Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 lutego 2011 r.
10:30
Edytuj ten wpis

Szkoła gotowania: Fasolka po bretońsku (wideo)

0 0 A A
 (Fot. Jacek Świerczyński)
(Fot. Jacek Świerczyński)

Hiszpański kucharz Ismael Hernandez dla polskiej żony Marysi nauczył się robić fasolkę po bretońsku.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dla kowbojów

Tradycyjne danie meksykańskich kowbojów przyrządza się z fasoli duszonej z czosnkiem, cebulą i boczkiem. Dodaje się pomidory i chili, doprawia kolendrą oraz paprykową kiełbasą chorizo.

W Brazylii przyrządza się fejoladę, treściwy gulasz z fasoli, wołowiny i wieprzowiny. Potrawę zapieka się w specjalnych naczyniach i podaje z chlebem.

W Ameryce fasola z wieprzowiną w puszkach była ulubionym daniem podczas wojny secesyjnej w 1860 roku. W Anglii pieczoną fasolę jada się z tostami, jajkami sadzonymi i bekonem. I to na śniadanie.

W Polsce fasolka po bretońsku była żelazną pozycją w barach i restauracjach z epoki PRL. Polacy tak ją polubili, że fasolkę nadal można spotkać w Warsie, dworcowych restauracjach i przydrożnych barach. Na Lubelszczyźnie dobrą fasolkę po bretońsku można zjeść w restauracjach powstałych na bazie dawnych knajp prowadzonych przez Gminne Spółdzielnie "Samopomoc Chłopska”.

Hiszpan gotuje fasolkę po bretońsku

– Nigdy w życiu nie jadłem fasolki po bretońsku, która jest specjalnością polskiej kuchni. A ponieważ ożeniłem się z Polką, muszę się nauczyć. Z przyjemnością zrobię to z Dziennikiem Wschodnim – mówi Ismael Hernandez, hiszpański kucharz mieszkający w Lublinie.

Składniki:
40 dag fasoli "Jasiek”, 15 dag cebuli, 20 dag kiełbasy, 20 dag wędzonego boczku, 1 papryczka chili świeża, 2 papryczki chili suszone, 1 puszka pomidorów bez skórki w soku pomidorowym, szczypta soli, 2 łyżki majeranku, oliwa z oliwek, ser żółty (taki, który łatwo się roztapia).

Wykonanie:
Fasolę namoczyć na noc. Odcedzić, w garnku zalać wrzątkiem, gotować do miękkości.
Na patelnię wlać oliwę. Kiedy osiągnie właściwą temperaturę, wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszać, dodać suszoną i świeżą papryczkę chili, pokrojoną bardzo drobno. Smażyć 2 minuty, dodać boczek pokrojony na drobne kawałki, po chwili kiełbasę pokrojoną w "półplasterki”.

Doprawić solą i majerankiem. – Następnie dodać sos pomidorowy, który powstaje ze zmiksowania pomidorów. Wymieszać z odcedzoną fasolą i gotowe – mówi Ismael Hernandez.

Gotową fasolkę przełożyliśmy do żaroodpornego naczynia, przykrywając ją plasterkami sera żółtego. Powędrowała do wcześniej nagrzanego piekarnika (250 stopni) na 5 minut. Hiszpański kucharz Ismael Hernandez pierwszy raz w życiu jadł polska fasolkę po bretońsku.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W piątek 24 lutego od 10 do 12 w audycji Gotuj z Suliszem fasolka po bretońsku i inne potrawy z fasoli. Oraz cieciorki. Nauczymy się robić garbanzadę.

Zapraszają Monika Januszek i Waldemar Sulisz

Pozostałe informacje

Nowatorskie leczenie migotania przedsionków. Lubelscy lekarze pionierami w kraju
Foto/Wideo
galeria
film

Nowatorskie leczenie migotania przedsionków. Lubelscy lekarze pionierami w kraju

Kardiolodzy ze szpitala przy ul. Jaczewskiego przeprowadzili małoinwazyjną ablację techniką PFA. To pierwsze takie zabiegi w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej.

