czwartek, 19 października 2017 r.

Kuchnia

Przepisy mistrzów. Eliza Kunc: Śledzie w imbirze

  Edytuj ten wpis

To potrawa, która zachwyciła Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza na ubiegłorocznym "Święcie śledzia". Śledzie w imbirze zajęły tam pierwsze miejsce. Są pyszne. Zresztą sprawdźcie sami.

Składniki

pół kg śledzia
pół łyżeczki startego kłącza imbiru
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
6 goździków
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżki miodu
pół szklanki oliwy
sok z cytryny
sól
pieprz
łyżka posiekanej skórki pomarańczowej w skórce.

Wykonanie

Filety śledziowe wymoczyć w mleku. Osączyć, pociąć na małe porcje.

Miód rozetrzeć z sokiem z cytryny. Dodać oliwę. W moździerzu utłuc goździki. Zetrzeć na tarce gałkę.

Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, polać sosem śledzie. Posypać skórką pomarańczową.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!