czwartek, 19 października 2017 r.

Kuchnia

Pyszne racuszki z dyni. Według Michała Tombaka

  Edytuj ten wpis

Po raz pierwszy zrobiliśmy je razem w Łodzi. W mieszkaniu prof. Michała Tombaka. Minęło kilka lat, przepis powędrował do przyjaciół. Wszyscy są zgodni: Racuszki, że palce lizać.

Dynie złocą się na straganach. Trochę zapomniane, powoli wracają do łask. Zawierają całą kopalnię mikroelementów, w tym bezcenny dla (panów) cynk. - Korzystajcie z okazji j jedzcie dynię dwa razy w tygodniu. Do zimy. A nawet dłużej, bo można pokroić dynie w kostkę, zapakować do woreczków i zamrozić - apeluje Michał Tombak.

A ja zapraszam na racuszki z dyni.

Składniki

1 kg dyni
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
2 jaja
4 łyżki śmietany
4 łyżki masła
szczypta sody
sól
pieprz.

Wykonanie

Dynię obrać, wypestkować, zetrzeć na grubej tarce, dodać resztę składników. Wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzane masło. Smażyć na złoto.


Podawać z jogurtem zmiksowanym z ulubionymi ziołami. Smacznego:) Racuszki najbardziej lubię na śniadanie. Moja żona Małgosia posypuje je cukrem albo je racuszki z konfiturami.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!