czwartek, 21 września 2017 r.

Kuchnia

Robimy pigwówkę


Z nastaniem września, kiedy w ogrodach i na polach dojrzewały owoce, w polskich domach namiętnie robiono nalewki, które królowały w apteczkach. Do bardziej popularnych należały nalewki z agrestu, wiśni, wiśniaki, miodowe maliniaki. Oraz pigwówka.

Jedną z najpyszniejszych była nalewka na owocach pigwy, która dodana do jesiennej herbatki skutecznie koiła przeziębienia, bóle w kościach i skołatane nerwy.

Istnieje wiele odmian tego owocu, który wywodzi się z Azji, gdzie przyrządzano z niego przetwory. W Polsce nie cieszy się dziś zbytnią popularnością, a jego złociste owoce, skryte na krzakach i drzewkach porastających osiedla i parki z rzadka służą do wyrobu konfitur.


A szkoda, bo konfitury z pigwy odznaczają się niezrównanym smakiem, w którym zaklęty jest smak lata. Duże ilości witaminy C, zawarte w owocach pigwy, są doskonałym lekiem na jesienne przeziębienia.

Składniki

pół kilograma pigwy
25 dag miodu lipowego
pół litra wódki
ćwiartka spirytusu
imbir, cynamon, goździki.

Wykonanie

Pigwę umyć. Do słoja wlać wódkę i wrzucać do niej obrane, pokrojone kawałki pigwy. Na koniec dodać miód, kawałek kory cynamonu, kawałek korzenia imbiru, kilka goździków.

Odstawić na tydzień w ciemne miejsce, codziennie potrząsając słojem, aż miód się rozpuści.

Po miesiącu zlać nalewkę, dodać spirytus i przelać do ciemnych butelek. Pić o malutkim kieliszeczku do gorącej herbaty.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

22-24 września
komentarze (0)0
polubienia (0)0
21-09-2017

22-24 września

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!