sobota, 21 października 2017 r.

Kuchnia

Przepisy naszych dziennikarzy. Krzysztof Załuski: Tureckie pierożki ze szpinakiem

  Edytuj ten wpis

Mają kruche ciasto z jogurtowym posmakiem. Ciasto kryje w sobie aromatyczny szpinak. Przybierają różne kształty. I nie można się nimi najeść.

Składniki

Na ciasto:
20 dag drożdży, 500 mąki, olej, 2 łyżki jogurtu.
Na farsz:
2 opakowania szpinaku, 2 cebule, czosnek, gałka muszkatołowa, zasmażka z mąki i wody.

Wykonanie

Wymieszać składniki ciasta, poczekać z godzinkę jak urośnie. Wyrobić ciasto, zrobić długi na 40 cm warkocz i pociąć na około 20 części, każdą rozwałkować.


Na jednej patelni rozmrozić szpinak. Na drugiej podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać do szpinaku, doprawić startą gałką muszkatołową, solą, pieprzem i zasmażką z mąki i wody.


Nakładać farsz na ciasto, lepić jak pierogi, sklejać białkiem.
Piec 30 do 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Najlepiej na papierze do pieczenia.

Smacznego.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!