czwartek, 14 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Przepisy na Wielkanoc. Babeczki z leśnymi owocami i sosem waniliowym

  Edytuj ten wpis
Dodano: 3 kwietnia 2015, 08:00
Autor: sz

Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.

Kruche ciasto z pistacjami

Składniki: 35 g zmielonych na mąkę pistacji, 50 g mąki pszennej, 45 g masła, żółtko, 60 g cukru.
Wykonanie: składniki mieszamy i wyrabiamy na ciasto, następnie foliujemy i chłodzimy przez godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, ciastem wyklejamy nasze foremki, ponownie chłodzimy 15 minut, po tym czasie pieczemy 180 stopni z termoobiegiem przez 15 minut. Studzimy.

Owoce leśne

Składniki: 300 g leśnych owoców i 80 g cukru.
Wykonanie: owoce zasypujemy cukrem do momentu, aż puszczą soki i chłodzimy.

Sos waniliowy

Składniki: 250 ml śmietanki 30%, dwa żółtka, jedno jajko, 40 g cukru i pół laski wanili.
Wykonanie: śmietankę łączymy z cukrem, jajami i rozciętą laską wanili. Gotujemy w kąpieli wodnej do momentu powstania sosu, nieustannie mieszając rózgą nasze składniki. Gdy sos będzie gęstniał, miskę schładzamy w wodzie z lodem, mieszając zastygający krem. Do naszych babeczek wkładamy odsączone owoce i na górę delikatnie nakładamy waniliowy sos. Dekorujemy świeżymi owocami i kruszoną bezą.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: kuchnia przepisy Wielkanoc
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!