wtorek, 20 lutego 2018 r.

Kuchnia

Tak się robi pierekaczewnik

  Edytuj ten wpis
Dodano: 30 września 2009, 10:37

Pierekaczewnik. Zapomniany tatarski przysmak. Czyli ciasto w kształcie półksiężyca wypełnione siekaną wołowiną, cebulą. Aż się wierzyć nie chce, że tatarska kuchnia przetrwała na Lubelszczyźnie. Także w Krępcu. Wituś i Igor Bielakowie (na zdjęciu) są wielkimi fanami pierekaczewnika

Składniki

1 kg mąki, 2 jajka, mleko, sól, 1 kg wołowiny, 4 drobno pokrojone cebule, sól, pieprz, 2 kostki masła na sklarowanie.


Wykonanie

Z mąki, jajek i mleka zrobić ciasto jak na makron. Podzielić na 5 części, każdą część cienko rozwałkować. Płaty ciasta smarować sklarowanym masłem, składając jeden na drugim. To jest najważniejszy sekret tatarskiego ciasta.

Na ostatnim płacie nałożyć farsz z posiekanej, surowej wołowiny, cebuli i przypraw, zwinąć w kształt półksiężyca, polać sklarowanym masłem. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Farsz można modyfikować, dodając na przykład podsmażone grzyby. Pierekaczewnik jest pyszny prosto z piekarnika, na zimno smakuje doskonale.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

komentarze (0)0
polubienia (0)0
19-02-2018

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!