czwartek, 19 października 2017 r.

Kuchnia

Restauracja Dwa księżyce w Kazimierzu Dolnym

  Edytuj ten wpis
Autor: Ona i On

Od lat jestem fanem talentu Bożeny Doraczyńskiej, która gotuje bardzo smacznie, a po podniebieniu krążą wspomnienia i domowe smaki. Jej zupa zacierkowa to mistrzostwo świata, a ruskie pierogi podsmażone na złoto i obficie podsypane parmezanem nie mają sobie równych.

Ona

Najpierw kusi ogród jak z bajki, potem przyjazne światła z dużych okien. Wewnątrz bardzo zadbana restauracja, klimaty przyjazne, domowe. Jak w salonie, z kominka sączy się ciepło.

Zacierkowa - zupełnie inna niż w domu i bardzo dobra, z drobnymi kluseczkami. A potem nastąpiła przyjemność, która trwała długo. Może przez pyszny szpinak z czosnkiem albo przez obłędny sos serowy. Może przez staranność szefa kuchni, pani Bożeny Doraczyńskiej. Były to najlepsze naleśniki ze szpinakiem, jakie kiedykolwiek jadłam. Niekończący się, fantastyczny smak.

On

Ilekroć jestem w "Dwóch księżycach” to zawsze wybieram sobie stolik w przeszklonej werandzie, z której cudownie widać farę i ruiny zamku, w tle górę Trzech Krzyży. Można się napatrzyć i uciec od zgiełku ryneczku.

Wyrwaliśmy się tam na chwilę. Ona zajadała się zacierkową. Ja czekałem na naleśniki szpinakowe. Zamówiliśmy dwie wersje: w sosie z sera pleśniowego i w parmezanie.

Ja zajadałem się naleśnikami z parmezanem . Ale zanim to nastąpiło z kuchni roznosił się zapach masełka, czosnku, szpinaku i gałki muszkatołowej. Rozkoszowałem się powoli. A potem ten widok na farę. Aż chciało się żyć. A gdyby jeszcze udało się zobaczyć na niebie dwa księżyce.

Bywam tu od kilku lat. Bardzo cenię sobie właściciela tego miejsca, pana Aleksandra Serwatkę, którego zdrowy rozsądek, zamiłowanie do polskiej kuchni i kulinarny romantyzm sprawiają, że jada się w "Dwóch księżycach” tak dobrze.

Resume

Kuchnia: polska, domowa. Alkohole: wszystkie. Extra: ogrody, woda i złote rybki, muzyka na żywo, sale konferencyjne, sala bilardowa, plac zabaw dla dzieci. Rezerwacja: tak. Ceny: 20-50. Sala dla niepalących: brak (sala klimatyzowana). Miejsca: 50 + ogrody 50. Dzieci: brak specjalnych dań, można zamówić pół porcji. Godziny otwarcia: 8 do 23. Pokoje: 48 miejsc (jedno-, dwuosobowe, apartamenty). Telefon: 0-81 88 10 833. www.dwaksiezyce.kazimierz.dln.pl

Po angielsku

According to one of numerous tales about Kazimierz Dolny, there may be two moons shining over this town. It seems possible in "Dwa Księżyce” (two moons), especially in the evening when the garden in front of the hotel reminds one af a fairytale. However, this is just the first image. The second one is the church and the castle, one of the most famous views of Kazimierz that you can see from the porches of the restaurant and from the hotel rooms.

If not a spare moon you will surely find there good polish cuisine – traditional but with a sprinkle of fantasy, like parmesan or blue cheese.

Worth tasting: pierogi with parmesan, tasty soups (good old polish zurek or ‘zacierkowa' with hand-made thick noodles). Simply the best: pancake rolls with spinach, garlic and blue cheese sauce.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!