poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

Przepisy na Wielkanoc. Pierożki z gęsiny

  Edytuj ten wpis
Dodano: 3 kwietnia 2015, 11:00
Autor: sz

Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.

Poleca Agnieszka Filiks z restauracji Siwy Dym w Celejowie

Składniki: 1 cała gęś, 0,3 ml soku z gruszki, kilogram gruszek, 200 g suszonej żurawiny, kmin rzymski mielony, 50 ml śmietany 30%, pieprz, sól.

Marynata do gęsi: 4 ząbki czosnku, 100 ml oliwy z oliwek, majeranek, sól.

Ciasto na pierogi: 0,70 kg mąki, 250 ml wody, 30 ml oleju, sól.

Wykonanie: gęś nacieramy marynatą i pozostawiamy na 24 godziny. Potem pieczemy gęś w 140 stopniach przez mniej więcej 2 godziny. Zagniatamy elastyczne ciasto dodając odrobinę soli.

Robimy farsz. Po wystygnięciu upieczonej uprzednio gęsi, oddzielamy mięso od kości. Mielimy w maszynce. Gruszkę kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na maśle by skruszała. Wsypujemy żurawinę oraz pokrojoną gruszkę do mielonego mięsa gęsiego. Dodajemy sok z gruszki oraz śmietanę, wszystkie składniki dobrze mieszamy. Przyprawiamy solą pieprzem oraz kminem rzymskim, do smaku.

Z tak przygotowanym farszem lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Pierożki doskonale sprawdzą się w rosole. Możecie także podać je z masłem lub sosem serowym. Gęsinę możecie zastąpić indykiem lub kurczakiem. Pierożki też będą pyszne.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: kuchnia przepisy Wielkanoc
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!