Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 listopada 2013 r.
14:47
Edytuj ten wpis

Przepisy na placki ziemniaczane. Po węgiersku czy lubelsku?

4 6 A A
Nie ma lepszej rzeczy na jesienny chłód niż porcja gorących placków ziemniaczanych podlanych wiejską
Nie ma lepszej rzeczy na jesienny chłód niż porcja gorących placków ziemniaczanych podlanych wiejską

Dziś placki ziemniaczane mają w Polsce swoje dni, festiwale i inne święta. Liczba zwolenników tego prostego dnia wciąż rośnie. Kulminacja zwykle przypada na jesień, kiedy opady deszczu zaczynają niepostrzeżenie przechodzić w śnieg.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
W restauracjach wzrasta ilość zamówień na placki. Najczęściej placki po węgiersku, które z polską i lubelską kuchnią niewiele mają wspólnego. No, może poza czasem PRL-u, gdzie podawano je namiętnie, tak jak zrazy po węgiersku. A tymczasem Węgrzy nie jedzą placków ziemniaczanych. – Placki po węgiersku to dopiero bękart – oburza się Robert Makłowicz, który napisał książkę o węgierskiej kuchni.

W PRL-u liczyła się gramatura, mięsa było mało, więc w restauracjach pojawiły się wielkie, grube placki z małą ilością gulaszu z kiepskiego mięsa, doprawionego zasmażką z mąki i papryki w proszku. Natomiast w tradycyjnej kuchni – także lubelskiej – pyszne placki ziemniaczane na słono i na słodko, smażone jeszcze na płycie węglowej kuchni były wielkim przysmakiem.

Od czego zacząć

Choć moda na węglowe kuchnie wraca, to dziś musimy zastąpić je dobrą patelnią żeliwną. Bez problemów kupimy taką w sklepie. Bardzo długo utrzymuje ciepło, placki są równomiernie wysmażone i w smaku przypominają te, przyrządzone na kuchni węglowej.

Jak dbać o żeliwną patelnię? Po zakupie należy przepłukać patelnię gorącą wodą. W żadnym wypadku nie wolno używać płynu do zmywania naczyń. Po osuszeniu patelnia nadaje się do użycia. Naczyń żeliwnych nie wolno myć w zmywarce. Po użyciu warto nasmarować patelnię odrobiną oleju jadalnego.

Jakie ziemniaki?

Jakość i smak placków zależy od odmiany ziemniaków, z których je zrobimy. Nie nadają się na placki odmiany sałatkowe, twarde, o małej zawartości skrobi. Odpadają także ziemniaki mączyste, o jasnym i sypkim miąższu. Zrobimy z nich za to świetne pyzy i kopytka.

Na dobre placki wybierajcie odmiany uniwersalne, które nie rozsypują się podczas gotowania, a na talerzu są kruche. Za to podczas smażenia będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Polecamy klasyczną odmianę irga i irys.

– Najlepiej kupić żółte odmiany od polskiego rolnika. Smak placków zależy także od grubości tarki, na której je trzemy oraz od tego, jak dokładnie odciśniemy starte ziemniaki z wody i skrobi – mówi Eliza Kunc z Piask, która w swojej restauracji ma w karcie "Placek wędrowca”. Placki starte na grubej tarce będą smaczniejsze.

Zaczynamy

Placki ziemniaczane to ulubiona potrawa aktora Włodzimierza Wiszniewskiego z lubelskiego teatru Osterwy. Aktor, w kontuszu do złudzenia przypominający Zagłobę, potrafi ich zjeść kilkanaście.

Składniki: 6 ziemniaków, 2 jajka, pół szklanki mąki, 2 małe cebule, sól, pieprz, 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 6 ząbków czosnku, świeża natka pietruszki.

Wykonanie: ziemniaki zmiksować z cebulką, doprawić solą z pieprzem. Na oleju smażyć bardzo cienkie placuszki. Muszą być jasnozłote i chrupiące. Zmiksować jogurt z czosnkiem, polać placki, posypać siekaną natką pietruszki.


Po żydowsku z Piask

W święto Chanuka w żydowskich domach pachniało smażonymi plackami, które nazywały się lateks. Żydzi smażyli je na gęsim smalcu.

Składniki: 6 kartofli, 4 jajka, 2 cebule, 2 łyżki zmielonej macy, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć, dodać jajka, jedną posiekaną i posoloną cebulę, wymieszać, dodać sól i pieprz. Dodać zmieloną macę. Na oleju kłaść plastry cebuli, obsmażyć z obu stron, nakładać na cebulę porcję ziemniaczanego ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną.

Gulasz do placków

Do placków bardzo pasuje sos pieczarkowy lub grzybowy. Kto nie może obejść się bez mięsa, doceni placki z gulaszem.

Składniki: 1 kg wołowiny, 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, kilka pieczarek, sól, czarny pieprz, słodka papryka w proszku, pieprz ziołowy, pół szklanki kwaśnej śmietany.

Wykonanie: wołowinę obrać z błon i pokroić na większe kawałki. W rondlu rozpuścić smalec i obsmażyć mięso na ostrym ogniu, zmniejszyć gaz i podlać wodą. Wsypać 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki, rozprowadzić, chwilę dusić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czerwoną paprykę i pieczarki. Doprawić solą, czarnym i ziołowym pieprzem, przykryć i dusić trzy godziny.

Komentarze 6

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 2 grudnia 2013 o 10:19

 

Słuchajcie znalazłam tutaj przed chwilą fajną stronkę która wyszukuje aktualne położenie danej osoby, wystarczy podać jej nr telefonu.
Dokładnie nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale super sprawa szczególnie gdy wybieracie się całą rodziną gdzieś na wycieczkę :)

Sprawdzaliście? http://fw.pl/lokaliz

 
Mega :D Dzięki wielkie :)

Avatar
jozek / 2 grudnia 2013 o 00:06

żeby jedzonko wyszło jak należy potrzeba jeszcze dobrej patelni. wiem cos o tym bo gotuje od 20 lat. ostatnio sprawilem sobie tefala z media expert i powiem wam ze na serio robi roznice. nic sie nie przypala i lepiej wydobywa smak potraw

Avatar
Gość / 24 listopada 2013 o 21:13

PRL byl zły a teraz co, oto co mi napisano

odawanie wielu komentarzy po sobie jest zabronione.

już pół godziny czekam aby dodać kolejny komentarz., gorzej jak za komuny, cenzura ja wuj, oto wolny krja  w wydaniu piep .... solidaruchów z lat 80

Avatar
Gość / 24 listopada 2013 o 17:05

"... W PRL-u liczyła się gramatura, mięsa było mało, więc w restauracjach pojawiły się wielkie, grube placki z małą ilością gulaszu z kiepskiego mięsa, doprawionego zasmażką z mąki i papryki w proszku. .."

ale piszecie głupoty, mięsa mało, teraz owszem jest go w wuj, jedna świnia a kiełbas w wuj, tylko ,że w tych kiełbasach to owszem jest ale 20-30 % mięsa resztę chemii, wolę już ten PRL i zdrową żywność jak teraz sama chemia, 

"... W PRL-u liczyła się gramatura, mięsa było mało, więc w restauracjach pojawiły się wielkie, grube placki z małą ilością gulaszu z kiepskiego mięsa, doprawionego zasmażką z mąki i papryki w proszku. .."

ale piszecie głupoty, mięsa mało, teraz owszem jest go w wuj, jedna świnia a kiełbas w wuj, tylko ,że w tych kiełbasach to owszem jest ale 20-30 % mięsa resztę chemii, wolę już ten PRL i zdrową żywność jak teraz sa... rozwiń

Avatar
Gość / 24 listopada 2013 o 13:48

Zydowskie placki nie nazywaly sie 'lateks' tylko "łatkes' dorgi autorze tekstu. Warto sprawdzic co korekta w wordzie robi z tekstem:(((((( lateks.....fuj.....

Avatar
Ja / 24 listopada 2013 o 11:55

Wiem, że większość smażących placki ziemniaczane dodaje jajka. Niestety są wtedy "gumowate". Proponuję ich nie dodawać.....są super chrupiące. Sprawdźcie. 

Polecam.

Avatar
Gość / 2 grudnia 2013 o 10:19

 

Słuchajcie znalazłam tutaj przed chwilą fajną stronkę która wyszukuje aktualne położenie danej osoby, wystarczy podać jej nr telefonu.
Dokładnie nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale super sprawa szczególnie gdy wybieracie się całą rodziną gdzieś na wycieczkę :)

Sprawdzaliście? http://fw.pl/lokaliz

 
Mega :D Dzięki wielkie :)

Avatar
jozek / 2 grudnia 2013 o 00:06

żeby jedzonko wyszło jak należy potrzeba jeszcze dobrej patelni. wiem cos o tym bo gotuje od 20 lat. ostatnio sprawilem sobie tefala z media expert i powiem wam ze na serio robi roznice. nic sie nie przypala i lepiej wydobywa smak potraw

Avatar
Gość / 24 listopada 2013 o 21:13

PRL byl zły a teraz co, oto co mi napisano

odawanie wielu komentarzy po sobie jest zabronione.

