czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Wasze przepisy. Agnieszka Krawiec: Zapiekanka z ziołami prowansalskimi


Choć ma bajkową figurę, to lubi zajadać boczek z patelni, świeżonkę z cebulką a na deser śledzie. Dziś poleca swoją zapiekankę. Do dobrego wina.

Świeżonkę zna z domu rodzinnego w Lipie. Jada ją na wiejskim chlebie. Przepada za kalafiorową zupą, śledziami w oleju i ciastami, które piecze w wielkim wyborze. Co lubi najbardziej? Plastry boczku z patelni z dodatkiem dobrze wysmażonej cebulki. Ale furorę wśród przyjaciół robi jej zapiekanka.

Zapiekanka z ziołami prowansalskimi

Składniki:


1 bagietka
masło czosnkowe
15 dag niebieskiego sera pleśniowego
1 gruszka
zioła prowansalskie

Wykonanie:


Bagietkę pokroić w ukośne kawałki. Posmarować masłem czosnkowym.
Na każdej kromce położyć cienki plaster świeżej gruszki.
Na gruszkę nałożyć plaster sera pleśniowego.

Posypać roztartymi ziołami i zapiec w piekarniku na złoto.

Podawać w dobrym towarzystwie z dobrym winem.

Śledzie

Składniki:

8 płatów śledziowych
3 cebule
cytryna
sól, pieprz
dobra oliwa.

Wykonanie:

Śledzie namoczyć na parę godzin. Pokroić na kawałki. - Tak, żeby jeden kawałek starczył na trzy razy do buzi - mówi Agnieszka.

Posolić, dodać pieprz, obłożyć plastrami cebuli, skropić cytryną, odczekać i zalać oliwą. Gotowe za trzy godziny.
Czytaj więcej o:
mateusz
Papryczka
(2) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

mateusz
mateusz (28 października 2009 o 23:09) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Piękna fota pięknej dziewczyny, w ciemno jem jej z ręki
Rozwiń
Papryczka
Papryczka (28 października 2009 o 17:55) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Śledziki robię podobnie, ale z beczki, solone. Trochę dłużej moczenia, potem patroszenie ,czyszczenie, zdejmowanie skórki, ale naprawdę warto. Ponadto można wykorzystać ikrę lub mlecz ( nie znam poprawnego określenia). Oczywiście kroimy w dzwonki, obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w słoju na przemian z cebulą, posypując pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym, dolewając po trochu oleju aż do skończenia składników.I dobrze, jeśli może tak sobie postać choć dobę...
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (2)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!