środa, 16 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Warzywne kanapki. Menu na upały

Dodano: 2 sierpnia 2013, 12:57

Warzywne kanapki
Warzywne kanapki

W upalne dni nabierają znaczenia. Podstawą są grube plasterki ogórka, cukinii, pomidora, kalarepki czy awokado. Taką zieloną kromeczkę warto posolić i doprawić odrobiną pieprzu.

Na kawałki ogórka nakładamy po łyżeczce twarożku, na twarożek – odrobinę wędzonego łososia. I gotowe.

Na grube plastry pomidora pasuje pasta wykonana z twarożku i wędzonej makreli. Na wierzch dużo zielonego koperku.

Doskonałym dodatkiem na warzywne kanapki jest ugotowana fasola Jasiek, którą mieszamy z odrobiną ostrej pasty paprykowej i układamy na plastrach ukośnie pokrojonej cukinii.

Na zielone kanapki warto przygotować sobie tapenadę z czarnych lub zielonych oliwek. – Podstawa to dobre oliwki, przy czarnych sprawdźmy, czy nie są farbowane. Do tego kapary i kto lubi filety anchois. Oraz dobra oliwa – mówi Elżbieta Cwalina z restauracji Hades-Szeroka w Lublinie.

Do blendera wrzucamy szklankę oliwek, 2 filety anchois, 2 łyżeczki kaparów, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej pietruszki. Miksujemy, powoli wlewając 5 łyżek oliwy. Na końcu doprawiamy octem balsamicznym i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Podajemy na kalarepce lub awokado.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!