wtorek, 12 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Przepisy na nalewki. Kwiat czarnego bzu

  Edytuj ten wpis
Dodano: 7 czerwca 2011, 12:37
Autor: (SZ)

Przepis na nalewkę z bzu (Waldemar Sulisz)
Przepis na nalewkę z bzu (Waldemar Sulisz)

Oto przepis na leczniczą nalewkę na kwiatach czarnego bzu, który właśnie kwitnie.

Składniki:
40 dużych baldachów kwiatu czarnego bzu, 2 cytryny, 1 kg cukru, 400 ml spirytusu, pół łyżeczki korzenia arcydzięgla, 50 ml ekstraktu z pigwy.

Wykonanie:
Kwiatów czarnego bzu się nie płucze (!), bowiem najcenniejszy jest w nich pyłek. Trzeba je więc zbierać w miejscu wolnym od spalin i kurzu, w okresie pełnego kwitnienia i w suchy, słoneczny dzień – radzi Halina Mamok, która od lat bada sekrety apteczek przyjemnych. Jedną cytrynę wyszoruj namydloną szczoteczką, opłucz gorącą wodą, pokrój w plastry i usuń z nich pestki. Z kwiatów poobcinaj zielone szypułki i układaj je w 2-litrowym słoju, przekładając plasterkami cytryny.

Zagotuj syrop z cukru i 1 litra wody, dobrze go wystudź i zalej nim zawartość słoja. Słój przykryj papierem pergaminowym lub serwetką i postaw w nasłonecznionym miejscu (jeśli pogoda nie sprzyja, to przy piecu albo jakimś innym ciepłym miejscu na 10 dni).

Przecedź go na sicie do płukania owoców, zaś kwiaty, w których jest jeszcze dużo słodyczy i smaku zalej w emaliowanym garnku niegazowaną wodą mineralną i zostaw na parę godzin, a potem przecedź. To świetny napój, który po schłodzeniu dobrze gasi pragnienie.

Teraz najprzyjemniejsze: 600 ml syropu z pierwszego zlewania wymieszaj ze spirytusem, dodaj sok wyciśnięty z dużej cytryny, pół łyżeczki do kawy korzenia arcydzięgla oraz 50 ml ekstraktu z pigwy. Nalewkę odstaw w ciemne miejsce na miesiąc, co parę dni wstrząsając butelką. Potem pozostaw ją w spokoju do sklarowania. Osad przesącz "metodą sita”.


Ekstrakt z pigwy można zastąpić gęstym syropem z pigwy!
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
kuchareczek ci ja
kolo
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

kuchareczek ci ja
kuchareczek ci ja (9 czerwca 2013 o 17:41) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

  CZY WAM NAPRAWDE NIE WSTYD klepać jota w jotę to co na innych stronach w tych "WASZYCH PRZEPISACH" ?    naprawdę gdy się roi samodzielnie nalewki ___ma się SWOJE  spostrzeżenia !!!

BARDZO PIEKNIE ŁAGODZI OBYCZAJE I NIE "GRYZIE W JĘZYK"  dodatek jasnych miodów [marzenie akacjowy]  

Rozwiń
kolo
kolo (14 czerwca 2011 o 12:11) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Lepsza nalewka z bzdu molowego.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!