czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Przepisy na Wielkanoc. Postne kapuściarze

Dodano: 3 kwietnia 2015, 11:30
Autor: sz

Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.

Składniki: ciasto drożdżowe: kilogram mąki, pół kostki margaryny, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju, szczypta soli, 10 dag drożdży, pół litra mleka, 2 całe jajka.

Farsz: półtora kilograma kapusty, 70 dag pieczarek, pół szklanki kaszy gryczanej, 1 cebula, pół szklanki oleju, 2 całe jajka, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: kapustę obgotować, wystudzić i odcisnąć. Pokrojone pieczarki i cebulę udusić na oleju, dodać do kapusty, wymieszać dodając pozostałe składniki, takie jak sól, pieprz, kasza gryczana i jajka.

Pora na ciasto. Mąkę przesiać, wsypać szczyptę soli, trochę cukru, resztę cukru wsypać w drożdże i rozmieszać, dodać olej, margarynę, jajka. Mleko podgrzać na ciepło i zagnieść ciasto, pod koniec dodać drożdże.

Ciasto dobrze wyrobić, żeby było napowietrzone i odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na dwie części, jedną wyłożyć prostokątną brytfankę - na to dajemy farsz z kapusty - i przykrywamy drugą połową ciastem, które smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około godziny.

(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!