poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Tatarski smak: Czeburieki

Dodano: 6 sierpnia 2010, 09:54

To okrągłe placki z farszem smażone na głębokim tłuszczu.

Składniki:
Na ciasto:
50 dag mąki, 3 dag drożdży, 1 jajko, sól, ciepłe mleko i woda.
Na farsz:
50 dag baraniny (wołowiny), 2 cebule, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia.


Wykonanie:
Zagnieść ciasto z podanych składników. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mięso oczyścić z żył i tłuszczu. Posiekać, dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy, dobrze wyrobić.
Rozwałkować ciasto na placek o grubości pół centymetra, wycisnąć spodkiem duże krążki. Na środek każdego placka nałożyć farsz, zawinąć brzegi ciasta do środka.
Kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć jak pączki z obu stron.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny

To wspólny projekt Dziennika Wschodniego i Województwa Lubelskiego, w którym po raz pierwszy odkrywamy wielokulturowe szlaki smaku na Lubelszczzyźnie.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!