środa, 23 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Tak się robi pierekaczewnik

Dodano: 30 września 2009, 10:37

Pierekaczewnik. Zapomniany tatarski przysmak. Czyli ciasto w kształcie półksiężyca wypełnione siekaną wołowiną, cebulą. Aż się wierzyć nie chce, że tatarska kuchnia przetrwała na Lubelszczyźnie. Także w Krępcu. Wituś i Igor Bielakowie (na zdjęciu) są wielkimi fanami pierekaczewnika

Składniki

1 kg mąki, 2 jajka, mleko, sól, 1 kg wołowiny, 4 drobno pokrojone cebule, sól, pieprz, 2 kostki masła na sklarowanie.


Wykonanie

Z mąki, jajek i mleka zrobić ciasto jak na makron. Podzielić na 5 części, każdą część cienko rozwałkować. Płaty ciasta smarować sklarowanym masłem, składając jeden na drugim. To jest najważniejszy sekret tatarskiego ciasta.

Na ostatnim płacie nałożyć farsz z posiekanej, surowej wołowiny, cebuli i przypraw, zwinąć w kształt półksiężyca, polać sklarowanym masłem. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Farsz można modyfikować, dodając na przykład podsmażone grzyby. Pierekaczewnik jest pyszny prosto z piekarnika, na zimno smakuje doskonale.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!