Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 września 2013 r.
11:08
Edytuj ten wpis

Trattoria Bagatto w Lublinie na 5 gwiazdek (recenzja)

2085 12 A A

To malutka, klimatyczna włoska trattoria z klimatycznym właścicielem Esposito Rosario, który w miniaturowej kuchni wyczarowuje genialną piadinę, świetne makarony i ragù z parmezanem, jakiego nigdzie w Lublinie nie zjecie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
5 gwiazdek za bezpretensjonalność, świeżość produktów i smaki Sorrento. Jesz, pijesz wino, a pod powiekami wirują sceny z nadmorskich wiosek i tarasy z cytrynowym gajem.

Na dobry początek wybraliśmy Antipasto Italiano za 16 zł. Dwa talerze włoskich wędlin, oliwek, karczochów i serów biły na głowę antipasto podawane w Lublinie.

Zamówiliśmy Piadinę z szynką włoską, rucolą i mozarellą za 14 zł oraz Bruschettone z Grana Padano, mozarellą, rucolą i pomidorkami koktailowymi za 18 zł. Do tego wodę mineralną za 3 zł i Książęcy Lager za 8 zł. Piadina to podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem, pochodzący z prowincji Emilia-Romania w północnych Włoszech.

Bruschettone to ogromna bruschetta podawana na specjalnie wypiekanym chlebie. Smaku placków, wyrabianych z dodatkiem smalcu nie da się opisać, nie da się też ich zrobić w domu. Cienkie, kruche w połączeniu z nadzieniem i dobrą oliwą, dają przedsmak włoskiej uczty. Tak też było w naszym wypadku. Bruschettone – na chrupkim spodzie – jednak nie dorównało piadinie.

Ale najlepsze miało dopiero nastąpić. Zamówiliśmy butelkę białego wina Verdicchio Dei Castelli Di Jesi za 45 zł. M. zamówiła Ragù w sosie pomidorowym z parmezanem za 20 zł. Ja pół porcji Gnocchi alla Sorrentina za 9 zł i pół porcji Trofie z borowikami i boczkiem w sosie śmietanowym za 11 zł. Złociste wino z odcieniem dojrzałych zielonych jabłek i posmakiem prażonych migdałów bardzo nam tu pasowało.

Ragù kucharz przyrządził genialnie. Mielone mięso z winnym sosem i dużą ilością parmezanu natychmiast podniosło nam poziom serotoniny. Włoskie kopytka kucharz zbyt rozgotował, za to odwdzięczył się genialnym sosem, w którym dojrzały smak pomidorów harmonijnie przechodził w winne aromaty, a świetne sery jeszcze podbiły smak.

Ale to jeszcze nie koniec. Trofi to ręcznie zwijany makaron pochodzący z Ligurii. To, co zrobił z nim Esposito Rosario, przeszło moje marzenia. Włoski boczek, polskie borowiki i śmietana plus talent kucharza dały fantastyczny makaron, który mógłbym jeść co dnia. Nie wiem, czy to kwestia proporcji, oryginalnych włoskich przypraw czy umiejętność dodawania win do potraw. Esposito ma w tej chwili najlepsze makarony w Lublinie.

Deserów tego dnia zabrakło, więc na finał wybraliśmy Piadinę wegetariańską z suszonymi pomidorami, rucolą i mozarellą za 14 zł oraz espresso z 5 zł. I znów kruchy, gorący placek pachnący mozarellą zauroczył nas na całego. Ostatni kieliszek wina piliśmy za Anitę, która rządzi za barem i Esposito. Razem udało im się stworzyć w Lublinie kawałek słonecznej, pełnej temperamentu Italii.

Nasza ocena? Za ucztę z butelką dobrego wina zapłaciliśmy 143 zł. 5 gwiazdek za smak, talent kucharza i klimat miejsca. Bardzo polecamy.
Trattoria Bagatto w Lublinie
Ul. Peowiaków 2,
tel. 81 534 982 667
Czynne od 12 do 22
Nie można płacić kartą
Zobacz więcej naszych recenzji: Przewodnik po restauracjach Lubelszczyzny


Komentarze 12

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
szymon_k / 6 listopada 2013 o 11:52

Cały czas czytam "padlinę"... ale ceny nie wyglądają źle. Może następnym razem się tak przejadę.

