poniedziałek, 24 lipca 2017 r.

Kuchnia

Restauracja Siedlisko Folkloru Marzanna (recenzja)

Dodano: 17 grudnia 2012, 15:35

 (Waldemar Sulisz)
(Waldemar Sulisz)

Po raz pierwszy zostawiliśmy drugie dania na talerzach. Sum w ogórach z kwaśną śmietaną uwarzony nie miał smaku, a marny sos w towarzystwie rozmrożonych warzyw z wody wołał o pomstę do nieba. Moja gicz cielęca na sosie chrzanowym podana nie widziała jakiejkolwiek marynaty poza saletrą.

Ale od początku. Siedlisko Folkloru zimą robi wrażenie. W środku jest przytulnie, dwa kominki grzeją na całego. Karta jest bardzo obszerna. Ponad sto potraw robi wrażenie. I jest dowodem na to, że większość dań to gotowce, które się rozmraża, podgrzewa i oblewa sosami. Jechaliśmy do Marzanny z duszą na ramieniu, bo na znanym portalu, w którym internauci oceniają restauracje – recenzje dla niedrzwickiej restauracji nie są korzystne.

Zaczęliśmy od deski "Serowa uczta” za 18 zł. Pięć rodzajów serów pachniało świeżością, z dobrym wiejski chlebem i masełkiem nastroiły nas optymistycznie. Przemiła kelnerka zgodziła się, żeby zamówić po pół porcji zakąsek na gorąco. Wybraliśmy Bigos sołtysowy (9 zł), Świeżyznę świniową w cebuli duszoną (14 zł) oraz Żołądki gęsie z wędzonką za 13 zł. Bigos, z którego słynie Marzanna, był jedynie kwaśną kapustą barwioną przecierem pomidorowym. Świeżonka – niby świeża – miała dziwny, lekko kwaskowaty smak. Ale najgorzej było z żołądkami. Czerwone od saletry, podane ze znów skwaśniałą cebulą i boczkiem nadawały się do kosza.

M. zamówiła Boszcz czerwony z kołdunem za 8 zł, ja Poliwkę na grzybach z kluseczkami za 10 zł. Moja grzybowa była świeżo ugotowana, delikatna, domowa. Za to barszcz zniszczył kwasek cytrynowy i spowodował, że smak kołdunów trudno było zidentyfikować.

Kiedy w karcie zobaczyłem Gicz cielęcą na chrzanie podaną (8 zł za 100 g), w sercu pojawiła się nadzieja. Uwielbiam to delikatne mięso. M. skusiła się na specjalność szefa, czyli Suma w ogórach z kwaśną śmietaną uwarzonego (14 zł za 100 g). Ja zamówiłem ziemniaki opiekane, M: warzywa z wody. Kiedy zobaczyłem gicz wiedziałem, że kucharz poległ na całej linii. Pod skórką kryło się mięso bez smaku, które nie widziało marynaty. Poza saletrą. W dodatku marchewka z groszkiem smakowała gorzej niż w szpitalu. Gicz nadawała się do utylizacji.

Jeszcze gorzej było z sumem, oblanym strasznym sosem. Warzywa zdążyły rozmarznąć, kucharz zdążył podgrzać je w mikrofali, sączyła się z nich wilgoć. Sum, który ma przepyszne mięso, smakował jak kurczak, który leżał przy rybie. Siedzieliśmy przy stole, osowiali z rozpaczy, że można tak "spaprać” drugie dania. Zresztą w karcie ten termin występuje, możecie zamówić mięso w mące spaprane. Nie mieliśmy siły na deser. Na odchodne kelnerka obdarowała nas kalendarzem.

Nasza ocena? Zapłaciliśmy ponad 130 zł. Były to źle wydane pieniądze i jedzenie, w którym smak próbuje się oszukać skwarkami, przaśną nazwą i folklorem.

Restauracja Siedlisko Folkloru Marzanna
Ul. Krakowska 111, Niedrzwica Kościelna, tel. (81) 511 69 19
Czynne codziennie od 8 do 23, czwartek do niedzieli do 24
Można płacić kartą.


Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.



Czytaj więcej o:
Ola
Ania
Gość
(32) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Ola
Ola (29 lipca 2013 o 10:16) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Jeśli ktoś poszukuje oferty weselnej tego miejsca, kompleksowy opis macie tutaj: http://www.gdziewesele.pl/Restauracje/Siedlisko-Folkloru-Marzanna.html

Rozwiń
Ania
Ania (3 stycznia 2013 o 13:35) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Zgad, sie z recenzja. To juz nie jest dawna marzanna.
Rozwiń
Gość
Gość (29 grudnia 2012 o 11:53) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='pin' timestamp='1355988006' post='711857']
Poczucie humoru widzę na najwyższym poziomie. Polecam zrozumieć "a na poważnie"
[/quote]

Oj pin, to wcale nie jest śmieszne tylko prawdziwe i smutne.
Staraj się czytać ze zrozumieniem.
Rozwiń
pin
pin (20 grudnia 2012 o 08:20) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='zdegustowany' timestamp='1355916601' post='711439']
Ciekawe, czy mąż widział ten tekst - pierwsze zdanie to groźba karalna rzucona pod jego adresem...
widać, że ani na prawie, ani na kuchni, ani na budownictwie, o gramatyce już nie wspomnę, się Pani nie zna, więc mam nadzieję, że bywalcy Marzanny przyznają mi rację, iż komentarz ten zawiera więcej kłamstw niż prawdy.
I dodatkowo obraźliwe słowa rzucone pod adresem, hmm.. wszystkich ludzi(?) to akt jakiejś dziwnej agresji.
Niech Pani męża karmi w Warszawie, skoro "dziki wschód" Pani nie odpowiada...
Marzanno - trzymaj się!!
[/quote]

Poczucie humoru widzę na najwyższym poziomie. Polecam zrozumieć "a na poważnie"
Rozwiń
cest
cest (19 grudnia 2012 o 14:35) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ten dziennikarz to jakiś totalny ochłap , który za marny grosik daje się wciągać w takie chore gierki. Sam do niczego w zyciu dojsc nie potrafi, a i innym mniej sprytnym pomaga. jak się łba do interesu nie ma, to się wyczynia takie rzeczy,coby zaszkodzić, a nóż się uda... ale zło zawsze wraca, niech pan pamięta.
w restauracji jedzenie jest smaczne, i ceny nie są wcale wygórowane.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (32)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!