piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Smaki Lubelszczyzny

Dodano: 15 listopada 2005, 13:12

Czyli I Festiwal Artystów, Dziennikarzy i Kucharzy odbędzie się w piątek, 18 listopada w karczmie "Rzym” w Lublinie.

Kto zrobi śledzia?

We wspomnianej Karczmie Rzym, położonej na wylocie al. Kraśnickiej (trasa na Rzeszów), w piątek, 18 listopada o godz. 18 szefowie kuchni z siedmiu wybranych restauracji Lubelszczyzny takich jak: Dwór Anna w Jakubowicach Konińskich, Karczma Roztocze w Obszy, U Elizy w Piaskach, Piec w Garbowie, Ulice Miasta w Lublinie, Hades w Lublinie, Karczma Rzym (gospodarze) przygotują stoły zastawione potrawami ze śledzi. A lubelskie VIP-y pod przewodnictwem prezydenta Zbigniewa Wojciechowskiego pokażą swoje autorskie potrawy. Kulinarne rozkosze zaprezentują także producenci rybnych smakołyków i hurtownie specjalizujące się w rybach. Będą degustacje, konkurs na najlepszą restaurację Lubelszczyzny do której warto wpaść na śledzika - i niespodzianki z lubelskiego Polmosu. A my uchylamy rąbka tajemnicy i podajemy dwa super przepisy.

Śledzie pod pierzynką

Składniki: Po 3 ziemniaki, cebule, ogórki kiszone, marchewki, jajka, 3 śledzie matiasy, 1 majonez.
Wykonanie: Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach. Na twardo ugotować jajka. Krótko wymoczyć śledzie i pokroić w kostkę.
Układać warstwami pokrojone w kostkę ziemniaki, śledzie, cebulkę. Przełożyć majonezem. Następnie pokrojone w kostkę, odciśnięte ogórki, marchewkę, białko z ugotowanych jaj. Nałożyć majonez. Na koniec posypać startym na tarce żółtkiem z jaj, które utworzy pierzynkę.

Smażone śledzie marynowane

Składniki: 75 dag świeżych śledzi, sól, cebula, mąka, olej do smażenia. Na marynatę: 1 szklanka octu winnego, 3 plasterki świeżego imbiru, 2 listki laurowe, 5 goździków, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren gorczycy, sól, pieprz.
Wykonanie: Odfiletowane śledzie oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Filety obtaczać w mące, smażyć z obu stron na złoty kolor. Ocet zagotować ze szklanką wody i przyprawami. Śledzie układać warstwami w szklanej salaterce, przekładając je cebulą. Zalać gorącą zalewą. Pyszności.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!