sobota, 19 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Studnia z Marią Magdaleną

Dodano: 29 lipca 2010, 12:25
Autor: (SZ)

Biłgoraj słynie z powieści Singera, cudownego źródełka św. Marii Magdaleny, sitarzy i piroga biłgorajskiego, uważanego za najsłynniejszy regionalny przysmak Lubelszczyzny.

Źródełko, uważane za cudowne – znajduje się w murowanej kaplicy z końca XVIII wieku. Kaplica stoi naprzeciwko kościoła i klasztoru Franciszkanów, w którym można zobaczyć XVI wieczny obraz Marii Magdaleny i XVIII wieczny obraz Matki Bożej Kodeńskiej.

Warto odwiedzić kościół pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny – w a nim zobaczyć obraz płonącego w 1939 roku Biłgoraja. W mieście zachowała się cerkiew grekokatolicka (dziś kościół św. Jerzego), nie zachowała się natomiast synagoga.


Łakomym kąskiem dla turystów jest autentyczna zagroda sitarska z XIX wieku, w skład której wchodzi dom sitarski, warsztat i zabudowania gospodarcze. W zagrodzie mieści się muzeum prezentujące historię i obyczaje biłgorajskich sitarzy.


Natomiast w restauracji "Sitarska” można spróbować piroga biłgorajskiego.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny

To wspólny projekt Dziennika Wschodniego i Województwa Lubelskiego.

Na szlakach smaków pokazujemy także najcenniejsze zabytki, które warto zobaczyć podczas kulinarnych wypraw
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!