Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

5 grudnia 2015 r.
17:09

Róża zamknięta w słoiku

0 1 A A

Rozmowa z Jolantą Mazurkiewicz z Manufaktury Różanej w Starej Wsi w gminie Końskowola, która robi przetwory z kwiatów i owoców róż.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

• Skąd pomysł aby zająć się produkcją soków i kontur z róż i płatków róż?

– Wyroby z róży wytwarzała moja prababka. Ja ich nie próbowałam, ale wiem, że robiła to w młodości. Prababcia pracowała w gospodarstwie rolnym, w którym wytwarzało się takie produkty. Tyle wiem z opowieści. A Końskowola słynie z uprawy róż. Tradycja ta sięga czasów księżnej Izabeli Czartoryskiej, która założyła w Pożogu różany ogród. Tam rosła m.in. ta róża z której robimy przetwory. Jest to dzika róża, pięciopłatkowa.

• Czyli Manufatura Różana to powrót do tradycji?

– Utrzymujemy się z gospodarstwa rolnego. Szukaliśmy dodatkowych źródeł dochodu. Pojawił się taki pomysł, żeby coś z tej róży zrobić. I żeby to nie były tylko sadzonki kwiatów. Chcieliśmy ten zapach i aromat zamknąć w słoiczku. Tak powstała Manufaktura.

• Który z produktów, które państwo wytwarzacie, był pierwszy?

– Pierwszym naszym produktem była to „Końskowolska różana fantazja”. To były płatki róży z dodatkiem jabłka, a dokładnie ucierane płatki róży z dodatkiem smażonych jabłek. To wszystko razem było gotowane. Później powstała „Konfitura różana z Końskowoli”. To płatki róży ucierane metodą tradycyjną. Jak to kiedyś robiły gospodynie wiejskie.

• Jak to się robi?

– Płatki róż są zbierane ręcznie. Później z każdego płatka są usuwane białe końcówki. Następnie płatki są ucierane z cukrem i wkładane do słoiczków. Nie są one ani gotowane ani smażone. To surowe płatki. Ale nie psują się. Cukier jest utrwalaczem.

• Kiedy zbiera się płatki róż do wyrobu soków czy konfitur?

– Robi się to już od czerwca. Płatki róż są zbierane rano, po obeschnięciu rosy. Wtedy są suche, ale jeszcze nie nasłonecznione. Wtedy jest w nich najwięcej aromatu.

• Ile obecnie wytwarzacie produktów?

– W tej chwili mamy ich osiem. Robimy też przetwory z owoców róży. Mamy np. konfiturę z owoców róży (od 2013 r. jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych-red.). W tym roku otrzymała statuetkę „Perła 2015”.

• Jak przygotowuje się taką konfiturę?

– Zbiera się dojrzałe owoce, po czym usuwa gniazda nasienne i włókienka. Robi się to ręcznie, za pomocą łyżeczki. Następnie owoce poddawane są maceracji. Przez 3 dni owoce są podgrzewane w syropie. Wszystko po to aby uzyskać naturalną krystaliczność.

• Ile płatków róż potrzeba aby zrobić syrop?

– Na 150 gramowy słoiczek potrzeba 2 szklanki płatków róż.

• Gdzie można kupić produkty z Manufaktury Różanej?

– Nasze produkty sprzedajemy na festynach i kiermaszach. Do sklepów ich nie sprzedajemy, bo aż tyle tych przetworów nie robimy. Przy naszej przetwórni działa Izba Produktu Lokalnego, gdzie można spróbować i nabyć nasze produkty.

• Co cieszy się największym zainteresowaniem klientów?

– Najpopularniejsza jest „Konfitura różana z Końskowoli”, „Konfitura z owoców i róży” i syropy z owoców i płatków róży.

• Kto przyjeżdża po różane przetwory?

– Są to zarówno mieszkańcy województwa lubelskiego jak też turyści odwiedzający Kazimierz Dolny a zwłaszcza Nałęczów.

Same witaminy

Dobroczynne działanie owoców dzikiej róży jest znane od najdawniejszych czasów – przekonują właściciele Manufaktury Różanej na swojej stronie internetowej. Są źródłem witaminy C a także witamin A, B1, B2, E, K, kwasów organicznych i soli mineralnych. Konfitura z owoców róży poleca się m.in. osobom osłabionym i wyczerpanym, które podejmują duży wysiłek fizyczny. Konfiturę można użyć do ciast, deserów, jak również posmarować bułeczkę albo w ukryciu wyjeść palcem ze słoiczka – podpowiadają producenci z Końskowoli.

Pozostałe informacje

Znamy gwiazdy Juwenaliów AZ. Wstęp na koncert za darmo
10 maja 2024, 17:00

Znamy gwiazdy Juwenaliów AZ. Wstęp na koncert za darmo

Piątek, 10 maja, godz. 17. O tej porze zacznie się koncert organizowany z okazji Juwenaliów Akademii Zamojskiej. Wiadomo już, kto wówczas wystąpi. Wstęp będzie wolny.

