czwartek, 19 października 2017 r.

Kuchnia

Szkoła gotowania: Fasolka po bretońsku (wideo)

  Edytuj ten wpis
Dodano: 24 lutego 2011, 10:30

 (Fot. Jacek Świerczyński)
(Fot. Jacek Świerczyński)

Hiszpański kucharz Ismael Hernandez dla polskiej żony Marysi nauczył się robić fasolkę po bretońsku.

WIDEO

Dla kowbojów

Tradycyjne danie meksykańskich kowbojów przyrządza się z fasoli duszonej z czosnkiem, cebulą i boczkiem. Dodaje się pomidory i chili, doprawia kolendrą oraz paprykową kiełbasą chorizo.

W Brazylii przyrządza się fejoladę, treściwy gulasz z fasoli, wołowiny i wieprzowiny. Potrawę zapieka się w specjalnych naczyniach i podaje z chlebem.

W Ameryce fasola z wieprzowiną w puszkach była ulubionym daniem podczas wojny secesyjnej w 1860 roku. W Anglii pieczoną fasolę jada się z tostami, jajkami sadzonymi i bekonem. I to na śniadanie.

W Polsce fasolka po bretońsku była żelazną pozycją w barach i restauracjach z epoki PRL. Polacy tak ją polubili, że fasolkę nadal można spotkać w Warsie, dworcowych restauracjach i przydrożnych barach. Na Lubelszczyźnie dobrą fasolkę po bretońsku można zjeść w restauracjach powstałych na bazie dawnych knajp prowadzonych przez Gminne Spółdzielnie "Samopomoc Chłopska”.

Hiszpan gotuje fasolkę po bretońsku

– Nigdy w życiu nie jadłem fasolki po bretońsku, która jest specjalnością polskiej kuchni. A ponieważ ożeniłem się z Polką, muszę się nauczyć. Z przyjemnością zrobię to z Dziennikiem Wschodnim – mówi Ismael Hernandez, hiszpański kucharz mieszkający w Lublinie.

Składniki:
40 dag fasoli "Jasiek”, 15 dag cebuli, 20 dag kiełbasy, 20 dag wędzonego boczku, 1 papryczka chili świeża, 2 papryczki chili suszone, 1 puszka pomidorów bez skórki w soku pomidorowym, szczypta soli, 2 łyżki majeranku, oliwa z oliwek, ser żółty (taki, który łatwo się roztapia).

Wykonanie:
Fasolę namoczyć na noc. Odcedzić, w garnku zalać wrzątkiem, gotować do miękkości.
Na patelnię wlać oliwę. Kiedy osiągnie właściwą temperaturę, wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszać, dodać suszoną i świeżą papryczkę chili, pokrojoną bardzo drobno. Smażyć 2 minuty, dodać boczek pokrojony na drobne kawałki, po chwili kiełbasę pokrojoną w "półplasterki”.

Doprawić solą i majerankiem. – Następnie dodać sos pomidorowy, który powstaje ze zmiksowania pomidorów. Wymieszać z odcedzoną fasolą i gotowe – mówi Ismael Hernandez.

Gotową fasolkę przełożyliśmy do żaroodpornego naczynia, przykrywając ją plasterkami sera żółtego. Powędrowała do wcześniej nagrzanego piekarnika (250 stopni) na 5 minut. Hiszpański kucharz Ismael Hernandez pierwszy raz w życiu jadł polska fasolkę po bretońsku.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W piątek 24 lutego od 10 do 12 w audycji Gotuj z Suliszem fasolka po bretońsku i inne potrawy z fasoli. Oraz cieciorki. Nauczymy się robić garbanzadę.

Zapraszają Monika Januszek i Waldemar Sulisz
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!