wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Szarytka i golasy. Nasze produkty nagrodzą w Poznaniu

Dodano: 18 września 2015, 17:53
Autor: dw

Smakołyki z konfiturą z owoców róży (fot. www.lubelskie.pl)
Smakołyki z konfiturą z owoców róży (fot. www.lubelskie.pl)

Województwo lubelskie bierze udział w targach Smaki Regionów w Poznaniu (19–22 września).

W tym roku nasz region stawia na promocję cebularza lubelskiego zarejestrowanego w UE oraz cydru – we współpracy z firmą Ambra.

Pięć statuetek "Perły" - prestiżowej nagrody w ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", powędruje w tym roku do wytwórców z naszego województwa. Nasze perłowe specjały to:

- chleb żytni wygnanowski, zgłoszony przez Barbarę Krzyszczak ze Stasina k. Motycza,
- konfitura z owoców róży, zgłoszony przez Jolantę Mazurkiewicz ze Starej Wsi k. Końskowoli,
- szarytka w marynacie, zgłoszona przez Janinę Bańkę z Kraśnika,
- masło Extra, zgłoszone przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Opolu Lubelskim,
- golasy z kaszy gryczanej z serem, zgłoszone przez Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego.

Stoisko w Poznaniu organizuje i prowadzi Departament Rolnictwa Środowiska Urzędu Marszałkowskiego.

 

 

(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!