Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 maja 2016 r.
12:45

Smak majowego grilla. Jak zrobić golonkę czy żeberka (przepisy)

0 0 A A
Mięso czy warzywa układamy na ruszcie dopiero wtedy, gdy ogień zgaśnie, a węgiel żarzy się na całej powierzchni paleniska, fot. Maciej Kaczanowski<br />
Mięso czy warzywa układamy na ruszcie dopiero wtedy, gdy ogień zgaśnie, a węgiel żarzy się na całej powierzchni paleniska, fot. Maciej Kaczanowski

Jeśli planujesz kupić nowy grill, bo stary zardzewiał, wybierz grill kulisty ze szczelną pokrywą. Sprawdź, czy jego wnętrze zostało pokryte dobra emalią. Postaw na jakość materiałów. Warte uwagi są grille wykonane z żeliwa, ponieważ długo utrzymują ciepło.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na czym grillować? Na węglu drzewnym. Im grubsze kawałki, tym lepsze, bo łatwiej uzyskać z nich odpowiedni żar.

Kiedy zanadto spalisz mięso, na jego powierzchni mogą wytworzyć się szkodliwe substancje. Dlatego lepiej umieścić mięso czy ryby na specjalnych tackach, które mają atest do kontaktu z żywnością. Tłuszcz wytapiający się podczas grillowania zostaje w rynienkach, a potrawy są o wiele bardziej soczyste. Jeśli nie mamy tacek, możemy mięso czy warzywa zawinąć w folię i położyć na ruszcie.

Polacy grillują szybko, jedzą łapczywie. Kładą kiełbasę na żywy ogień. A tymczasem nie wolno grillować na żywym ogniu, który zwęgla potrawy i nadaje im gorzki smak.

Mięso czy warzywa układamy na ruszcie dopiero wtedy, gdy ogień zgaśnie, a węgiel żarzy się na całej powierzchni paleniska. Tłuszcz kapiący z mięsa na węgle często się zapala, wtedy trzeba szybko ugasić ogień za pomocą spryskiwacza z wodą.

Po zakończeniu grillowania z paleniska trzeba usunąć popiół, a ruszt wyczyścić specjalną szczotką. Rusztu nie wolno myć pod wodą, bo szybko zardzewieje. Przy kolejnym grillowaniu do potraw dostaną się spalone resztki potraw. Od jakiej potrawy zacząć? Od dobrej zwyczajniej kiełbasy. Wystarczy naciąć skórkę, do środka powkładać połówki ząbka czosnku i upiec na złocisty kolor. Jeśli idzie o dobrą kaszankę, to najlepiej zawinąć ją z cebulą w folię i dopiero grillować.

Jak zrobić dobrą golonkę z grilla?

Najpierw trzeba ją ugotować, potem grillować. Aromat dymu nadaje im niepowtarzalny smak, chrupiąca skórka powoduje, że nie możemy się od niej oderwać.

Cebulę rumienimy na łyżce smalcu, razem z czosnkiem, włoszczyzną i ziołami wrzucamy do osolonego wrzątku. Wkładamy golonki tak, aby były przykryte wywarem. Gotujemy przez 2 godziny. Ostudzone golonki wyjmujemy z wywaru i ostrym nożem robimy nacięcia na skórze.

Z łyżki miodu, sosu sojowego, 3 roztartych ząbków czosnku i oleju robimy bejcę, którą smarujemy mięso. Golonki układamy na ruszcie i pieczemy przez 10 minut, od czasu do czasu obracając i smarując resztą bejcy. Podajemy z chlebem i tartym chrzanem.

Karkówka z musztardą

Składniki: 8 kotletów z karkówki, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz. Na glazurę: pół filiżanki ostrej musztardy, 2 łyżki dżemu śliwkowego, 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki.

Wykonanie: karkówkę natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Oliwę wymieszać z majerankiem, polać nią mięso i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Musztardę wymieszać z dżemem śliwkowym, pieprzem i roztartym z solą czosnkiem. Natkę opłukać, drobno posiekać i dodać do musztardy z przyprawami.

Podpiec karkówkę na grillu. Przed końcem pieczenia posmarować mięso glazurą i dopiec. Gotową karkówkę polać resztą glazury. Podawać z pieczonymi kartoflami oraz sałatką z pomidorów i cebuli.

Pstrągi w boczku

Składniki: 4 filety z pstrąga, 4 długie paski wędzonego boczku, świeżo mielony pieprz, sól, kieliszek ginu.

Wykonanie: filety z pstrąga posolić, natrzeć pieprzem, skropić ginem, odstawić na pół godziny do lodówki. Zwinąć filety w roladę, zawinąć w plaster boczku i upiec na grillu.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem.

Wege szaszłyk

Składniki: po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce, 2 cukinie, 25 dag małych pieczarek, 4 cebule, 2 boczniaki, oliwa, ulubione zioła, sól, pieprz,

Wykonanie: umytą cukinię pokroić w centymetrowe kawałki. Cebule pokroić w ćwiartki, papryki w kwadratowe kawałki. Z pieczarek usunąć nóżki. Boczniaki obgotować i pokroić na kawałki.

Do dużej miski wlać oliwę, wsypać ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać wszystkie składniki grilla. Niech poleżą w lodówce pól godziny. Metalowe szpadki natrzeć oliwą i czosnkiem (zawsze warto to robić) i kolejno nakładać. Grillować 20 minut. Obracać i skrapiać ziołową oliwą.

