wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Przepisy na koktajle od Marka Posłusznego, mistrza świata barmanów

Dodano: 24 lipca 2017, 07:33

Mistrz Marek Posłuszny w akcji
Mistrz Marek Posłuszny w akcji

Jest trzykrotnym Mistrzem Świata IBA. Żongluje i miesza drinki, robiąc widowiskowe show. Potrafi oszukać grawitację. Marek Posłuszny ma dla was autorskie przepisy na letnie drinki i koktajle

Jest Mistrzem Świata największej organizacji barmańskiej International Bartenders Association (IBA). Specjalizuje się w stylu „flair”. Co to znaczy? Przyrządzenie koktajlu jest widowiskiem, barman żongler rzuca shakerami i butelkami, używa świateł i dymów.

Podstawowym składnikiem zdrowych koktajli są owoce, zielone liście lub zioła i woda. Zmiksowany napój jest szybko i łatwo przyswajalny przez organizm. Dostarcza składniki, które poprawiają odporność. Liczy się błonnik i chlorofil, który wymiata z organizmu toksyny i wolne rodniki.

Shaker i blender

Barmański shaker to bardzo pożyteczne narzędzie w kuchni. Nie dość, że przygotujemy w nim smaczny napój to jeszcze przyda nam się do mieszania musów, jogurtowych drinków, a nawet ciasta na naleśniki. Kupując, starajcie się wybrać profesjonalne urządzenie.

Do zdrowych koktajli najlepiej zaopatrzyć się w stojący blender, zwany blenderem kielichowym. Do dzbanka wrzucamy potrzebne składniki, naciskamy przycisk i gotowe. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego urządzenia? Liczy się pojemność dzbanka (powyżej litra) oraz moc silnika (500 W).

Zdrowie z ogrodu

W liściach buraków, natce pietruszki czy selera kryją się prawdziwe skarby na zdrowie. Wystarczy wrzucić je do blendera, dodać wody i gotowe.

Zielone koktajle są na topie. Szczególnie takie, w których owoce łączymy z zielonymi warzywami i ziołami. I wcale nie chodzi tu o korzeń pietruszki, marchewki czy buraka. Chodzi o ich liście, które zwykle lądują w koszu lub na kompostowniku. W liściach buraków, natce pietruszki czy selera kryją się prawdziwe skarby na zdrowie.

Podstawowym składnikiem zdrowych drinków i koktajli są owoce, zielone liście lub zioła i woda. Zmiksowany napój jest szybko i łatwo przyswajalny przez organizm.

Lekarze podkreślają, że są proste i szybkie w przygotowaniu, co w dzisiejszym świecie jest ich największym atutem. Koktajle to tak naprawdę surowy, nieprzetworzony pokarm, wypełniony witaminami i mikroelementami.

Botwinka czy koperek

Koktajl z botwinki, koperku i chilli jest bardzo smaczny i wartościowy. Jeśli dodamy do niego jogurt, otrzymamy fantastyczny chłodnik. Polecamy koktajle karotenowe, oparte na marchwi połączonej z owocami i ziołami. Koktajl z buraków, selera i czosnku oczyszcza krew, podnosi odporność i zabezpiecza przez infekcjami. Można powiedzieć, że to król koktajli.

Łasuchom polecamy koktajl paprykowo-pomarańczowy, do którego może dodać świeży estragon czy rozmaryn. Orzeźwia i świetnie smakuje. Warto pamiętać o koktajlach, w których z owocami łączymy liście szpinaku. Poza ziołami dobrym dodatkiem do koktajli są kiełki, otręby, ziarna zbóż, suszone owoce a nawet płatki zbożowe. A oto autorskie przepisy Marka Posłusznego przygotowane dla firmy BRAUN producenta blenderów.

Green Garden

Składniki: 5 plasterków ogórka, jedna gałązka rozmarynu, 15 ml soku z cytryny, 10-15 ml syropu ogórkowego, Top up: woda gazowana. Szkło typu highball. Dekoracja: plaster ogórka oraz rozmaryn. Lód: kruszony.

Wykonanie: w wysokim szkle za pomocą muddlera ugniatamy plasterki ogórka, przetarty w rękach rozmaryn wrzucamy do środka, dodajemy lód, a następnie wlewamy wszystkie składniki do środka.

Asian Tea

Składniki: 60 ml tłoczonego soku jabłkowego, 40 ml zielonej herbaty, 4 plastry ogórka, 6 listków mięty. Szkło typu highball. Dekoracja: szczyt mięty. Lód: kostki.

Wykonanie: Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze, przelej do wysokiej szklanki i udekoruj szczytem mięty.

Detox

Składniki: 10 listków szpinaku, 2 plasterki ananasa, 1/3 banana, 120 ml tłoczonego soku jabłkowego (opcja fit: 120 ml wody). Szkło typu highball. Lód: kruszony.

Wykonanie: zblenduj wszystkie składniki i przelej do wysokiej szklanki.

Forma

Składniki: 2 plasterki imbiru, 2 cząstki pomarańczy, 5 ml soku z limonki, 6 listków mięty, 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub 10 ml syropu cukrowego. Top up: woda gazowana. Szkło: typu highball lub cała wydrążona pomarańcza. Dekoracja: szczyt mięty. Lód: kostki.

Wykonanie: w shakerze za pomocą muddlera ugniatamy plasterki imbiru i cząstki pomarańczy. Dodajemy kostki lodu, sok z limonki, liście mięty i cukier lub syrop. Całość shakujemy, przelewamy do wysokiej szklanki i uzupełniamy wodą gazowaną. Dekorujemy szczytem mięty.

Morning shot

Składniki: 100 ml soku pomidorowego, 4 plasterki bazylii, plaster czerwonej cebuli, plaster czerwonej papryki, 10 ml soku z cytryny, szczypta soli, 2 szczypty pieprzu mielonego, 8-10 kropli sosu Worcestershire, 4 krople sosu Tabasco. Szkło: typu highball. Dekoracja: seler naciowy. Lód: kostki.

Wykonanie: Zblenduj wszystkie składniki i przelej do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu. Smacznego.

(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!