niedziela, 22 października 2017 r.

Kuchnia

Tatarski smak: Płow

  Edytuj ten wpis
Dodano: 6 sierpnia 2010, 14:09

To potrawa z ryżu, siekanego mięsa, marchwi znana z kuchni tatarskiej i kozackiej. Sekretem krymskiej wersji jest specjalna mieszanka przypraw.

Składniki:
1 kg ryżu, 1 kg posiekanej wołowiny lub kurczaka, 2 marchewki, 1 cebula, sól, pieprz.


Wykonanie:
W rondlu podsmażyć cebulę, dodać posiekane mięso, kiedy się podsmaży, dodać posiekaną marchew. Doprawić solą z pieprzem. Smażyć piec minut, wsypać przepłukany ryż, zalać wrzątkiem (wodę lać po łyżce). Gotować, aż ryż będzie miękki. Włożyć do piekarnika i zapiec.

Krymski sekret

To przyprawa złożona z pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, kurkumy, kolendry, listka laurowego, kminu rzymskiego i berberysu. Wszystkie składnik należy utłuc w moździerzu i doprawić płow.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny

To wspólny projekt Dziennika Wschodniego i Województwa Lubelskiego. Odkrywamy w nim bogatą, wielokulturową kuchnię Lubelszczyzny.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!