środa, 13 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Robert Makłowicz: Będę gotował zupę rydzową na gęsinie

  Edytuj ten wpis
Dodano: 10 września 2009, 12:27

To zapomniana zupa z okolic Nałęczowa. W sobotę o 16 na Starym Mieście w Lublinie będzie gotował ją Robert Makłowicz, który jest gościem specjalnym rozpoczynającego się w piątek Europejskiego Festiwalu Smaku.

Robert Makłowicz pojawi się na Scenie Smaku dwukrotnie. W sobotę o 16 będzie gotował zupę na gęsinie. Według zapomnianego przepisu z okolic Nałęczowa. Przed wojną bardzo popularne były tam zupy na rydzach i gąskach. Ale gotowane na gęsinie. Tradycja hodowli gęsi przetrwała pod Nałęczowem do dziś.


– Jestem rad, że będę mógł ugotować i razem z wami spróbować tak ciekawej zupy – mówi Robert Makłowicz.


Składniki:
50 dag świeżych gąsek lub rydzów, 50 dag gęsiny, 30 dag ziemniaków, 4 łyżki masła, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 200 ml kwaśnej śmietany, natka pietruszki.


Wykonanie:
Gąski lub rydze dokładnie umyć, pokroić w kawałki i dusić 15 minut na maśle. W garnku ugotować kawałki gęsiny z listkiem laurowym, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i pieprzu, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Po 10 minutach dodać uduszone grzyby, kiedy będą miękkie, ostudzić zupę i zaprawić śmietaną. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W piątek 11 września od 9 do 12 specjalne wydanie audycji "Gotuj z Suliszem", które poprowadzimy ze Starego Miasta w Lublinie. Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!