środa, 18 października 2017 r.

Kuchnia

Róża zamknięta w słoiku

Dodano: 5 grudnia 2015, 17:09

Rozmowa z Jolantą Mazurkiewicz z Manufaktury Różanej w Starej Wsi w gminie Końskowola, która robi przetwory z kwiatów i owoców róż.

• Skąd pomysł aby zająć się produkcją soków i kontur z róż i płatków róż?

– Wyroby z róży wytwarzała moja prababka. Ja ich nie próbowałam, ale wiem, że robiła to w młodości. Prababcia pracowała w gospodarstwie rolnym, w którym wytwarzało się takie produkty. Tyle wiem z opowieści. A Końskowola słynie z uprawy róż. Tradycja ta sięga czasów księżnej Izabeli Czartoryskiej, która założyła w Pożogu różany ogród. Tam rosła m.in. ta róża z której robimy przetwory. Jest to dzika róża, pięciopłatkowa.

• Czyli Manufatura Różana to powrót do tradycji?

– Utrzymujemy się z gospodarstwa rolnego. Szukaliśmy dodatkowych źródeł dochodu. Pojawił się taki pomysł, żeby coś z tej róży zrobić. I żeby to nie były tylko sadzonki kwiatów. Chcieliśmy ten zapach i aromat zamknąć w słoiczku. Tak powstała Manufaktura.

• Który z produktów, które państwo wytwarzacie, był pierwszy?

– Pierwszym naszym produktem była to „Końskowolska różana fantazja”. To były płatki róży z dodatkiem jabłka, a dokładnie ucierane płatki róży z dodatkiem smażonych jabłek. To wszystko razem było gotowane. Później powstała „Konfitura różana z Końskowoli”. To płatki róży ucierane metodą tradycyjną. Jak to kiedyś robiły gospodynie wiejskie.

• Jak to się robi?

– Płatki róż są zbierane ręcznie. Później z każdego płatka są usuwane białe końcówki. Następnie płatki są ucierane z cukrem i wkładane do słoiczków. Nie są one ani gotowane ani smażone. To surowe płatki. Ale nie psują się. Cukier jest utrwalaczem.

• Kiedy zbiera się płatki róż do wyrobu soków czy konfitur?

– Robi się to już od czerwca. Płatki róż są zbierane rano, po obeschnięciu rosy. Wtedy są suche, ale jeszcze nie nasłonecznione. Wtedy jest w nich najwięcej aromatu.

• Ile obecnie wytwarzacie produktów?

– W tej chwili mamy ich osiem. Robimy też przetwory z owoców róży. Mamy np. konfiturę z owoców róży (od 2013 r. jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych-red.). W tym roku otrzymała statuetkę „Perła 2015”.

• Jak przygotowuje się taką konfiturę?

– Zbiera się dojrzałe owoce, po czym usuwa gniazda nasienne i włókienka. Robi się to ręcznie, za pomocą łyżeczki. Następnie owoce poddawane są maceracji. Przez 3 dni owoce są podgrzewane w syropie. Wszystko po to aby uzyskać naturalną krystaliczność.

• Ile płatków róż potrzeba aby zrobić syrop?

– Na 150 gramowy słoiczek potrzeba 2 szklanki płatków róż.

• Gdzie można kupić produkty z Manufaktury Różanej?

– Nasze produkty sprzedajemy na festynach i kiermaszach. Do sklepów ich nie sprzedajemy, bo aż tyle tych przetworów nie robimy. Przy naszej przetwórni działa Izba Produktu Lokalnego, gdzie można spróbować i nabyć nasze produkty.

• Co cieszy się największym zainteresowaniem klientów?

– Najpopularniejsza jest „Konfitura różana z Końskowoli”, „Konfitura z owoców i róży” i syropy z owoców i płatków róży.

• Kto przyjeżdża po różane przetwory?

– Są to zarówno mieszkańcy województwa lubelskiego jak też turyści odwiedzający Kazimierz Dolny a zwłaszcza Nałęczów.

Same witaminy

Dobroczynne działanie owoców dzikiej róży jest znane od najdawniejszych czasów – przekonują właściciele Manufaktury Różanej na swojej stronie internetowej. Są źródłem witaminy C a także witamin A, B1, B2, E, K, kwasów organicznych i soli mineralnych. Konfitura z owoców róży poleca się m.in. osobom osłabionym i wyczerpanym, które podejmują duży wysiłek fizyczny. Konfiturę można użyć do ciast, deserów, jak również posmarować bułeczkę albo w ukryciu wyjeść palcem ze słoiczka – podpowiadają producenci z Końskowoli.

Gość
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (5 grudnia 2015 o 20:48) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
summer robi dobrą konfiture z róży.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!