Wielkie odliczanie do otwarcia Armii Krajowej

Wielkie odliczanie do otwarcia Armii Krajowej

To już ostatnie szlify przy wyczekiwanej inwestycji. Do końca maja mieszkańcy pojadą kolejnym odcinkiem ulicy Armii Krajowej.

Imieniny u biskupa. Z życzeniami może przyjść każdy

Imieniny u biskupa. Z życzeniami może przyjść każdy

Biskup Marian Rojek, ordynariusz diecezji zamojsko-lubaczowskiej obchodzi w przyszłym tygodniu swoje imieniny. Okazuje się, że solenizanta może wtedy z życzeniami odwiedzić właściwie każdy.

Pracowali nielegalnie. Gdy przyszła kontrola, schowali się w... pojemnikach na mięso

Pracowali nielegalnie. Gdy przyszła kontrola, schowali się w... pojemnikach na mięso

Czwórkę cudzoziemców ukrytych w pojemnikach na mięso znaleźli strażnicy graniczni, którzy prowadzili kontrole legalności zatrudnienia w jednym z powiatów na południu Polski.

MKS FunFloor podejmie w hali Globus MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski

MKS FunFloor podejmie w hali Globus MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski

Po porażce z Zagłębiem Lubin lubelskie szczypiornistki skupiają się na obronie drugiego miejsca w tabeli

Cztery dni egzaminów. Trzeba zdać i można być radcą prawnym
ZDJĘCIA
galeria

Cztery dni egzaminów. Trzeba zdać i można być radcą prawnym

80 osób w Lublinie zasiadło we wtorek do komputerów i przystąpiło do egzaminu na radcę prawnego. Przyszłych adeptów w zawodzie czekają zagadnienia z wybranych dziedzin prawa oraz etyki zawodowej.

Miliony już na koncie miasta. Za rok mieszkańców wozić będą elektryki

Miliony już na koncie miasta. Za rok mieszkańców wozić będą elektryki

Wyniki konkursu już były, teraz wielka kasa jest już na koncie miasta. W planach są nie tylko zakupy autobusów elektrycznych.

Nagroda w konkursie IKEA? Lepiej uważać. Bo to oszustwo

Nagroda w konkursie IKEA? Lepiej uważać. Bo to oszustwo

Miała wygrać, a straciła. 52-latka padła ofiarą oszustów działających metodą "na nagrodę w konkursie Ikea".

Zmarł Bogusław Smolik. "Włodawa straciła jednego ze swoich najznakomitszych obywateli"

Zmarł Bogusław Smolik. "Włodawa straciła jednego ze swoich najznakomitszych obywateli"

Nie żyje Bogusław Smolik, były dyrektor, a także pracownik Włodawskiego Domu Kultury i miejscowego muzeum.

Górnik Łęczna zaprasza na dni otwarte swojej Szkoły Mistrzostwa Sportowego

Górnik Łęczna zaprasza na dni otwarte swojej Szkoły Mistrzostwa Sportowego

Datę dziewiątego maja powinni zapisać w swoich kalendarzach wszyscy, którzy kochają grać w piłkę i marzą o karierze sportowej. Właśnie tego dnia Górnik Łęczna organizuje dni otwarte w swoim Liceum

Przez wieś, jak po wyścigowym torze. Motocyklista "zarobił" mandat i punkty karne

Przez wieś, jak po wyścigowym torze. Motocyklista "zarobił" mandat i punkty karne

W jednej wiosce natknął się na oznakowany radiowóz, ale minął go i pojechał dalej. W drugiej namierzyli go policjanci z wideorejestratorem. A że jechał zdecydowanie za szybko, to nie uszło mu to na sucho.

Srebro dla lubelskich terytorialsów

Srebro dla lubelskich terytorialsów

Reprezentacja z 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej została wicemistrzem w biegu na orientację. Mundurowi musieli wykazać się w sprincie, sztafecie czy w odczytywaniu mapy.

Ostatnia chwila na skorzystanie z oferty Restaurant Week
NASZ PATRONAT

Ostatnia chwila na skorzystanie z oferty Restaurant Week

Jeszcze tylko do środy potrwa festiwal Restaurant Week. W tym wydarzeniu na Lubelszczyźnie udział bierze 20 restauracji.

Jerzy Żytkowski (organizator rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego): Medal jest najmniej ważny

Jerzy Żytkowski (organizator rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego): Medal jest najmniej ważny

Rozmowa z Jerzym Żytkowskim, organizatorem rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego im. Andrzeja Wawrzyckiego

Ekologiczne meble z palet na Politechnice Lubelskiej

Ekologiczne meble z palet na Politechnice Lubelskiej

Studenci wydziału Budownictwa i Architektury Politechniki Lubelskiej z okazji Dnia Ziemi budowali ekologiczne ławeczki z palet. Posłużą im one w trakcie przerw.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium