piątek, 24 listopada 2017 r.

Kuchnia

Racuszki na chandrę

  Edytuj ten wpis
Dodano: 17 stycznia 2011, 14:54

 (M. Kaczanowski)
(M. Kaczanowski)

Z dzieciństwa pamiętam smak racuchów, które robiła mama. Czy możecie podać sprawdzone przepisy na różne rodzaje tych smakołyków – pisze Joasia z Puław. Spełniamy prośbę.

Racuchy to także smak mojego dzieciństwa. W moim rodzinnym domu piekło się je na całą patelnię, posypywało cukrem pudrem i jadło z mlekiem. Ale co kraj, to obyczaj. Racuchy robi się na wiele sposobów.

Racuchy na niedzielę

Składniki:
50 dag mąki, 3 dag drożdży, 1 opakowanie rodzynek, olej, cukier, sól.

Wykonanie:
Zagnieść ciasto z mąki, wody i drożdży. Dodać sól i cukier. Wyrabiać, dodać rodzynki, odstawić do wyrośnięcia. Koniecznie w ciepłe miejsce.
Jak ciasto wyrośnie, wykrawać łyżką porcje ciasta i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano. Na talerzu posypać cukrem pudrem.

Racuchy z ziemniaków i mąki owsianej

Składniki:
1 kg ziemniaków, 25 dag mąki owsianej, olej do smażenia, sól.

Wykonanie:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce. Wymieszać z przesianą mąką, osolić. Smażyć duże placki na rozgrzanym oleju. Podawać z kwaśnym mlekiem.

Racuszki Michała Tombaka

Michał Tombak, autor słynnych książek "Droga do zdrowia”, "Czy można żyć 150 lat” i "Uleczyć nieuleczalne” dwa razy w tygodniu je racuszki dyniowe.

– W sezonie kupuję dynię na zapas, kroję w kostkę, pakuję w woreczki i zamrażam – mówi Michał Tombak.
Jak zrobić takie racuszki.

– Dynię miksuję w dodatkiem mąki kukurydzianej, dodaję mleko, jajko i odrobinę soli. Z powstałego ciasta smażę niewielkie placuszki – mówi Michał Tombak.

Dyniowe racuszki są doskonale w smaku. Najlepiej smakują ze śmietaną lub jogurtem.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!