czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Sekret Sapiehów

Dodano: 8 czerwca 2012, 11:52
Autor: (SZ)

 (W. Sulisz)
(W. Sulisz)

Danuta Pietrusik z Kodnia postanowiła odtworzyć recepturę na słynne wędliny dojrzewające, które podawano na dworze Sapiehów.

Chce w Kodniu odtworzyć kuchnię Sapiehów, jednego z najpotężniejszych rodów magnackich w Rzeczpospolitej. To kuchnia pełna dziczyzny, warzyw, polnych kwiatów i leśnych ziół.
Podajemy przepis na Sekret Sapiehów, za który dostała główną nagrodę na zeszłorocznym konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo" w skansenie.

Sekret Sapiehów

Składniki:
2 kg schabu, pół kg cukru, pół kg soli, 2 główki czosnku, pieprz, czarny pieprz.


Wykonanie:
Schab oczyścić, zasypać solą w misce na 2 doby. Odsączyć w bibule, zasypać cukrem na kolejne dwie doby. Odsączyć w bibule. Przepuścić przez praskę czosnek, natrzeć mięso, wetrzeć młotkowany pieprz, zawinąć w gazę, odstawić w chłodne miejsce na trzy doby. Wyjąć z gazy i zawiesić w chłodnym miejscu.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!