Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 grudnia 2015 r.
20:42

Święta szefa kuchni Piotra Skwarka pachnące swojskimi potrawami (przepisy)

0 1 A A
Piotr Skwarek
Piotr Skwarek

Piotr Skwarek. Jeden z najciekawszych szefów kuchni po prawej stronie Wisły. Na talerzu potrafi wyczarować cuda. Nie byłoby tych cudów, gdyby nie korzenie. Źródło. To kuchnia jego mamy

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Korzenie, czyli strony łukowskie. Mama gotowała tak, jak nauczyła ją babcia.

- Symbolem moich smaków dzieciństwa są pampuchy. Przede wszystkim jagodowe. Jak ugryzłem, cała buzia była w jagodach. Babcia gotowała je na prześcieradle, w garnku, pod przykryciem. Były duże, wielkości dłoni. Puszyste, bardzo smaczne. Nigdy nie udało mi się powtórzyć tamtego smaku - mówi Piotr Skwarek, szef kuchni restauracji Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski.

Drugim symbolem smaków dzieciństwa były sosy z grzybów leśnych. Z tak zwanych czerwonogłowców. Smażone na smalcu, z cebulą krojoną w rękach, podlane gęstą, wiejską śmietaną. Do tej pory nie może tego smaku zapomnieć. Pamięta grzyby z kominków. - Taki myk, próbuję go powtórzyć - śmieje się Piotr.

Strategia na dwa dni

Wigilia? Śledź, karp, zawsze dwa rodzaje ryby, gdyby komuś karp nie posmakował.

- Pamiętam jak mama przyrządzała sandacza. Łączyła sos tatarski z panierką z czerstwego chleba, jajkiem na twardo, rybę zapiekała. To była bardzo smaczna ryba. Do tego musiały być postne ziemniaki, smażone na dobrym, wiejskim oleju. Dokładnie takie, jakie robiła jeszcze babcia - opowiada Piotr Skwarek.

Królem wigilijnej wieczerzy był barszcz czerwony. To była cała strategia jego szykowania, zaplanowana na dwa dni.

- Dzień wcześniej mama gotowała wywar na włoszczyźnie i suszonych grzybach. Osobno siekała buraki czerwone, mieszała je z pokrojonymi warzywami, posypywała je solą i cukrem, żeby puściły swój sok - opowiada nasz szef kuchni.

Następnego dnia szykowała dwa garnki i durszlak. Wrzucała buraki z warzywami do garnka, zalewała wywarem tak, by ledwo co przykrył buraki z warzywami.

- Czekała do pierwszego gotowania, przelewała barszcz do drugiego garnka, wyciskając na durszlaku do ostatniej kropli. Te wyciśnięte buraki znów zalewała wywarem grzybowy, do pierwszego zagotowania i znów do garnka - mówi Piotr Skwarek. Operacja barszcz była powtarzana osiem razy. - Za ostatnim buraki był białe, przeźroczyste. A barszcz miał kolor jak wino bycza krew. Wtedy wrzucała listek, ziele, pieprz, dolewała zakwasu buraczanego, długo gotowała, dosmaczała. Aż znalazła finalny smak.

A jaki on był?

- Żadne słowa nie oddadzą jego smaku, aromatu, dobroci. To był smak dobroci, szykowanej przez matczyne ręce. Smak Wigilii.

Poszukiwanie smaku

Dlaczego tradycyjna kuchnia, oparta na swojskich metodach jest tak ważna ?

- Dlatego, że chleb ma smakować jak chleb, ryba jak ryba, mięso ma mieć smak mięsa. Jeśli nie znamy swojej kuchni tradycyjnej, nie potrafimy gotować dań na miarę współczesną. Kuchnia nie musi być wysublimowana czy jakoś wyszukana, żeby była smaczna. Ludzie szukają smaku właśnie. Dużo podróżują, oglądają programy kulinarne, czytają książki, rozmawiają... I nie dadzą się nabrać na kulinarne frazesy.

Czego jeszcze szukają?

- Smaków od serca. Takich jak wigilijne dania. Prostych, ale bogatych. Myślę, że te smaki są zakodowane w każdym z nas. Przychodzi moment i się w nas otwierają.

 

ZOBACZ: Przepisy świątecznych potraw od szefa kuchni Piotra Skwarka:

Ryba po grecku na biało

Kapusta z grzybami

Barszcz na Wigilię

Sandacz wigilijny

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Obwodnica Kocka i Woli Skromowskiej będzie rozbudowana

Obwodnica Kocka i Woli Skromowskiej będzie rozbudowana

Jedna jezdnia jest, teraz powstanie druga. Wojewoda lubelski dał zielone światło dla rozpoczęcia inwestycji w obrębie drogi S19 na 8-kilometrowym odcinku obwodnicy Kocka i Woli Skromowskiej.

Karol - młody, zdolny informatyk

Karol - młody, zdolny informatyk

Przed nim egzamin ósmoklasisty. Ale tego z części matematycznej zdawać nie musi. Karol Wójtowicz, uczeń Szkoły Podstawowej nr 2 w Hrubieszowie zapewnił to sobie sukcesami w konkursach przedmiotowych.

