środa, 23 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Shitake lepsze od pieczarek

Dodano: 17 marca 2005, 15:57

Dla jednych nieznane. Dla innych podstawa orientalnej kuchni. Shitake. Japońskie grzyby hodowane w Polsce. Coraz liczniej obecne w sklepach.

Droższe od pieczarek

Na pewno tak. Droższe także od boczniaka. Mniej więcej dwa razy. Ale jeden jasnobrązowy grzyb ma tyle smaku i aromatu, co tuzin pieczarek.
Wystarczy 2 grzyby pokroić w bardzo cienkie plastry i udusić na oliwie z czosnkiem. Dodać do świeżutkiego makaronu. I bardzo aromatyczne danie gotowe.

Ale bezcenne dla zdrowia

Kolejne grupy badaczy potwierdzają wiadomość, która zelektryzowała chorych na nowotwory. I tych, którzy raka chcą uniknąć. Substancje zawarte w shitake mają spowalniać wzrost komórek nowotworowych.
Oraz chronić nasze organizmy przed zachorowaniem.

Carpaccio z shitake

Carpaccio to surowe plasterki polędwicy wołowej polanej dobrą oliwą (najlepiej aromatyzowaną) z dodatkiem kaparów, czosnku, suszonych pomidorów i przypraw.
Oto przepis na carpaccio z shitake.
Dwa grzyby pokroić w cienkie plastry. Skropić cytryną i odstawić na kilka minut. Ułożyć na talerzu. Polać oliwą aromatyzowaną prawdziwkami. Posypać grubo mielonym pieprzem i solą.
Podawać z bagietką i czosnkowym masłem.

Shitake z estragonem

6 grzybów shitake pokroić w grube plastry. Dusić na oliwie przez 5 minut. Na grillowej patelni podgrzać plastry sera camembert.
Na talerzu ulożyć plastry grzybów na przemian z plastrami sera. Ozdobić świeżym estragonem. Posypać grubo zmielonym pieprzem.
Smacznego i na zdrowie.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!