wtorek, 24 października 2017 r.

Kuchnia

Szparagi grzechu warte

  Edytuj ten wpis
Dodano: 21 czerwca 2005, 19:26

W sklepach i na straganach pojawiły się szparagi. Sezon na nie krótki, a w smaku są znakomite, więc warto tego specjału spróbować. Dla smaku i dla zdrowia.

Tradycja

Tradycja jedzenia szparagów ma 4500 lat. Ich największymi smakoszami byli Rzymianie. Najbardziej znane są szparagi zielone i białe. Od wieków szparagi były cenionym afrodyzjakiem. Dziś te właściwości potwierdza współczesna medycyna. Okazało się także, że szparagi zawierają sporo witamin i mikroelementów. Jedzmy więc szparagi na zdrowie.

Jak kupować?

Jak kupować?
Zwracać uwagę, żeby były świeże. Najlepiej sprawdzić ich jędrność przez dotyk, bacznie uważając, by nie miały zbyt zdrewniałych końcówek. Zdrewniałe są dowodem na to, że połowę szparaga wyrzucimy, zamiast się nim rozkoszować. Świeży szparag musi nosić swoją główkę prosto i jakiekolwiek odchylenia od pionu wskazują, że z takim szparagiem w kuchni nie ma co.

Jak przyrządzić?

Szparagi sprzedawane są w pęczkach. Należy oswobodzić je z nitki, następnie za pomocą nożyka do obierania warzyw obrać ze zdrewniałej skórki u nasady, obciąć zdrewniałe końce, umyć i osuszyć.
Obrane szparagi należy na powrót związać w pęczek i gotować na stojąco, tak by główki wystawały nad powierzchnię wrzątku. I to jest największa tajemnica w gotowaniu szparagów. Główki młodych szparagów są tak delikatne, że wystarczy im gotowanie na parze. Inne tajemnice polegają na zagotowaniu wody z tłuszczem, solą i cukrem oraz gotowaniu al dente (na pół twardo), bo nie ma nic gorszego niż rozgotowane szparagi.

Z czym najlepsze?

Tu głosy znawców są różne. Mnie najbardziej smakują z masełkiem, albo pod beszamelowym sosem. Ponoć najwykwintniejszym dodatkiem jest masełko pietruszkowe z dodatkiem posiekanego jajka na twardo.
Do szparag świetnie pasują też cieniutkie plasterki chudej szynki, otoczonej warstewką tłuszczyku. Do tego można dodać sos holenderski. Najwięksi smakosze zajadają szparagi z serami pleśniowymi. Na zimno. Lub pod serową pierzynką. Prosto z piekarnika.
Szparagową ucztę uzupełnia się dobrym rieslingiem o owocowym aromacie lub białym winem.

Szparagi z pietruszkowym masełkiem

Składniki:
- 1 kg szparagów
- 4 plastry wędzonej szynki
- 150 g masła
- 2 jajka
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Wykonanie:
Szparagi ugotować według zasad, omówionych wyżej. Drobno posiekać ugotowane jajko, wrzucić na roztopione masło, dodać posiekaną pietruszkę, zamieszać i natychmiast wyłożyć na szparagi. Podawać z plastrem szynki. Smacznego.

  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!