Żeberka

Składniki: kilogram chudych żeberek wieprzowych, sól i świeżo zmielony pieprz. Marynata: 4 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka utartego imbiru, szczypta goździków, kieliszek żubrówki.

Wykonanie: na dzień przed grillowaniem przygotować marynatę. Żeberka umyć, pokroić na kawałki, obgotować, osuszyć, posolić, posypać pieprzem. Połączyć składniki marynaty i posmarować żeberka. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia zawinąć w srebrną folię i upiec na grillu.

Pozostałe informacje

Nowatorskie leczenie migotania przedsionków. Lubelscy lekarze pionierami w kraju
Foto/Wideo
galeria
film

Nowatorskie leczenie migotania przedsionków. Lubelscy lekarze pionierami w kraju

Kardiolodzy ze szpitala przy ul. Jaczewskiego przeprowadzili małoinwazyjną ablację techniką PFA. To pierwsze takie zabiegi w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej.

MKS FunFloor Lublin uciekł spod topora podczas meczu z Piotrcovią [zdjęcia]
galeria

MKS FunFloor Lublin uciekł spod topora podczas meczu z Piotrcovią [zdjęcia]

MKS FunFloor Lublin pokonał MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski 30:27 po bardzo zaciętym spotkaniu.

Bulla papieska z XVIII wieku i prawosławna ikona znalezione na Lubelszczyźnie
galeria

Bulla papieska z XVIII wieku i prawosławna ikona znalezione na Lubelszczyźnie

Wojewódzki konserwator zabytków pochwalił się kolejnymi cennymi znaleziskami z terenów naszego województwa . Jedno z nich należało do papieża, a drugie reprezentuje prawosławnych staroobrzędowców.

1,5 promila i parkowanie na przejściu. Wszystko w drodze na komendę

1,5 promila i parkowanie na przejściu. Wszystko w drodze na komendę

Pod komendę policji w Krasnymstawie przyjechał 49-latek, na którego był nałożony dozór policyjny. Zaparkował na wprost komendy. Na przejściu dla pieszych. Nie był trzeźwy.

Skrzydłowy Motoru wraca do gry

Skrzydłowy Motoru wraca do gry

Jacques Ndiaye będzie mógł pojawić się już na boisku podczas czwartkowego meczu Motoru Lublin z Chrobrym Głogów (godz. 18, na Arenie Lublin). Skrzydłowy z Senegalu, z powodu kontuzji pauzował od ponad miesiąca.

Agresja wśród młodzieży. Jak reagować i jak przeciwdziałać?

Agresja wśród młodzieży. Jak reagować i jak przeciwdziałać?

Stop agresji wśród młodzieży – to temat konferencji poświęconej sposobom zapobiegania sytuacjom konfliktowym w środowisku młodych osób. Spotkanie w piątek, 26 kwietnia, o godzinie 9 w siedzibie Urzędu Miasta Lublin przy ul. Spokojnej 2.

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”
28 kwietnia 2024, 18:00

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”

W najbliższą niedzielę na scenie Sali Operowej w lubelskim CSK z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca odbędzie się przedstawienie „Z kapelusza”.

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza
25 kwietnia 2024, 18:00

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza

Gabinety historii naturalnej Lublina to tytuł wystawy nawiązuje do ducha oświeceniowych gabinetów historii naturalnej i osobliwości przyrody. Otwarcie wystawy odbędzie się 25 kwietnia o godzinie 18 w lubelskim Muzeum Józefa Czechowicza.

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji
Patronat Dziennika Wschodniego
26 kwietnia 2024, 9:00

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji

Profilaktyka, choroby metaboliczne, rehabilitacja i zdrowe żywienie - takie tematy poruszą specjaliści podczas międzynarodowej konferencji „Healthy Aging”.

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od czwartku, 25 kwietnia, część ulicy Wallenroda zostanie zamknięta. Wszystko przez rozpoczęcie kolejnego etapu prac remontowych.

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą
pilne

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą

Przy ulicy Sidorskiej w Białej Podlaskiej znaleziono aż 11 niewybuchów. Saperzy zakończyli dziś pracę o godz. 16.30. Ale powrócą tu w piątek. Wówczas ponownie mieszkańcy będą ewakuowani.

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin
galeria

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin

Tegoroczna, 18. już edycja festiwalu Nocy Kultury odbędzie się w nocy z soboty na niedzielę 1 i 2 czerwca. Poznaliśmy program tej imprezy. Będą się na niego składały projekty zgłoszone w otwartym naborze oraz wydarzenia specjalne Warsztatów Kultury.

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Platforma Obywatelska przedstawiła swoich kandydatów do europarlamentu. Wśród nich jest Borys Budka, Dariusz Joński oraz lubelska posłanka, Marta Wcisło.

Bakterie coli w popularnym tatarze

Bakterie coli w popularnym tatarze

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Escherichia coli w partii tatara wołowego łukowskiej firmy

Kawa. Fakty i mity
WIDEO
film

Kawa. Fakty i mity

Wokół kawy narosło wiele mitów. Z pomocą dietetyka Macieja Pokarowskiego postanowiliśmy sprawdzić co z nich jest prawdą, a co nie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium