wtorek, 24 października 2017 r.

Kuchnia

Szpinakowe pyszności

  Edytuj ten wpis
Dodano: 24 kwietnia 2005, 08:49

Na straganach pyszni się młodziutki szpinak. Oto kilka podpowiedzi.

Dzieci nie lubią szpinaku

I mają rację. Bo się dzieciom szpinak sieka, dusi, zasmaża i na talerzu ląduje nieprzyzwoita papka. Z jajkiem. Brrr
Nie dziwmy się dzieciom. I sami nie psujmy sobie szpinaku na talerzu.

Szpinak Kazia Grześkowiaka

Znakomity kompozytor, poeta i smakosz nauczył mnie przyrządzać szpinak.
Oto jego recepta:
Pół kg świeżego szpinaku umyj pod zimną wodą. Obetnij szpinakowi ogonki. Do dużego garnka wlej oliwę. Daj 3 ząbki czosnku. Gdy się zarumieni, wyjmij z garnka.
Wrzuć szpinak. Zamieszaj. Nakryj pokrywką. Duś 3 minuty, potrząsając garnkiem.
Daj na talerze. Jedz na zdrowie.

I szpinakowe pierożki z fetą

Posiekany szpinak uduś na dobrej oliwie z czosnkiem. Ostudź. Wymieszaj z fetą. Dopraw pieprzem i posiekaną bazylią. Powstałym farszem nadziewaj pierożki.
Gotuj w osolonej wodzie.
Posyp odcedzone pierożki starym parmezanem. Jeśli jesteś łasuchem strużkami zmrożonego masła czosnkowego.
Smacznego.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!