniki:
50 dag mąki
4 szklanki mąki, 5 łyżek gęstej śmietany, 2 jajka, 3 łyżki oleju, niepełna szklanka ciepłej wody, sól.


Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajka. Dodać śmietanę, sól, olej.

Wymieszać, dodawać powoli wodę wyrabiając ciasto.

Kiedy będzie miękkie, przykryć go miską na 10 minut. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, wycinać szklanką krążki.

Robimy farsz

Składniki:
75 dag ziemniaków, 25 dag białego sera, 2 cebule, sól, pieprz, olej.

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść, dodać pokruszony twaróg, wymieszać.

Cebulę pokroić w kostkę, mocno przesmażyć na oleju. Dodać do farszu, doprawić solą z pieprzem.

Gotujemy i jemy

Nakładać farsz na ciasto, lepić pierogi, zrobić ząbki.


Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.


Podawać polane przesmażoną cebulką z boczkiem. Lub samym boczkiem.


Na drugi dzień usmażyć je na złoto, polać cebulą ze skwarkami.
Albo posypać czerwoną papryką i parmezanem i usmażyć na patelni. Pycha.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
bazyl
licealistka
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

bazyl
bazyl (19 stycznia 2011 o 20:34) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Grody Czerwieńskie to nie dzisiejsza Ukraina tylko ziemie w międzyrzeczu Wisły i Bugu, a sama Czerwień to dzisiejsze Czermno nad Huczwą
Rozwiń
licealistka
licealistka (9 stycznia 2011 o 20:57) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
a ja właśnie siedzę przed komputerem i wcinam pyszniutkie pierożki ruskie... pycha
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!