już pół godziny czekam aby dodać kolejny komentarz., gorzej jak za komuny, cenzura ja wuj, oto wolny krja  w wydaniu piep .... solidaruchów z lat 80

Avatar
Gość / 24 listopada 2013 o 17:05

"... W PRL-u liczyła się gramatura, mięsa było mało, więc w restauracjach pojawiły się wielkie, grube placki z małą ilością gulaszu z kiepskiego mięsa, doprawionego zasmażką z mąki i papryki w proszku. .."

ale piszecie głupoty, mięsa mało, teraz owszem jest go w wuj, jedna świnia a kiełbas w wuj, tylko ,że w tych kiełbasach to owszem jest ale 20-30 % mięsa resztę chemii, wolę już ten PRL i zdrową żywność jak teraz sama chemia, 

"... W PRL-u liczyła się gramatura, mięsa było mało, więc w restauracjach pojawiły się wielkie, grube placki z małą ilością gulaszu z kiepskiego mięsa, doprawionego zasmażką z mąki i papryki w proszku. .."

ale piszecie głupoty, mięsa mało, teraz owszem jest go w wuj, jedna świnia a kiełbas w wuj, tylko ,że w tych kiełbasach to owszem jest ale 20-30 % mięsa resztę chemii, wolę już ten PRL i zdrową żywność jak teraz sa... rozwiń

Avatar
Gość / 24 listopada 2013 o 13:48

Zydowskie placki nie nazywaly sie 'lateks' tylko "łatkes' dorgi autorze tekstu. Warto sprawdzic co korekta w wordzie robi z tekstem:(((((( lateks.....fuj.....

Avatar
Ja / 24 listopada 2013 o 11:55

Wiem, że większość smażących placki ziemniaczane dodaje jajka. Niestety są wtedy "gumowate". Proponuję ich nie dodawać.....są super chrupiące. Sprawdźcie. 

Polecam.

Skomentuj

Komentujesz jako Gość
Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Kraśnik w bratkach i stokrotkach. Pojawią się też pelargonie

Kraśnik w bratkach i stokrotkach. Pojawią się też pelargonie 1 0

Kraśnik ozdobiły już stokrotki i bratki. W kolejnych miesiącach na ulicach miasta pojawią się następne rośliny. Urzędnicy z miasta zapowiadają, że w tym sezonie zostanie posadzonych prawie 24 tys. kwiatów.

Rozliczenia PIT trzeba złożyć do 30 kwietnia. Urzędy skarbowe będą pracować dłużej

Rozliczenia PIT trzeba złożyć do 30 kwietnia. Urzędy skarbowe będą pracować dłużej 0 0

Za tydzień minie termin składania rocznych zeznań podatkowych. Urzędy skarbowe będą pracować dłużej niż zwykle. Kolejek można jednak uniknąć wysyłając zeznanie przez internet. W taki sposób składanych jest już 65 proc. formularzy

Cudu nie było. TBV Start wygrał z Krosnem, ale nie znalazł się w ósemce

Cudu nie było. TBV Start wygrał z Krosnem, ale nie znalazł się w ósemce 1 1

TBV Start zrobił swoje i pokonał w niedzielę Miasto Szkła Krosno 75:62. Niestety, Legia Warszawa nie sprawiła niespodzianki w Zgorzelcu, gdzie dostała tęgie lanie. A to oznacza, że PGE Turów awansował do fazy play-off, a podopieczni Davida Dedka muszą się zadowolić dziewiątą lokatą

Metraco Zagłębie Lubin – MKS Perła Lublin 20:24. Złoto już w środę?

Metraco Zagłębie Lubin – MKS Perła Lublin 20:24. Złoto już w środę? 1 2

Superliga piłkarek ręcznych MKS Perła wygrywa kolejną odsłonę „świętej wojny”. Podopieczne Roberta Lisa są już o krok od wywalczenia 20 tytułu mistrzyń Polski

Mistrzostwa Pierwszej Pomocy PCK w Lublinie. ”Biskupiak” jest najlepszy
NASZ PATRONAT

Mistrzostwa Pierwszej Pomocy PCK w Lublinie. ”Biskupiak” jest najlepszy 12 1

Uczniowie z XXI LO im. św. Stanisława Kostki w Lublinie wygrali etap rejonowy XXVI Ogólnopolskich Mistrzostw Pierwszej Pomocy Polskiego Czerwonego Krzyża. W zawodach, które odbyły się w piątek wzięło udział 11 drużyn ze szkół ponadgimnazjalnych z Lublina i powiatu lubelskiego.

Victoria Łukowa/Chmielek – Włókniarz Frampol 2:0. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Victoria Łukowa/Chmielek – Włókniarz Frampol 2:0. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej 1 0

ZAMOJSKA KLASA OKRĘGOWA Victoria Łukowa Chmielek pokonała u siebie Włókniarza Frampol 2:0, ale z powodu kontuzji straciła w tym meczu dwóch ważnych zawodników

Olimpiakos Tarnogród – Huczwa Tyszowce 1:2. To nie był spacerek

Olimpiakos Tarnogród – Huczwa Tyszowce 1:2. To nie był spacerek 0 1

ZAMOJSKA KLASA OKRĘGOWA Olimpiakos Tarnogród postawił trudne warunki Huczwie Tyszowce. Jednak w drugiej połowie dał o sobie znać Dominik Karaszewski i zapewnił swojej drużynie kolejną wygraną

Łada – Powiślak 1:0. Bramkarz bohaterem

Łada – Powiślak 1:0. Bramkarz bohaterem 0 0

Łada potrafi się podnosić po ciężkich ciosach od rywali. Po porażce z MKS Ryki piłkarze z Biłgoraja wygrali dwa kolejne spotkania. W środę dostali jednak trzy bramki od Lewartu. Znowu dobrze zareagowali na porażkę, bo w niedzielę ograli u siebie Powiślaka 1:0

Sokół Konopnica – Tur Milejów 0:3. Pozostałe wyniki lubelskiej klasy okręgowej

Sokół Konopnica – Tur Milejów 0:3. Pozostałe wyniki lubelskiej klasy okręgowej 0 3

Lubelska klasa okręgowa Tur Milejów pokonał 3:0 Sokoła Konopnica. Na boisku w Radawcu karty rozdawały jednak wiatr i nierówne boisko

Opolanin Opole Lubelskie – Granit Bychawa 1:0

Opolanin Opole Lubelskie – Granit Bychawa 1:0 6 0

Lubelska klasa okręgowa Opolanin wygrał już trzeci mecz z rzędu. W tych spotkaniach zdobył aż 11 bramek i nie stracił ani jednej

Rozbudowa Portu Lotniczego Lublin. Prace budowlane potrwają do końca listopada

Rozbudowa Portu Lotniczego Lublin. Prace budowlane potrwają do końca listopada 19 7

Zaczęły się prace przy rozbudowie terminalu lotniska w Świdniku. Dzięki temu nasz port będzie mógł odprawiać cztery samoloty na godzinę i nawet milion pasażerów rocznie.

Tomasovia – Victoria Żmudź 4:1, świetne stałe fragmenty

Tomasovia – Victoria Żmudź 4:1, świetne stałe fragmenty 0 0

Tomasovia przegrywała u siebie z Victorią 0:1, ale już do przerwy strzeliła dwa gole. Ostatecznie wygrała 4:1, a trzy bramki to efekt świetnie wykonanych stałych fragmentów

Motocykliści rozpoczęli sezon. Na paradzie tysiące jednośladów
ZDJĘCIA, WIDEO
galeria
film

Motocykliści rozpoczęli sezon. Na paradzie tysiące jednośladów 81 2

Ponad dwa tysiące motocyklistów wzięło udział we dzisiejszej paradzie ulicami Lublina, która rozpoczęła sezon motocyklowy. Fani motoryzacji przejechali z placu Zamkowego do Lubelskiego Parku Naukowo-Technologicznego, gdzie świętowali rozpoczęcie sezonu.

Rajd "Zapory" już po raz 6. "Ten rajd to lekcja historii"
NASZ PATRONAT

Rajd "Zapory" już po raz 6. "Ten rajd to lekcja historii" 0 0

Już po raz szósty biorę udział w rajdzie „Zapory”. Dzieci mnie namówiły. Syn jest pasjonatem historii – mówi Joanna Niedziela, która razem z grupą uczniów z Bełżyc przeszła w sobotę ok. 20 km trasę, odwiedzając miejsca związaną z działalnością majora Hieronima Dekutowskiego i jego żołnierzy.

Złóż podpis "dla Niepodległej". Nagrodą za udział w akcji będą biało-czerwone serduszka

Złóż podpis "dla Niepodległej". Nagrodą za udział w akcji będą biało-czerwone serduszka 5 2

Wszystkie gminy powiatu puławskiego rozpoczynają zbiórkę podpisów „dla Niepodległej”. Nagrodą za udział w akcji promującej w tej sposób 100-lecie niepodległości, będą biało-czerwone serduszka. Wypełnione podpisami i rysunkami karty, w formie ksiąg trafią docelowo do powiatowej biblioteki.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.