niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane. Jak zrobić placki? Przepisy

Dodano: 31 lipca 2016, 09:26

Cienkie lub grube. Ze śmietaną, po węgiersku, na słodko. Ale nie tylko. Także ziemniaczane z kapustą, placki z kapusty, po wołosku. Z cukinii i ormiańskie z mięsem.

Czy zwykłe placki mogą być lepsze od najlepszego mięsa? - Zdecydowanie tak - odpowiada Włodzimierz „Zagłoba” Wiszniewski. Znakomity aktor Teatru Osterwy potrafi ich zjeść naście. Paradę placków ziemniaczanych i nie tylko zaczynamy od autorskiego przepisu aktora.

Placki Zagłoby

Składniki: 6 ziemniaków, 2 jajka, pół szklanki mąki, 2 małe cebule, sól, pieprz, opakowanie jogurtu naturalnego, 6 ząbków czosnku, świeża natka pietruszki.

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć, odcisnąć sok, wymieszać z posiekaną, wygniecioną cebulą, doprawić solą z pieprzem. Na oleju smażyć bardzo cienkie placuszki. Muszą być jasnozłote i chrupiące. Zmiksować jogurt z czosnkiem, polać placki, posypać siekaną natką pietruszki.

Po węgiersku

Składniki na placek: 1,5 kg ziemniaków, 1 cebula, 0,5 cytryny, 2 jajka, 6 łyżek mąki, sól, pieprz. Na farsz: 80 dag wołowiny, 1 duża cebula, 3 papryki (zielona, czerwona i żółta), ogórek kiszony, 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kostka rosołowa, sól, pieprz, papryka słodka, 15 dag sera żółtego.

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać cebulę i sok z cytryny, mąkę, jajko. Wymieszać, usmażyć duży placek na całą patelnię.

Wołowinę pokroić w kostkę, obsmażyć, dodać posiekaną cebulę. Wlać bulion. Dusić. Gdy mięso będzie miękkie, dodać pokrojone paprykę i ogórek, Po 15 minutach zaprawić mąką, koncentratem, doprawić solą, papryką i pieprzem. Wyłożyć na placek i złożyć go na pół. Posypać startym serem.

Z pieczarkami

Składniki: placki ziemniaczane (jak Zagłoby). Na farsz: 40 dag pieczarek, 3 cebule, 1 szklanka śmietany, masło, sól, pieprz, zielony koperek.

Wykonanie: pieczarki pokroić, usmażyć na maśle. Odlać sok. Dodać posiekaną cebulę, masło. Kiedy cebula się zeszkli, dodać śmietanę, doprawić solą z pieprzem. Gorące placki przełożyć na półmisek, zalać sosem z pieczarkami, posypać dużą ilością posiekanego koperku.

Kapusta i ziemniaki

To doskonałe połączenie, które plackach zaskoczy wszystkich. Jeśli do nadzienia dodamy leśne grzyby, smak potrawy będzie niezrównany.

Składniki: 1/2 kg ziemniaków surowych, ½ kg kapusty białej, ½ kg kapusty kiszonej, 20 dag grzybów leśnych lub pieczarek, 2 jaja, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, litr oleju. sól, pieprz

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce, kapustę białą, kapustę kiszoną oraz grzyby obgotować, skręcić przez maszynkę. Cebulę zetrzeć sparzyć wrzątkiem. Składniki razem wymieszać, dodać jajka, mąki i przyprawy. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z kwaśną śmietaną i siekaną pietruszką.

Z cukinii

Składniki: 50 dag cukinii, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 2 jajka, pół szklanki świeżego koperku, mąka, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: cukinię obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Osolić. Odstawić, jak puści sok. Odcisnąć. Dodać posiekaną cebulę, czosnek, koperek, sól, pieprz. Wyrobić, dodać mąkę. Smażyć nieduże placki. Podawać z kwaśną śmietaną.

Ze śledziem

Składniki: 12 placków ziemniaczanych. Na farsz: 2 filety śledziowe w oleju, 1 cebula, 1 jabłko, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz, zielona pietruszka.

Wykonanie: śledzie posiekać w drobną kostkę. Dodać posiekaną cebulę i jabłko. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Wymieszać ze śmietaną. Odstawić na godzinę, aż smaki się przejdą. Nakładać na gorące placki. Obficie posypać pietruszką.

Po wołosku

Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej, 2 kg mąki, 2 jajka, sól, pieprz.

Wykonanie: kapustę posiekać, ugotować, odcedzić. Z mąki, jajek, wody i soli zrobić ciasto jak na naleśniki, wymieszać z kapustą, doprawić solą z pieprzem. Smażyć tak jak placki ziemniaczane. Podawać ze śmietaną.

Z fasoli i chili

Składniki: 25 dag fasoli Jaś, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 25 dag pieczarek, 3 czerwone papryki, 1 ziemniak, 1 papryczka chili, świeży tymianek, sól, pieprz.

Wykonanie: fasolę namoczyć na noc, odcedzić i ugotować. Na oliwie podsmażyć grzyby, cebulę, fenkuł, papryki, ziemniaki, chili, dodać fasolę. Przepuścić przez maszynkę. Można dodać kilka łyżek mąki. Doprawić czosnkiem, pieprzem, solą i świeżym tymiankiem. Formować placki, smażyć na złoto. Podawać ze śmietaną, wymieszaną z posiekaną miętą.

Ormiańskie placki z mięsem

Składniki: 1 kg baraniny lub wołowiny, 2 cebule, 1 pomidor, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz, czosnek, zielona kolendra lub pietruszka. Na ciasto: 1 kg mąki, pół litra kwaśnego mleka, sól.

Wykonanie: mąkę przesiać, dodać podgrzane do pokojowej temperatur mleko, dobrze wymieszać, wyrobić ciasto, podzielić na małe porcje i odstawić.

Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy i posiekany pomidor. Posolić, spróbować, jak trzeba doprawić. Porcje ciasta rozwałkować na placuszki, na każdym położyć cienką warstwę farszu i upiec w piekarniku. Podawać z sosami.

Czytaj więcej o: kuchnia przepisy kulinaria
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(5) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (31 lipca 2016 o 14:55) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Tylko podstawowe pytanie jak zetrzeć? Na drobniutkie wiórki, czy na miazgę?
Rozwiń
Gość
Gość (31 lipca 2016 o 13:36) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Bo mają byc pyszne a nir zdrowe ;)
Rozwiń
Gość
Gość (31 lipca 2016 o 10:44) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
mniam mniam
Rozwiń
Gość
Gość (31 lipca 2016 o 10:35) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Nie wyglądają zdrowo ta mocno przysmażone.
Rozwiń
Gość
Gość (31 lipca 2016 o 10:20) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Do pieczarek zdecydowanie natka z pietruszki zamiast koperku.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (5)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!