CBA w Bogdance. Chodzi o płatną protekcję

CBA w Bogdance. Chodzi o płatną protekcję

Agenci CBA wkroczyli do siedziby LW Bogdanka. Zabezpieczyli dokumenty i nośniki elektroniczne. Sprawa dotyczy domniemania płatnej protekcji.

Ostrzeżenie IMiGW: Popołudnie może być burzowe. Spadnie grad

Ostrzeżenie IMiGW: Popołudnie może być burzowe. Spadnie grad

Bardzo silny wiatr, deszcz, a nawet grad - takiej pogody można się spodziewać dzisiaj po południu w dwóch powiatach województwa lubelskiego. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał dla nich ostrzeżenie.

Miał wyrok za narkotyki, ale się ukrywał. Znaleźli go w Lublinie

Miał wyrok za narkotyki, ale się ukrywał. Znaleźli go w Lublinie

Za przemyt narkotyków i m.in. przestępstwa akcyzowe powinien siedzieć w więzieniu. Ale 44-latek dość długo i skutecznie unikał odsiadki. W końcu policjanci go dopadli. W piątek trafił za kratki.

Kontrowersyjne kryteria naboru do żłobka. Burmistrz unieważnia rekrutację

Kontrowersyjne kryteria naboru do żłobka. Burmistrz unieważnia rekrutację

Rodzic pracuje w żłobku, a więc jego dziecko będzie miało pierwszeństwo przy przyjęciu. Taki zapis znalazł się w regulaminie rekrutacji, który stworzyła dyrektor miejskiej placówki w Rykach. Po naszej interwencji, burmistrz Jarosław Żaczek unieważnił przeprowadzony już nabór do żłobka.

Puścił z dymem 400 tys. zł. Podpalacz zatrzymany przez policję

Puścił z dymem 400 tys. zł. Podpalacz zatrzymany przez policję

To 36-latek stoi za serią podpale, do jakich doszło w ostatnim czasie w gminie Rejowiec Fabryczny - ustaliła policja. Mężczyzna został zatrzymany. Grozi mu do 5 lat pozbawienia wolności.

Kaukaska przygoda. Ludzie, góry i podróże
MAGAZYN

Kaukaska przygoda. Ludzie, góry i podróże

W swoich podróżach szukam wolności i odkrywania czegoś nowego - rozmowa z Dorotą Szparagą, pierwszą kobietą na świecie, która solo przeszła 1710 km przez Kaukaz

Medycyna i technologia idą w parze

Medycyna i technologia idą w parze

Politechnika Lubelska i szpital wojskowy rozpoczynają współpracę. Studenci będą mieli szansę na praktyki i zdobycie doświadczenia, a szpital zyska nowe metody diagnostyki i leczenia pacjentów.

Za jej złamanie można słono zapłacić. Lepiej być cicho
wybory 2024

Za jej złamanie można słono zapłacić. Lepiej być cicho

W piątek o północy, podobnie jak przed dwoma tygodniami, zaczęła się cisza wyborcza. Od tego momentu aż do zakończenia niedzielnego głosowania zabronione są: agitacja, wygłaszanie politycznych przemówień czy podawanie sondaży. Kary za jej złamanie mogą być dotkliwe.

Orlen Oil Motoru Lublin nie dał szans ebut.pl Stali Gorzów
ZDJĘCIA
galeria
film

Orlen Oil Motoru Lublin nie dał szans ebut.pl Stali Gorzów

Pełny stadion, wspaniała atmosfera i pierwsze domowe zwycięstwo Orlen Oil Motoru Lublin w nowym sezonie. „Koziołki” rozbiły w piątkowy wieczór ebut.pl Stal Gorzów Wielkopolski 55:35, a goście z 15 biegów byli w stanie wygrać ledwie jeden

Kibice Orlen Oil Motor Lublin - tak świętowali (ZDJĘCIA)
galeria
film

Kibice Orlen Oil Motor Lublin - tak świętowali (ZDJĘCIA)

Lubelscy kibice wypełnili po brzegi trybuny przy Al. Zygmuntowskich

Disco ponad wszystko. Zdjęcia z koncertu Defis
foto
galeria

Disco ponad wszystko. Zdjęcia z koncertu Defis

Zapraszamy do obejrzenia niezwykłej fotorelacji z wieczoru pełnego muzyki, w wykonaniu zespołu DEFIS, który rozgrzał klub Serce do czerwoności.

Pszczela bajka
foto
galeria

Pszczela bajka

Trzynastego wszystko zdarzyć się może, trzynastego świat w różowym kolorze (...) - nie inaczej było w Pięknej Pszczole. Zobaczcie, jak szalał Lublin i co się działo na parkiecie!

Party jak w roku 2000!
foto
galeria

Party jak w roku 2000!

W ubiegły piątek odbyła się w klubie Helium szalona impreza w stylu R&B z lat 2000! To było prawdziwe odegranie wspomnień, gdy Beyoncé, Usher, Destiny's Child i inni rządzili na listach przebojów! Zobaczcie, jak się bawił Lublin.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium