niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Restauracja Chata. Karcma regionalna w Lublinie (recenzja)

Dodano: 18 stycznia 2013, 14:50

 (Waldemar Sulisz)
(Waldemar Sulisz)

Mieści się w autentycznej chacie z XIX wieku, pełnej zabytkowych przedmiotów. Kelnerki w ludowych strojach, koncerty kapeli Drewutnia, domowa atmosfera i jedzenie rodem z chłopskiej kuchni sprawiają, że często bywa tam tłoczno.

Na przekąskę zamówiliśmy małą "Deskę swojskich mięsiw” za 20 zł. Czekanie umilił nam przepyszny smalec z razowym chlebem na zakwasie i kiszone ogórki z beczki. Mała deska okazała się dużym półmiskiem. Znaleźliśmy na niej wędzony boczek, swojską kiełbasę, karczek i schab. Oraz żurawinę i sos czosnkowy robiony na miejscu z dużo ilością szczypiorku. Wędliny były swojskie, jak należy pachniały dymem, a co najważniejsze były idealnie świeże. W roli gorącej zakąski wystąpił "Oscypek z rusztu” za 13 zł. Choć słony jak diabli, to z żurawiną zaostrzył nam apetyt.

Na dworze ściskał mróz, więc nastawiliśmy się na dobre zupy. M. zamówiła zupę czosnkową, ja kwaśnicę na żeberkach. Obie po 8 zł, obie parujące, obie ugotowane tego dnia, obie syte i mocno rozgrzewające. Czosnkową ugotowano na delikatnym bulionie, z dodatkiem niezłego sera. Moja kwaśnica była super. Nie dość, że zawierała w sobie kawał żeberka bez kości, to jeszcze owe żeberko było przedobre. Podobnie jak kwaśnica, ugotowane i podana od serca.

W sprawie drugiego przeprowadziliśmy konsultację, bo dań w karcie jest sporo. Od pstrąga i sandacza, przez żeberka, kilka rodzajów wołowiny, potężne schabowe i placki po zbójnicku. Kelnerka poleciła M. "Naleśnik szlachcica. Schab, pierś z kury i polędwica w naleśnik zawinięte sosem borowikowym podlane i zapieczone pod żółtym serem – podane z marchewką duszono” za 37 zł. Mnie – "Szubę sołtysa” za 36 zł. Czyli schab faszerowany borowikami i serem pleśniowym z ziemniakami w mundurkach. Bukiet surówek wymieniłem na szpinak z czosnkiem. Nie da się ukryć, że malownicze nazwy kuszą smakiem, obfitością i odwołaniami do kuchni chłopskiej oraz szlacheckiej. Jak to się sprawdza w praktyce?

Na widok spalonych, ociekających tłuszczem kartofli, które nie zeszły przez weekend, scyzoryk otworzył mi się w kieszeni. Spróbowałem szuby sołtysa. Twardy schab krył w sobie wnętrzności bez smaku. Borowiki nie miały nawet smaku pieczarek, ser pleśniowy przepadł w całej kompozycji. Szpinak był lekko kwaskowaty, a przecież nie był to szczaw. Jeszcze gorzej było z "Naleśnikiem szlachcica”. Smakował jak wczorajsze danie z mlecznego baru. Kawałki mięsa zawinięto w zleżałe ciasto, zapieczono, oblano sosem. Nawet gościnny kieliszek pigwówki nie był w stanie zatrzeć złego wrażenia.

Zachodziłem głowę, cóż się stało. Świetne wędliny, świeżutkie domowe zupy i marne drugie. Zamówiliśmy kubek soku spod kiszonych ogórków i kubek herbaty na malinach z Motycza, po 6 zł każdy. Kwas był wyborny, herbata aromatyczna, babcina, domowa.

Nasza ocena: zapłaciliśmy 135 zł. Nierówna kuchnia nastawiona na masową obsługę? Pośpiech? Lenistwo kucharza? Tylko trzy gwiazdki.

Restauracja Chata. Karcma regionalna w Lublinie
Lublin, ul. Nadbystrzycka 16, tel. 81 538 25 25
Czynne od 12 do 23, piątek, sobota do 24
Można płacić kartą

Ocena: 3/5

Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.


Czytaj więcej o:
animed
Gość
Max-mix
(33) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

animed
animed (28 lutego 2013 o 09:02) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
chyba troche odbiegliście od tematu głównego



[url="http://www.animed.com.pl/"]http://www.animed.com.pl/[/url]
Rozwiń
Gość
Gość (1 lutego 2013 o 15:04) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[color=#282828][font=arial, tahoma, sans-serif]Poszukujesz ? [/font][/color][url="http://ogllo.pl/"]bezpłatne ogłoszenia[/url]
Rozwiń
Max-mix
Max-mix (1 lutego 2013 o 13:27) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='Max' timestamp='1359531802' post='727286']
Czlowieku piszacy te bzdury- jestes po prostu prymitywny! Jak nie masz co robic, tylko pisac glupoty, to s.....j z tego forum!
[/quote]
Łykaj gluta berbeluchu i s....j z dziennika
Rozwiń
Max
Max (30 stycznia 2013 o 08:43) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Czlowieku piszacy te bzdury- jestes po prostu prymitywny! Jak nie masz co robic, tylko pisac glupoty, to s.....j z tego forum!
Rozwiń
Gość
Gość (24 stycznia 2013 o 10:05) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Jeśli nikogo to nie interesuje, to po co te zjadliwe recenzje ? Poczucie misji?

p.s.
Trafne określenie >zjadliwe<, pasuje do berbelucha W.S.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (33)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!