wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Skarby smaku

Dodano: 8 sierpnia 2005, 12:13

Ponad 100 potraw wystawiono do konkursu na najlepszy produkt żywnościowy Lubelszczyzny, który w niedzielę 7 sierpnia odbył się w Muzeum Wsi Lubelskiej. Oto 8 przepisów na tradycyjne potrawy.

Karaski w marynacie

Podaje Alina Głaz, Rzeczyca Księża
8 karasków oczyścić, umyć, obtaczać w mące i obsmażyć na oleju na złoto. Ze szklanki octu, 4 szklanek wody, łyżki cukru, soli, pieprzu i ziela angielskiego, cebuli i marchwi zrobić marynatę i zalać nią karaski. Trzymać w słoju tydzień.

Krupiak

Podaje Julia Okoń, Ruda Solska
Ugotować 4 litry kartofli, odcedzić, utłuc, dodać skąpy litr krup (kaszy gryczanej). Utłuc, wydusić, postawić do ostygnięcia. Wymiesić, dodać 30 dag stopionej słoniny, 30 dag syra białego, podlać litrem kwaśnej śmietany. Wbić 4 jaja, posolić, popieprzyć, wyrobić. Nasmarować blachę tłuszczem, wyłożyć krupiaka. Piec w piecu chlebowym przez 2 godziny.

Placek z serem i szczypiorem i hładioszki

Podaje Stanisława Goleń, Giełczew
Posiekać na drobno dwie garście szypioru. Poddusić na oleju. Wymieszać z pół kg sera, podlać szklanką śmietany, doprawić solą z pieprzem. Na blaszce ułożyć warstwę drożdżowego ciasta, na to farsz, na to drugą warstwę ciasta. Piec pół godziny w temperaturze 180 stopni. W drugiej wersji szczypior zastąpić cebulą duszoną na oleju.
Podaje Maria Kujawa, Dołhobrody
Hładioszki
Na stole rozłożyć sparzone liście kapusty. Na liściach rozkładać nadzienie z tłuczonych ziemniaków wymieszanych z hładioszkami (jesienne grzyby znad Buga) duszonymi z cebulką. Nadzienie musi być doprawione solą z pieprzem. Zawijać w roladę, obsmażyć na złoto. Kroić w plastry. Podawać na gorąco lub na zimno.

Gomólki suszone i szynka \"stychno\"

Podaje Alicja Kwietniewska, Hanna
Pół kg białego sera wymieszać z 1 surowym jajkiem, doprawić solą do smaku. Dobrze wyrobić. Formować małe gomółki. Suszyć 4 do 5 dni w piekarniku w niskiej temperaturze. Albo w przewiewnym miejscu na dworze. Można wędzić w zimnym dymie.
Podaje Teresa Jakubiec, Nowy Holeszów
Szynka "stychno”
Baranią szynkę włożyć na 12 godzin do zalewy z marchwi, pietruszki, selera, 4 łyżek oliwy i 2 łyżek octu, ziela angielskiego i pieprzu. Zrobić ciasto chlebowe. Gdy wyrośnie rozwałkować na stolnicy, włożyć szynkę z warzywami, zawinąć, zalepić brzegi. Piec 2 godziny w piecu chlebowym.

Sójki i malinóweczka

Podaje Wanda Wiraszka, Zespól Szkół Zasadniczych nr 2 w Dęblinie
Wyrobić ciasto chlebowe, zostawić do wyrośnięcia. Ugotować pół kg kapusty kiszonej z 10 dag kaszy jaglanej, wymieszać solą z pieprzem. Z ciasta formować paluchy, wkładać do środka nadzienie, piec w piecu chlebowym.
Podaje Regina Żyła, Olbięcin
Malinóweczka
Zrobić litr soku ze świeżych malin. Doprawić cukrem na smak. Odstawić na 2 tygodnie. Co jakiś czas dodawać cukier i odstawiać w ciemne miejsce. Po kilku miesiącach dodawać małymi porcjami spirytus i odstawiać do leżakowania. Po 6 miesiącach dodawania Malinóweczka gotowa. Leczy choroby i zapewnia długowieczność.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!