niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Słodkie wypieki. Szarlotka z gruszek? Jak najbardziej


Kruche ciasto z jabłkami nazywane jest w Polsce szarlotką. Czy szarlotka musi być z jabłkami? Spróbujcie szarlotki z gruszek. Oto stary przepis. Ponieważ w ciastach istotne są proporcje, dokładnie podaję składniki.

Składniki

300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, 1,5 kg gruszek, 150 g cukru, 300 ml tokaju, cynamon
szczypta soli.

Wykonanie

Obrane i przekrojone gruszki trzeba pieczołowicie ułożyć w naczyniu, dodać cynamon, cukier i tokaj. Gdy będą miękkie, wyjąć z syropu, następnie ułożyć w tortownicy cieńszym końcem do środka, a wypukłością do spodu. Oblać je syropem.

Z pozostałych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować, nakryć gruszki i ponakłuwać ciasto widelcem.


Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy szarlotka ostygnie, przyłożyć do tortownicy paterę i odwrócić do góry nogami.
Pyszności!
Czytaj więcej o:
....
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

....
.... (5 października 2009 o 12:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
pyszności.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!