sobota, 25 listopada 2017 r.

Kuchnia

Szpinakowy smak. Przepisy na potrawy ze szpinaku

  Edytuj ten wpis
Dodano: 7 czerwca 2013, 16:16

Szpinak (Maciej Kaczanowski)
Szpinak (Maciej Kaczanowski)

Kiedyś kojarzył się Polakom z koszmarem dzieciństwa, kiedy w stołówce na zielonej brei sadziło się jajko. Dziś młody szpinak jest modny i na topie. Występuje w sałatkach, zupie, pierożkach i naleśnikach. Na szpinakowej pierzynce podaje się drób i ryby.

Zostawmy smutną legendę szpinaku z okresu PRL za sobą, pamiętając, że w Lublinie Kazimierz Grześkowiak, autor słynnej pieśni "Chłop żywemu nie przepuści” – wielbił szpinak i edukował restauratorów w tym zakresie, każąc im młody szpinak dusić 3 minuty na maśle z czosnkiem i podawać do mięs. Wiedział bowiem o jego zdrowotnych właściwościach. Okazuje się, że liście szpinaku zawierają dużo beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. To silne przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami i miażdżycą. W dodatku, szpinak zawiera dużo potasu, który obniża ciśnienie. A duża porcja szpinaku z oliwą i czosnkiem zawiera bardzo mało kalorii.

Skąd się wziął w polskiej kuchni

To pokłosie czasów, kiedy Polacy chętnie jadali chwasty. – Takie jak lebioda i pokrzywa. W książce kucharskiej z 1915 roku pod nazwą szpinak występuje potrawka "Lebioda i pokrzywa a la szpinak”. Autor radzi, żeby "Korzonki i zżółkłe liście, także i kwiecie, jeżeli już jest, odkrajać lub z zagonka wprost rwać same liście. Wypłukać 3-4 razy, włożyć do wrzącej wody i 10 minut gotować. Przecedzić, dobrze wycisnąć i drobniutko posiekać. Do rondelka kładzie się łyżkę tłuszczu, pół łyżki mąki, przemięszać dobrze, włożyć w to szpinak posiekany i kilka minut przesmażyć, dobrze osolić, troszkę opieprzyć i dobrze przemięszać. Szpinak jest bardzo zdrowy, szczególnie też dla słabych dzieci, tylko trzeba im dawać bez pieprzu. W ten sam sposób można gotować lebiodę, czyli komosę, młodą pokrzywę i liście od ćwikły, te ostatnie trzeba dłużej gotować, a lebiodę wprzód godzinę namoczyć, bo trochę gorzka” – tłumaczy prof. Jarosław Dumanowski.

Na pierwsze zupa, na drugie naleśniki

Młody szpinak właśnie pojawił się na targach i w sklepach. Możecie zrobić z niego staropolską zupę szpinakową. W garnku należy rozpuścić 50 g masła, dodać kilka ząbków czosnku, wrzucić 50 dag umytych i posiekanych liści szpinaku. Dusić 3 minuty, zalać wodą, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotować 30 minut. Na patelni podsmażyć grzanki, wrzucić do wazy. Zalać zupą. Dodać łyżkę dobrej oliwy.

Jeszcze lepsze są naleśniki ze szpinakiem. Szpinak należy umyć w dużej ilości wody, osączyć, obciąć ogonki. Osuszyć, posiekać. Na patelni podsmażyć wędzony boczek pokrojony w kostkę. Dodać szpinak, czosnek roztarty z solą, jajo i utarty ser żółty.

Dobrze wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Usmażyć naleśniki. Nakładać nadzienie i zwijać w ruloniki. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia. Na każdą warstwę położyć kawałeczki masła. Ostatnią posypać płatkami sera pleśniowego oraz parmezanem i zapiec.

Pierogi ze szpinakiem

Składniki: 35 dag mąki, 1 jajko, 3/4 szklanki wody, szczypta soli.
Nadzienie: 50 dag szpinaku, 20 dag sera twarogowego mielonego, sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie: odsączony i posiekany szpinak wymieszać z serem twarogowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto i wyrobić. Rozwałkować, wyciąć krążki, na środek nakładać farsz, zlepić i ugotować. Wyjąć cedzakową łyżką i osączyć. Zamiast białego sera do farszu możecie nałożyć fety. Do pierożków ze szpinakiem doskonale nadaje się sos czosnkowy. Na maśle udusić czosnek, dodać mąkę, mleko, żółtko i śmietanę, doprawić solą, pieprzem i parmezanem. Sos trzeba robić powoli i cierpliwie, nie da się pospieszyć.

Caneloni ze szpinakiem

Składniki: 1 opakowanie canneloni, 40 dag szpinaku, 1 jajko, masło, 4 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, mleko, mąka, sól, pieprz, pół szklanki śmietany, żółty ser.
Wykonanie: rurki sparzyć i osączyć. Na maśle udusić posiekany szpinak z czosnkiem, dodać startą gałkę, sól, pieprz. Jajo rozkłóć, dodać odrobinę mleka i mąki, wlać do szpinaku, wymieszać, następnie nakładać farsz do caneloni.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem i polać śmietaną. Kto lubi, może do śmietany dodać przecier pomidorowy.

Karp na szpinaku

Zamiast karpia można użyć innej rzecznej ryby, choćby pstrąga.
Składniki: 2 karpie, 30 dag makaronu tagliatelle, 40 dag szpinaku w całych liściach, 100 ml oliwy, 100 ml białego wina, 1 łyżka miodu, ząbek czosnku, szczypta cynamonu, sól, pieprz.
Wykonanie: makaron ugotować al dente z łyżką oliwy. Szpinak sparzyć wrzątkiem, posiekać, usmażyć na patelni. Dodać czosnek, wino, miód, pieprz i cynamon. Karpie oczyścić z łuski, sprawić, pokroić w dzwonka, posolić i usmażyć na maśle. Do żaroodpornego naczynia włożyć makaron, na makaronie rozłożyć szpinak, następnie dzwonka usmażonego karpia. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Smacznego.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!