czwartek, 24 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Serowe przyjemności

Dodano: 27 stycznia 2006, 16:36

Uwielbiam żółty ser. Pod każdą postacią. Najbardziej kilka serów na desce w towarzystwie winogron i plasterków świeżej gruszki. Do tego kieliszek dobrego wina.
Uwielbiam sery pleśniowe. Pod każdą postacią.
I delikatne serki kremowe.
Ostatnio odkrywam serowe przyjemności na gorąco. I o nich chciałem dziś Państwu napisać.

Zupa serowo boczusiowa

Bardzo prosta. Idealna na zimowe chłody. Roboty na pięć minut, a smakowania na cały wieczór.
Na patelnię kroimy 20 dag surowego boczku i 10 dag wędzonego. Może być w drobną kostkę. Podsmażamy na złoto. Boczuś musi chrupać.
W garnku zagotowujemy 1, 5 litra wody i wrzucamy 2 kostki bulionowe. Po chwili – boczek z wytopionym tłuszczem.
Na patelnię wlewamy odrobinę słodkiej śmietanki i rozpuszczamy w niej 3 opakowania serka topionego.
Dodajemy do zupy. Gotowe. Na talerzu posypujemy startym serem żółtym.

Sos z serem pleśniowym

Idealny do wszelkiego rodzaju makaronów. I pikantnych naleśników.
Ostatnio zrobiłem sobie dwa naleśniki ze szpinakiem. Szpinak udusiłem z czosnkiem. A następnie zrobiłem sos.
Na patelnię śmietanka, na śmietankę ser pleśniowy. Wcale nie musi być francuski i drogi. Pięć minut duszenia na bardzo małym ogniu. Koniecznie szczypta sody oczyszczonej. Na dobre trawienie. I gałka muszkatołowa na smak.
Pyszności.

Oscypki z grilla

Najlepiej kupić oscypek w formie rolady. Kroimy go w plastry o grubości 2 cm. Skrapiamy oliwą. Kto lubi ostre smaki, obtaczamy w pieprzu.
I na elektryczny grill. Albo specjalną patelnię. Po 2 minuty z każdej strony. I na talerz. Koniecznie podgrzany.
Do tego marynowane pieczarki i po 1 strąku pikantnej, marynowanej papryki.
Niebo w gębie.

Camembert panierowany

Cztery okrągłe serki skrapiamy oliwą. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Na talerzu rozbijamy 2 żółtka. Serki obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy jak schabowe. I gotowe.
Podajemy z żurawinami.
Najważniejsza jest chwila, gdy pod chrupiącą skórką czuć na języku cudowny smak roztopionego sera.

Gotuj z PRYMATEM

Nadal trwa nasz smaczny konkurs. Wy nadsyłacie ciekawe przepisy na potrawy, my czytamy listy i losujemy super zestawy przypraw. Oraz kulinarne upominki od firmy PRYMAT.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!