wtorek, 24 października 2017 r.

Kuchnia

Przetwory: Konfitura z pigwy oraz likier pigwowy

  Edytuj ten wpis

Ma od cytryny więcej witaminy C i na głowę bije ją aromatem. Złoci się na krzakach i straganach. Robimy pigwę na zimę. Gdy przyjdzie zima, obok herbaty podanej w szklankach, na talerzyku podamy konfiturę z pigwy. W całej kuchni zapachnie słonecznym latem.

Konfitura z pigwy

Składniki:
5 kg pigwy
4 kg cukru
cytryna
kieliszek białego wina


Wykonanie:
Pokrojone owoce, dokładnie oczyszczone z pestek, należy zasypać na noc cukrem w ilości 75 dag na kilogram pigwy.


Następnie gotować przez 3 dni z rzędu po godzinie, najpierw na mocnym, potem wolnym ogniu. Przed końcem gotowania dodać sok z cytryny, kieliszek dobrego białego wina i gotowe: do słoików, pasteryzacji i spiżarni.

Pigwówka

Składniki:
litr świeżego soku z pigwy
litr spirytusu 50%
100 g cukru
Wykonanie:

Składniki połączyć, dobrze wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Zlać do butelek, do każdej włożyć po 1 ziarnku kardamonu na smak.

Podawać do herbaty.

Jakie są korzyści z pigwy?
Wzmocnienie odporności, obniżenie cholesterolu, zapobieganie chorobom serca, utrzymanie poziomu cukru we krwi. Owoce pigwy i pigwowe przetwory poprawiają nastrój i humor!
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!