Avatar
Amelia / 27 października 2013 o 19:21

mniam mniam mniam -jak ktoś ma ochotę na to  żeby się porządnie "zmakaronić" to tylko tam. Makarony i gnochci -smak niezrównany (próbowałam praktycznie wszystkich) , piadina - niebo w gębie - trudno mi wybrać która lepsza , wino niezgorsze  i dobrze humor poprawia a jeśli trafisz na deser jesteś szczęściarzem -tiramisu - czysty obłęd. Knajpkę odwiedzam od roku i pod rezenzją Pana Sulisza podpisuję się obiema rękami. Acha - na zamówienie czasami trzeba poczekać (warto) ponieważ jest ono gotowane na bieżąco - tu nie ma mrożonych makaronów i sosów z dnia poprzedniego. Pani Anita rzetelnie o tym informuje. Tych stękaczy że dłuuuugo i że w takim  razie iiidą i że nie będą pół godziny czeeeekać serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego kotleta schabowego,mrożonego, z mikrofali, całodniowych ziemniaczków z wody i brei makronowej szykownie odmrażanej jak to w niektórych lubelskich knajpach czynią.  Pani Anito , Rosario - wytrwałości życzę :) Amelia

mniam mniam mniam -jak ktoś ma ochotę na to  żeby się porządnie "zmakaronić" to tylko tam. Makarony i gnochci -smak niezrównany (próbowałam praktycznie wszystkich) , piadina - niebo w gębie - trudno mi wybrać która lepsza , wino niezgorsze  i dobrze humor poprawia a jeśli trafisz na deser jesteś szczęściarzem -tiramisu - czysty obłęd. Knajpkę odwiedzam od roku i pod rezenzją Pana Sulisza podpisuję się obiema rękami. Acha - na zamówienie czasami trzeba poczekać (warto) ponieważ jest ono gotowane na bieżąco - tu nie ma mrożonych m... rozwiń

Avatar
Amelia / 27 października 2013 o 19:15

mniam mniam mniam -jak ktoś ma ochotę na to  żeby się porządnie "zmakaronić" to tylko tam. Makarony i gnochci -smak niezrównany (próbowałam praktycznie wszystkich) , piadina - niebo w gębie - trudno mi wybrać która lepsza , wino niezgorsze  i dobrze humor poprawia a jeśli trafisz na deser jesteś szczęściarzem -tiramisu - czysty obłęd. Knajpkę odwiedzam od roku i pod rezenzją Pana Sulisza podpisuję się obiema rękami. Acha - na zamówienie czasami trzeba poczekać (warto) ponieważ jest ono gotowane na bieżąco - tu nie ma mrożonych makaronów i sosów z dnia poprzedniego. Pani Anita rzetelnie o tym informuje. Tych stękaczy że dłuuuugo i że w takim  razie iiidą i że nie będą pół godziny czeeeekać serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego kotleta schabowego,mrożonego, z mikrofali, całodniowych ziemniaczków z wody i brei makronowej szykownie odmrażanej jak to w niektórych lubelskich knajpach czynią.  Pani Anito , Rosario - wytrwałości życzę :) Amelia

mniam mniam mniam -jak ktoś ma ochotę na to  żeby się porządnie "zmakaronić" to tylko tam. Makarony i gnochci -smak niezrównany (próbowałam praktycznie wszystkich) , piadina - niebo w gębie - trudno mi wybrać która lepsza , wino niezgorsze  i dobrze humor poprawia a jeśli trafisz na deser jesteś szczęściarzem -tiramisu - czysty obłęd. Knajpkę odwiedzam od roku i pod rezenzją Pana Sulisza podpisuję się obiema rękami. Acha - na zamówienie czasami trzeba poczekać (warto) ponieważ jest ono gotowane na bieżąco - tu nie ma mrożonych m... rozwiń

Avatar
anna / 27 października 2013 o 17:49

Dzień dobry,

znam Bagatto od ok roku i ta recenzja w całej roziągłości jest rzetelna. Miejsce bezpretensjonalne a jedzenie genialne, ceny jak powyżej czyli przystępne, atmosfera i gościna bardzo ciepła. Życzę sympatycznym właścicielom sukcesów w prowadzeniu lokalu.

;-)

Avatar
Smakosz / 27 września 2013 o 13:39

Nie mogę sobie wyobrazić, jak można tyle zjeść i wypić!?

Avatar
Gość / 24 września 2013 o 10:35

Kto płaci za to obżarstwo?

Kto zre-placi.

Avatar
mmmm / 22 września 2013 o 16:00

Kto płaci za to obżarstwo?

Avatar
mzl / 22 września 2013 o 12:16
Bylismy tam z żoną i dziećmi i bardzo polecamy !!! Jedzenie pyszne, obsługa przemiła, jedynie lokal w kiepskim miejscu... ale warto tam pòjść
Avatar
Czysmakuje? / 22 września 2013 o 11:11

Też byliśmy jakiś czas temu:

http://czysmakuje.blogspot.com/2013/02/trattoria-bagatto-duza-porcja-makaronu.html

A z tym niusem o odejściu Ismaela to pewne? W sumie to chyba małżeński interes... Fakt faktem, że ostatnio poziom obniżyli w Carmen...

Avatar
smakosz / 22 września 2013 o 09:46

..."rozgotowane kopytka" nie sa rozgotowane-wloskie po prostu sa mieciutkie  :)

Avatar
szymon_k / 6 listopada 2013 o 11:52

Cały czas czytam "padlinę"... ale ceny nie wyglądają źle. Może następnym razem się tak przejadę.

Avatar
Amelia / 27 października 2013 o 19:21

mniam mniam mniam -jak ktoś ma ochotę na to  żeby się porządnie "zmakaronić" to tylko tam. Makarony i gnochci -smak niezrównany (próbowałam praktycznie wszystkich) , piadina - niebo w gębie - trudno mi wybrać która lepsza , wino niezgorsze  i dobrze humor poprawia a jeśli trafisz na deser jesteś szczęściarzem -tiramisu - czysty obłęd. Knajpkę odwiedzam od roku i pod rezenzją Pana Sulisza podpisuję się obiema rękami. Acha - na zamówienie czasami trzeba poczekać (warto) ponieważ jest ono gotowane na bieżąco - tu nie ma mrożonych makaronów i sosów z dnia poprzedniego. Pani Anita rzetelnie o tym informuje. Tych stękaczy że dłuuuugo i że w takim  razie iiidą i że nie będą pół godziny czeeeekać serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego kotleta schabowego,mrożonego, z mikrofali, całodniowych ziemniaczków z wody i brei makronowej szykownie odmrażanej jak to w niektórych lubelskich knajpach czynią.  Pani Anito , Rosario - wytrwałości życzę :) Amelia

mniam mniam mniam -jak ktoś ma ochotę na to  żeby się porządnie "zmakaronić" to tylko tam. Makarony i gnochci -smak niezrównany (próbowałam praktycznie wszystkich) , piadina - niebo w gębie - trudno mi wybrać która lepsza , wino niezgorsze  i dobrze humor poprawia a jeśli trafisz na deser jesteś szczęściarzem -tiramisu - czysty obłęd. Knajpkę odwiedzam od roku i pod rezenzją Pana Sulisza podpisuję się obiema rękami. Acha - na zamówienie czasami trzeba poczekać (warto) ponieważ jest ono gotowane na bieżąco - tu nie ma mrożonych m... rozwiń

Avatar
Amelia / 27 października 2013 o 19:15

mniam mniam mniam -jak ktoś ma ochotę na to  żeby się porządnie "zmakaronić" to tylko tam. Makarony i gnochci -smak niezrównany (próbowałam praktycznie wszystkich) , piadina - niebo w gębie - trudno mi wybrać która lepsza , wino niezgorsze  i dobrze humor poprawia a jeśli trafisz na deser jesteś szczęściarzem -tiramisu - czysty obłęd. Knajpkę odwiedzam od roku i pod rezenzją Pana Sulisza podpisuję się obiema rękami. Acha - na zamówienie czasami trzeba poczekać (warto) ponieważ jest ono gotowane na bieżąco - tu nie ma mrożonych makaronów i sosów z dnia poprzedniego. Pani Anita rzetelnie o tym informuje. Tych stękaczy że dłuuuugo i że w takim  razie iiidą i że nie będą pół godziny czeeeekać serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego kotleta schabowego,mrożonego, z mikrofali, całodniowych ziemniaczków z wody i brei makronowej szykownie odmrażanej jak to w niektórych lubelskich knajpach czynią.  Pani Anito , Rosario - wytrwałości życzę :) Amelia

mniam mniam mniam -jak ktoś ma ochotę na to  żeby się porządnie "zmakaronić" to tylko tam. Makarony i gnochci -smak niezrównany (próbowałam praktycznie wszystkich) , piadina - niebo w gębie - trudno mi wybrać która lepsza , wino niezgorsze  i dobrze humor poprawia a jeśli trafisz na deser jesteś szczęściarzem -tiramisu - czysty obłęd. Knajpkę odwiedzam od roku i pod rezenzją Pana Sulisza podpisuję się obiema rękami. Acha - na zamówienie czasami trzeba poczekać (warto) ponieważ jest ono gotowane na bieżąco - tu nie ma mrożonych m... rozwiń

Avatar
anna / 27 października 2013 o 17:49

Dzień dobry,

znam Bagatto od ok roku i ta recenzja w całej roziągłości jest rzetelna. Miejsce bezpretensjonalne a jedzenie genialne, ceny jak powyżej czyli przystępne, atmosfera i gościna bardzo ciepła. Życzę sympatycznym właścicielom sukcesów w prowadzeniu lokalu.

;-)

Avatar
Smakosz / 27 września 2013 o 13:39

Nie mogę sobie wyobrazić, jak można tyle zjeść i wypić!?

Avatar
Gość / 24 września 2013 o 10:35

Kto płaci za to obżarstwo?

Kto zre-placi.

Avatar
mmmm / 22 września 2013 o 16:00

Kto płaci za to obżarstwo?

Avatar
mzl / 22 września 2013 o 12:16
Bylismy tam z żoną i dziećmi i bardzo polecamy !!! Jedzenie pyszne, obsługa przemiła, jedynie lokal w kiepskim miejscu... ale warto tam pòjść
Avatar
Czysmakuje? / 22 września 2013 o 11:11

Też byliśmy jakiś czas temu:

http://czysmakuje.blogspot.com/2013/02/trattoria-bagatto-duza-porcja-makaronu.html

A z tym niusem o odejściu Ismaela to pewne? W sumie to chyba małżeński interes... Fakt faktem, że ostatnio poziom obniżyli w Carmen...

Avatar
smakosz / 22 września 2013 o 09:46

..."rozgotowane kopytka" nie sa rozgotowane-wloskie po prostu sa mieciutkie  :)

Zobacz wszystkie komentarze 12

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Chełmianka - Motor, czyli mecz o wszystko

Chełmianka - Motor, czyli mecz o wszystko 0 3

Warto będzie wybrać się w sobotę na stadion w Chełmie. Piłkarze Artura Bożyka podejmują Motor Lublin. Jeżeli wygrają, to na dobre wrócą do walki o awans. Jednocześnie mogą zamknąć drogę do II ligi rywalom. Bardzo ciekawe derby rozpoczną się o godz. 17

Alicja Mazurek z Lublina cudem przeżyła tragiczny wypadek. Potrzebna jest pomoc
galeria
film

Alicja Mazurek z Lublina cudem przeżyła tragiczny wypadek. Potrzebna jest pomoc 0 2

Alicja Mazurek z Lublina potrzebuje pomocy. Po tragicznym wypadku trafiła do kliniki "Budzik", rodzina i przyjaciele zbierają pieniądze na jej leczenie i rehabilitację

Mieszkaniec Świdnika wymyślił prosty biznes. Oszukał 370 osób

Mieszkaniec Świdnika wymyślił prosty biznes. Oszukał 370 osób 0 4

26-letni mieszkaniec Świdnika aresztowany. Grozi mu do 8 lat więzienia

Motocyklista urwał koło na krawężniku. Uszkodziło samochód

Motocyklista urwał koło na krawężniku. Uszkodziło samochód 0 4

Motocyklista z gminy Urzędów uderzył w krawężnik. Od jednośladu oderwało się przednie koło i uderzyło w jadący z przeciwka samochód

Tragiczny wypadek w Fiukówce. Zginął motocyklista

Tragiczny wypadek w Fiukówce. Zginął motocyklista 0 1

35-latek zginął w wypadku w miejscowości Fiukówka w powiecie łukowskim

Orlęta Spomlek kontra Podlasie. Kto się przełamie?

Orlęta Spomlek kontra Podlasie. Kto się przełamie? 0 0

Najbliższy weekend upłynie kibicom z województwa lubelskiego pod znakiem derbów. W Chełmie gra Motor, a w Radzyniu Podlaskim zmierzą się tamtejsze Orlęta Spomlek i Podlasie (godz. 17). Punktów niby bardziej potrzebują podopieczni Tomasza Złomańczuka jednak gospodarze też mają o co grać

Kiedy skończy się przebudowa deptaka w Lublinie? Miasto ustaliło nowy termin zakończenia prac

Kiedy skończy się przebudowa deptaka w Lublinie? Miasto ustaliło nowy termin zakończenia prac 0 23

Po niedzieli zacznie się układanie kamiennych płyt na odnawianym deptaku. Najpierw pojawią się między ul. Kapucyńską i Staszica. Na całej długości powinny być ułożone do końca czerwca. Taki jest nowy termin ustalony przez miasto z wykonawcą prac, które miały się zakończyć do połowy maja

Czwartek na KULturaliach w Lublinie [zdjęcia]
galeria

Czwartek na KULturaliach w Lublinie [zdjęcia] 0 1

W Lublinie trwają KULturalia. Koncerty odbywają się na pl. Teatralnym przed CSK. Wczoraj wystąpili Vestige, Lilly Hates Roses, Ted Nemeth, Smolik // Kev Fox i Krzysztof Zalewski. Dzisiaj odbędą się koncerty zespołów Pasażer, Kamp!, Myslovitz, The Dumplings i Voo Voo

Goły mężczyzna na schodach i awantura domowa

Goły mężczyzna na schodach i awantura domowa 0 0

Do zrozumienia tej porannej przygody jaka wydarzyła się w jednym z bloków, potrzebna jest wiedza o zasadach dystrybucji mleka w czasach PRL i działaniu zamków zatrzaskowych w drzwiach

Lublin: Wojska Obrony Terytorialnej złożą przysięgę na pl. Zamkowym. Będzie też piknik

Lublin: Wojska Obrony Terytorialnej złożą przysięgę na pl. Zamkowym. Będzie też piknik 0 2

Żołnierze 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej im. mjr. Hieronima Dekutowskiego ps. „Zapora” złożą przysięgę w najbliższą niedzielę o godz. 14. na placu Zamkowym w Lublinie. Uroczystość będzie połączona ze świętem lubelskiej brygady. Po ceremonii zaplanowano piknik rodzinny.

Premiera "Hana Solo"! Repertuar kin i teatrów w weekend w Lublinie i regionie (25-27.05)
25 maja 2018, 9:00

Premiera "Hana Solo"! Repertuar kin i teatrów w weekend w Lublinie i regionie (25-27.05) 0 0

Co Gdzie Kiedy. To jedna z najgorętszych premier tego roku. Na ekrany lubelskich kin wkracza kolejna odsłona sagi Gwiezdnych Wojen - Han Solo, przedstawiająca młodzieńcze losy słynnego przemytnika. To jednak nie jedyna ciekawa premiera filmowa nadchodzącego weekendu. Ponadto lubelskie placówki oferują interesujące koncerty i spektakle. Sprawdź weekendowy repertuar kin i teatrów z Lublina oraz regionu.

Sondaż wyborczy w Lublinie, Chełmie i Zamościu. Kto ma szanse na fotel prezydenta?

Sondaż wyborczy w Lublinie, Chełmie i Zamościu. Kto ma szanse na fotel prezydenta? 0 9

W Lublinie Krzysztof Żuk, w Chełmie Agata Fisz, a w Zamościu Andrzej Wnuk mają największe szanse na zwycięstwo w zbliżających się wyborach samorządowych

Osak ograł Sawczuka na otwarcie sezonu

Osak ograł Sawczuka na otwarcie sezonu 0 0

TENIS ZIEMNY Na kortach MOSiR w Parczewie odbył się otwarty turniej na otwarcie sezonu

Przebudowa Al. Racławickich w Lublinie. Na nową drogę trzeba jeszcze poczekać

Przebudowa Al. Racławickich w Lublinie. Na nową drogę trzeba jeszcze poczekać 2 24

Nie będzie tego lata utrudnień spowodowanych przebudową Al. Racławickich i ul. Lipowej. Roboty nie zaczną się wcześniej niż pod koniec roku. Dotąd nie ogłoszono nawet przetargu, który wyłoni wykonawcę prac, a sam przetarg może potrwać wiele miesięcy

Kłótnia o sprzedaż alkoholu przy kościołach. "To jest igranie z Bogiem"

Kłótnia o sprzedaż alkoholu przy kościołach. "To jest igranie z Bogiem" 3 30

To jest igranie z panem Bogiem. To komentarz jednego z kraśnickich radnych odnośnie odległości, w jakiej mają być usytuowane punkty sprzedaży i podawania alkoholu od kościołów. W Kraśniku odległość ta musi być co najmniej 20-metrowa. Dyskusja w temacie sprzedaży alkoholu w mieście i ewentualnego nocnego ograniczenia tej sprzedaży była burzliwa. Ostatecznie żadne decyzje nie zapadły. 

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.