niedziela, 20 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Trattoria Bagatto w Lublinie na 5 gwiazdek (recenzja)

Dodano: 20 września 2013, 11:08

To malutka, klimatyczna włoska trattoria z klimatycznym właścicielem Esposito Rosario, który w miniaturowej kuchni wyczarowuje genialną piadinę, świetne makarony i ragù z parmezanem, jakiego nigdzie w Lublinie nie zjecie.

5 gwiazdek za bezpretensjonalność, świeżość produktów i smaki Sorrento. Jesz, pijesz wino, a pod powiekami wirują sceny z nadmorskich wiosek i tarasy z cytrynowym gajem.

Na dobry początek wybraliśmy Antipasto Italiano za 16 zł. Dwa talerze włoskich wędlin, oliwek, karczochów i serów biły na głowę antipasto podawane w Lublinie.

Zamówiliśmy Piadinę z szynką włoską, rucolą i mozarellą za 14 zł oraz Bruschettone z Grana Padano, mozarellą, rucolą i pomidorkami koktailowymi za 18 zł. Do tego wodę mineralną za 3 zł i Książęcy Lager za 8 zł. Piadina to podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem, pochodzący z prowincji Emilia-Romania w północnych Włoszech.

Bruschettone to ogromna bruschetta podawana na specjalnie wypiekanym chlebie. Smaku placków, wyrabianych z dodatkiem smalcu nie da się opisać, nie da się też ich zrobić w domu. Cienkie, kruche w połączeniu z nadzieniem i dobrą oliwą, dają przedsmak włoskiej uczty. Tak też było w naszym wypadku. Bruschettone – na chrupkim spodzie – jednak nie dorównało piadinie.

Ale najlepsze miało dopiero nastąpić. Zamówiliśmy butelkę białego wina Verdicchio Dei Castelli Di Jesi za 45 zł. M. zamówiła Ragù w sosie pomidorowym z parmezanem za 20 zł. Ja pół porcji Gnocchi alla Sorrentina za 9 zł i pół porcji Trofie z borowikami i boczkiem w sosie śmietanowym za 11 zł. Złociste wino z odcieniem dojrzałych zielonych jabłek i posmakiem prażonych migdałów bardzo nam tu pasowało.

Ragù kucharz przyrządził genialnie. Mielone mięso z winnym sosem i dużą ilością parmezanu natychmiast podniosło nam poziom serotoniny. Włoskie kopytka kucharz zbyt rozgotował, za to odwdzięczył się genialnym sosem, w którym dojrzały smak pomidorów harmonijnie przechodził w winne aromaty, a świetne sery jeszcze podbiły smak.

Ale to jeszcze nie koniec. Trofi to ręcznie zwijany makaron pochodzący z Ligurii. To, co zrobił z nim Esposito Rosario, przeszło moje marzenia. Włoski boczek, polskie borowiki i śmietana plus talent kucharza dały fantastyczny makaron, który mógłbym jeść co dnia. Nie wiem, czy to kwestia proporcji, oryginalnych włoskich przypraw czy umiejętność dodawania win do potraw. Esposito ma w tej chwili najlepsze makarony w Lublinie.

Deserów tego dnia zabrakło, więc na finał wybraliśmy Piadinę wegetariańską z suszonymi pomidorami, rucolą i mozarellą za 14 zł oraz espresso z 5 zł. I znów kruchy, gorący placek pachnący mozarellą zauroczył nas na całego. Ostatni kieliszek wina piliśmy za Anitę, która rządzi za barem i Esposito. Razem udało im się stworzyć w Lublinie kawałek słonecznej, pełnej temperamentu Italii.

Nasza ocena? Za ucztę z butelką dobrego wina zapłaciliśmy 143 zł. 5 gwiazdek za smak, talent kucharza i klimat miejsca. Bardzo polecamy.

Trattoria Bagatto w Lublinie
Ul. Peowiaków 2,
tel. 81 534 982 667
Czynne od 12 do 22
Nie można płacić kartą

Zobacz więcej naszych recenzji: Przewodnik po restauracjach Lubelszczyzny


Czytaj więcej o:
szymon_k
Amelia
Amelia
(12) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

szymon_k
szymon_k (6 listopada 2013 o 11:52) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Cały czas czytam "padlinę"... ale ceny nie wyglądają źle. Może następnym razem się tak przejadę.

Rozwiń
Amelia
Amelia (27 października 2013 o 19:21) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

mniam mniam mniam -jak ktoś ma ochotę na to  żeby się porządnie "zmakaronić" to tylko tam. Makarony i gnochci -smak niezrównany (próbowałam praktycznie wszystkich) , piadina - niebo w gębie - trudno mi wybrać która lepsza , wino niezgorsze  i dobrze humor poprawia a jeśli trafisz na deser jesteś szczęściarzem -tiramisu - czysty obłęd. Knajpkę odwiedzam od roku i pod rezenzją Pana Sulisza podpisuję się obiema rękami. Acha - na zamówienie czasami trzeba poczekać (warto) ponieważ jest ono gotowane na bieżąco - tu nie ma mrożonych makaronów i sosów z dnia poprzedniego. Pani Anita rzetelnie o tym informuje. Tych stękaczy że dłuuuugo i że w takim  razie iiidą i że nie będą pół godziny czeeeekać serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego kotleta schabowego,mrożonego, z mikrofali, całodniowych ziemniaczków z wody i brei makronowej szykownie odmrażanej jak to w niektórych lubelskich knajpach czynią.  Pani Anito , Rosario - wytrwałości życzę :) Amelia

Rozwiń
Amelia
Amelia (27 października 2013 o 19:15) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

mniam mniam mniam -jak ktoś ma ochotę na to  żeby się porządnie "zmakaronić" to tylko tam. Makarony i gnochci -smak niezrównany (próbowałam praktycznie wszystkich) , piadina - niebo w gębie - trudno mi wybrać która lepsza , wino niezgorsze  i dobrze humor poprawia a jeśli trafisz na deser jesteś szczęściarzem -tiramisu - czysty obłęd. Knajpkę odwiedzam od roku i pod rezenzją Pana Sulisza podpisuję się obiema rękami. Acha - na zamówienie czasami trzeba poczekać (warto) ponieważ jest ono gotowane na bieżąco - tu nie ma mrożonych makaronów i sosów z dnia poprzedniego. Pani Anita rzetelnie o tym informuje. Tych stękaczy że dłuuuugo i że w takim  razie iiidą i że nie będą pół godziny czeeeekać serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego kotleta schabowego,mrożonego, z mikrofali, całodniowych ziemniaczków z wody i brei makronowej szykownie odmrażanej jak to w niektórych lubelskich knajpach czynią.  Pani Anito , Rosario - wytrwałości życzę :) Amelia

Rozwiń
anna
anna (27 października 2013 o 17:49) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Dzień dobry,

znam Bagatto od ok roku i ta recenzja w całej roziągłości jest rzetelna. Miejsce bezpretensjonalne a jedzenie genialne, ceny jak powyżej czyli przystępne, atmosfera i gościna bardzo ciepła. Życzę sympatycznym właścicielom sukcesów w prowadzeniu lokalu.

;-)

Rozwiń
Smakosz
Smakosz (27 września 2013 o 13:39) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Nie mogę sobie wyobrazić, jak można tyle zjeść i wypić!?

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (12)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!