środa, 13 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Uwaga śledzie: Comber jedzie

  Edytuj ten wpis
Dodano: 15 listopada 2005, 13:31

Comberek jagnięcy zachwyca kruchością i delikatnością. Jeśli poznasz sekrety kuchni myśliwskiej, możesz przyrządzić zachwycającego kurczaka lub inne mięsko.

Tajemnice dziczyzny

Stanisław Czerniecki w najstarszej, zachowanej do dziś książce kucharskiej radzi: "Weźmi jarząbka albo kuropatwę, ptaszki, albo gołębie, kapłona albo cielęcinę albo co chcesz. Wymocz, wpuść w garniec, zasol, odwarz, odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż, a gdy dowiera, wtedy daj gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rodzynków obojga, limonii, przywarz”.
Dalej radzi staropolski kuchmistrz dziczyznę przyprawić octem, sokiem wiśniowym, cukrem, pieprzem, imbirem, goździkami i cynamonem. Jego "Compendium ferculorum” cieszyło się ogromną poczytnością. Nic dziwnego, że namiętnie studiował fantazyjne przepisy Adam Mickiewicz, by w księdze XII "Pana Tadeusza” smakowicie wskrzesić obraz staropolskiej uczty. W której kuchnia myśliwska grała pierwsze skrzypce.
Dziś polscy kucharze słyną z przyrządzania wspaniałej dziczyzny. A filet z sarny, szynkę z dzika czy pieczeń z żubra znaleźć można królewskich stołach.

Dzika pieczeń

Ćwiartkę jagnięciny okroić z tłuszczu i zalać następującą marynatą: pół litra wody z octem jabłkowym, pół litra jasnego piwa, posiekana cebula, gałka muszkatołowa, garść owoców jałowca, kilka goździków, ziele angielskie, pieprz. Zagotować, wystudzić, zalać mięso, odstawić na tydzień. Wyjąć, naszpikować słoniną, posolić, włożyć na brytwannę wysmarowaną masłem. Upiec w piekarniku, często podlewając mięso. Na końcu podlać szklanką kwaśnej śmietany wymieszaną z mąką.
Radzi Maciej Kuroń
Mięso z baraniny należy przed pieczeniem włożyć do zalewy, by skruszało i straciło specyficzny zapach. Można je włożyć do kwaśnego mleka, można do czerwonego wina z korzeniami, można do zalewy z warzywami, można skropić winem, natrzeć musztardą i odłożyć do lodówki. Polecam kotleciki jagnięce (koniecznie z kostką) z grilla. Są wyśmienite.

Dżamil

Według Roberta Sulkiewicza, właściciela "Knajpy U Fryzjera” w Kazimierzu Dolnym.
Składniki:
2 kg jagnięciny
2 papryki
4 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
szczypta papryki ostrej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć, potem dusić do miękkości (z przyprawami). Dodać podsmażone warzywa. Gdy wszystko będzie miękkie dodać koncentrat. Na końcu zrobić jasną zasmażkę. Przyprawić ostrą papryką.
Pyszności.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!