MKS FunFloor Lublin uciekł spod topora podczas meczu z Piotrcovią [zdjęcia]
galeria

MKS FunFloor Lublin uciekł spod topora podczas meczu z Piotrcovią [zdjęcia]

MKS FunFloor Lublin pokonał MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski 30:27 po bardzo zaciętym spotkaniu.

Bulla papieska z XVIII wieku i prawosławna ikona znalezione na Lubelszczyźnie
galeria

Bulla papieska z XVIII wieku i prawosławna ikona znalezione na Lubelszczyźnie

Wojewódzki konserwator zabytków pochwalił się kolejnymi cennymi znaleziskami z terenów naszego województwa . Jedno z nich należało do papieża, a drugie reprezentuje prawosławnych staroobrzędowców.

1,5 promila i parkowanie na przejściu. Wszystko w drodze na komendę

1,5 promila i parkowanie na przejściu. Wszystko w drodze na komendę

Pod komendę policji w Krasnymstawie przyjechał 49-latek, na którego był nałożony dozór policyjny. Zaparkował na wprost komendy. Na przejściu dla pieszych. Nie był trzeźwy.

Skrzydłowy Motoru wraca do gry

Skrzydłowy Motoru wraca do gry

Jacques Ndiaye będzie mógł pojawić się już na boisku podczas czwartkowego meczu Motoru Lublin z Chrobrym Głogów (godz. 18, na Arenie Lublin). Skrzydłowy z Senegalu, z powodu kontuzji pauzował od ponad miesiąca.

Agresja wśród młodzieży. Jak reagować i jak przeciwdziałać?

Agresja wśród młodzieży. Jak reagować i jak przeciwdziałać?

Stop agresji wśród młodzieży – to temat konferencji poświęconej sposobom zapobiegania sytuacjom konfliktowym w środowisku młodych osób. Spotkanie w piątek, 26 kwietnia, o godzinie 9 w siedzibie Urzędu Miasta Lublin przy ul. Spokojnej 2.

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”
28 kwietnia 2024, 18:00

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”

W najbliższą niedzielę na scenie Sali Operowej w lubelskim CSK z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca odbędzie się przedstawienie „Z kapelusza”.

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza
25 kwietnia 2024, 18:00

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza

Gabinety historii naturalnej Lublina to tytuł wystawy nawiązuje do ducha oświeceniowych gabinetów historii naturalnej i osobliwości przyrody. Otwarcie wystawy odbędzie się 25 kwietnia o godzinie 18 w lubelskim Muzeum Józefa Czechowicza.

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji
Patronat Dziennika Wschodniego
26 kwietnia 2024, 9:00

Jak zdrowo się starzeć? O tym już w piątek na międzynarodowej konferencji

Profilaktyka, choroby metaboliczne, rehabilitacja i zdrowe żywienie - takie tematy poruszą specjaliści podczas międzynarodowej konferencji „Healthy Aging”.

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od czwartku, 25 kwietnia, część ulicy Wallenroda zostanie zamknięta. Wszystko przez rozpoczęcie kolejnego etapu prac remontowych.

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą
pilne

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą

Przy ulicy Sidorskiej w Białej Podlaskiej znaleziono aż 11 niewybuchów. Saperzy zakończyli dziś pracę o godz. 16.30. Ale powrócą tu w piątek. Wówczas ponownie mieszkańcy będą ewakuowani.

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin
galeria

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin

Tegoroczna, 18. już edycja festiwalu Nocy Kultury odbędzie się w nocy z soboty na niedzielę 1 i 2 czerwca. Poznaliśmy program tej imprezy. Będą się na niego składały projekty zgłoszone w otwartym naborze oraz wydarzenia specjalne Warsztatów Kultury.

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Platforma Obywatelska przedstawiła swoich kandydatów do europarlamentu. Wśród nich jest Borys Budka, Dariusz Joński oraz lubelska posłanka, Marta Wcisło.

Bakterie coli w popularnym tatarze

Bakterie coli w popularnym tatarze

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Escherichia coli w partii tatara wołowego łukowskiej firmy

Kawa. Fakty i mity
WIDEO
film

Kawa. Fakty i mity

Wokół kawy narosło wiele mitów. Z pomocą dietetyka Macieja Pokarowskiego postanowiliśmy sprawdzić co z nich jest prawdą, a co nie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium